{{percent}}%

Dette er historien om tre karer som i en uke fikk ha en nordlandselv helt for seg selv. Døgnet rundt, fra den dansende morgendisen over elven, til lyset fra kveldsbålet. Og med ett eneste mål for øyet: Å fange den sprelske ørreten.

Når man kommer flygende inn til den tynne stripen som utgjør Brønnøysund lufthavn, blir man slått av den fantastiske beliggenheten ute i havgapet. På den ene siden troner den majestetiske fjellrekken De syv søstre, på den andre siden slår storhavet inn over små, kritthvite strend­er mellom blankskurte skjær. Langt der ute i havet ser man den vakre øya Dønna og enda lengre ut skimtes Lovund med lundefuglkolonien. Dette er Nordland på sitt beste!

Tre menn med tre tunge sekker lander altså her en solfylt augustdag. Det er svært god stemning. De har fått fri fra koner og barn for å leve ut fiskedrømmen en hel uke. I tillegg har en helt elendig værmelding vist seg å snu de siste dagene før avreise. Slikt blir man lettere euforisk av. De slenger sekkene inn i leie­bilen, ivrige etter å starte drømmeferien i Åbjøra.

ELVELORDER

Gutta har leid Åbjørstua, ei hytte der det medfølger enerett til fiske i sju kilometer av elven, samt en rekke fjellvann. Den ydmyke følelsen av å kunne forsyne seg helt alene av elven i en uke, fyller de tre herremenn når de løsner båten som tilhører hytta, og putrer over Åbjørvatn. De skal være elvelorder for en uke!

Åbjøra er en fiskerik elv beliggende i Bindalen, sør i Nordland fylke. Åbjørstua ligger øde til og kan kun nås med båt. Det er bare å glemme mobildekning. Hurra! sier gutta. De er klare for ødemarken. I kveldssolen glir båten over det krystallklare vannet. Åbjørstua ligger to kilometer opp i elven, og når gutta vender båten motstrøms, kan de se laks svømme langs de lyse sandbankene. Men det er ikke laksen de er på jakt etter denne gangen, de slanke fluestengene i bagasjen er for stor-ørreten.

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter

JAKTEN BEGYNNER

Vel fremme på hytta blir sekkene så vidt lempet inn, før fiskerne er nede ved elven for å se etter vak og insekter. For en dyktig fluefisker gjelder det å ha tilgjengelig den fluen som ligner mest på de insektene som er i luften til enhver tid. For den utenforstående må det være et underlig syn; tre menn som skuer utover elven og leter febrilsk i flueboksen. Et plask rett ved utløser lav banning, før den første fisker­en får satt på en flue og tatt det første kastet. Snart klarer de tre vennene å ta inn over seg roen langs den sakte­gående elven. De fisker til magen begynner å murre. Og med tanke på den første kveldens heller labre fiskelykke, er de glade de tok med proviant.

ØRRET-FROKOST

Ingen har satt på vekker­klokke, det er ikke nødvendig ­heller når man gleder seg til å våkne. I grålysningen står de igjen ved elvebredden, og ikke lenge etter har førstemann fått napp. Det er ingen stor ørret, men det morsomme med ørreten, er at den byr på kamp, uansett størrelse. Snart har de tre vennene fått et par fisk hver og tusler lykkelige opp til hytta for ørret-frokost.

Etter frokost begynner de å fiske seg oppover elven. Åbjøra snor seg oppover i et grønt, åpent landskap. Noen steder dukker klare kulper opp. Fiskerne smyger seg innpå og blir nesten gale av å være vitne til fin ørret som ikke bryr seg om de nøye utvalgte fluene. Så varm er dagen, at fiskekulpene fort blir bade­kulper. Gode nistepakker blir fortært, mens de flirende lytter til hverandres gamle fiskeskrøner. Ut på ettermiddagen blir det igjen fisk, uten at noen stor-ørret byr på kamp. Når mørket faller på, lager kompisene et stort bål, og den kvelden inntas ørretmiddagen i disen langs elven. For en fullkommen dag!

DUMT SPØRSMÅL

Dagene er lykkelig like langs elven. Vennene får fisk og spiser fisk hver dag. I en hektisk hverdag, med travle jobber og familieliv, er det så godt å bare kunne stå i elven og nyte stillheten. Skuldrene senkes og ansiktsmusklene slapper av, i alle fall helt til kameraten skriker til om napp, og de andre kommer løpende til med hov og gode råd.

Det er tre møkkete, men harmoniske menn som vender hjem etter en uke i Nordlands ødemark. Det føles godt å komme tilbake til sivilisasjonen, helt til det uunngåelige, dumme spørsmålet kommer.

– Hvor stor fisk fikk dere, da?

Grublende går de ned i kjelleren, for å binde nok en flue og dagdrømme om storfisken som skal fanges på neste tur.

Visste du at…


SPORTSFISKE

Agn

Fluefiske er en gren av sports­fiske som utøves med fluestang, fluesnelle og fluesnøre, samt en kunstig fiskeflue som agn.


EKSKLUSIV

Fiskerett

Åbjørstua har plass til 4-8 per­soner, og gir rett til sju kilometer med eksklusiv fiskerett. Plahte Eien­dommer leier også ut andre hus og hytter i de vakre natur­områdene i Bindal kommune.
plahte.no


KUNNSKAP

Kurs

Man kan melde seg på kursi fluefiske og fluebinding gjennom blant annet Norges jeger- og ­fiskerforening.
njff.no

 

 

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter