{{percent}}%

Lofoten er et yndet turistmål for syklister. Hvert år tråkker tusenvis av entusiaster rundt på flate veier i storslått natur. De seneste årene har også stisyklistene oppdaget hvilke muligheter dette ville og vakre øyriket tilbyr.

 

Lofoten er kjent for sine stupbratte fjell, idylliske fiskevær og værbitte innbyggere. «Dette stedet er overveldende vakkert», skriver Lonely Planet. Lofoten ligger som en vill utpost ut i det iskalde Norskehavet. Det grønne øyriket splittes av dype fjorder som forvandles til frådende elver når tidevannet snur. I luften krangler evig masende måker med mektige ørner om oppmerksomheten. Lange hvite strender ligger ofte folketomme og innbyr til bading, helt til man stikker stortåen i vannet. 

EVENTYRLYST

 Med sitt store aktivitetstilbud tiltrekker Lofoten seg et mangfold av eventyrlystne besøkende. Kjører man langs den buktende veien utover Lofoten en sommerdag, vil man møte syklister i hopetall. Alt fra trikotkledde, fartsglade landeveisryttere til barnefamilien på tur. Vender man derimot blikket mot de grønne fjellformasjonene, har det stort sett vært fjellvandrere man har sett. Men dette har endret seg. Stisykkelentusiastene har lekket sine Lofoten-hemmeligheter til den store verden gjennom filmer på nettet. Mange satte også kaffen i halsen av begeistring da de for første gang så sykling over Smørdalskammen i midnattssol på TV-programmet «Hurtigruten, minutt for minutt». En ny æra har inntatt Lofoten; den fulldempede sykkelen har trillet i land på øyriket for godt.

Eventyrlig utsikt fra sykkelsetet på Vestvågøy.

OFFROAD

Lofoten har lenge vært utforsket av lokale entusiaster på stisykkel, og erfaringen viser at de fleste drar til Vestvågøy. Denne delen har mindre alpine fjell, og egner seg derfor i større grad for offroad-sykling. Når man synes det er gøy å leke seg i horisontalt terreng på sykkel, er det viktig å ha et sentralt bosted som utgangspunkt, og det finner man for eksempel på Ballstad; et av de eldste, og Lofotens største operative fiskevær.
Her er Rolf Jentoft femte generasjons væreier. Herfra produserer han Møllers tran og eksporterer tørrfisk til Italia. Ballstad er lokalisert midt i Lofoten med kort vei til flyplassen i Leknes. Hattvika Lodge eies og drives av Rolfs datter Guri Jentoft og Kristian Bøe. Ekteparet flyttet fra Oslo sommeren 2016 for å legge til rette for overnatting og aktiviteter på Ballstad. I dag har Hattvika Lodge 75 sengeplasser i autentiske gamle rorbuer, men med moderne komfort ivaretatt.
I disse idylliske omgivelsene inviterer de blant annet til toppturfestival på ski, yoga-samlinger, matkurs og fotokurs. Og høsten 2016 arrangerte de for første gang stisykkelcamp.

TESTPROSJEKT

#LSTF (Lofoten Split og Topptur Fæst) er på kort tid blitt en ettertraktet vinterfestival på ski og brett. Sommerutgaven #LSTF står for Lofoten SingelTrack Festival.
– #LSTF handler om å vise frem det beste av Lofoten, forteller Kristian Bøe.
– Vi ønsker å tilby gjestene kvalitet i alle ledd, fra overnatting til mat og aktiviteter. Alle våre guider er kvalitetssikret og lokalkjente. I vår private restaurant tilberedes kortreiste delikatesser som tørrfisk og lofotlam av dyktige kokker. Vårt mål er at gjestene skal forlate Hattvika Lodge med et stort glis om munnen.

Ikke alle sykkelstier i Lofoten er like tilrettelagt som denne!

#LSTF

Summer Edition ble unnfanget som et testprosjekt for å se om markedet ville ha et stisykkel-konsept bygget over samme lest som vinterarrangementet. Noen få, men svært dedikerte deltakere, meldte sin interesse for å teste karbonrammene i lofotfjellene.

FØRSTE PRØVELSE

På senhøsten har sesongarbeiderne på rorbuanleggene reist hjem til sørlige breddegrader, turistene er ikke lenger i flertall og lokalbefolkningen venter på mørketiden. Fjellene er folketomme og turisttråkkene ligger åpne for sykkelentusiastene. Det var så absolutt rett tidspunkt for å teste ut en sykkelcamp!
Deltakerne var ivrige etter å komme i gang, så allerede rett etter ankomst var en gjeng syklister på vei opp Ballstadheia. Fiskeværet ligger omkranset av stupbratte fjell, men det går fint å ta seg opp via baksiden til et mer sykkelvennlig område, om man er villig til å bære sykkelen i enkelte partier. Fra Ballstadheia går en taggete egg ut i havet. Denne vakre kammen, med navnet Brurstolen, var målet for den lekende gjengens første tur. Heia innbyr til morsom stisykling for de fleste, mens Brurstolen strengt tatt ikke kan kalles en sykkeltrasé. Men for spesielt interesserte – og ikke minst dyktige – syklister, byr denne eggen på spektakulære elementer. For oss vanlig dødelige kan sykkelen med fordel parkeres før vi vandrer ut på Vestvågøys sørligste punkt.

 

KLASSIKER

Neste dag var deltakerne klare for den legendariske Smørdalskammen, kjent fra TV-skjermen. Med drone som filmet det hele fra luften, lot én og én seg flyte nedover den slake stien fra toppen.
– Jeg bor rett utenfor Svolvær, og kan hive meg på sykkelen for å sykle i Kabelvågog Svolværmarka. Og etter kun 50 minutters kjøring vestover, har jeg tilgang på herlige flytstier utenfor Ballstad, forteller stisykkelentusiast og #LSTF-deltaker Sture Pettersen på syngende nordlandsdialekt.
– I tillegg til sykling i storslått natur, har man havet i syne hele tiden, noe som gjør syklingen enda mer storslått, sier Sture med stjerner i øynene før han kaster seg på sykkelen etter de andre ned Smørdalskammen.
Dette er en enkel, men praktfull rute som også nybegynneren vil nyte. De fleste ville vært fornøyde etter en slik sykkeltur, men en gira #LSTF-gjeng lot seg ikke lokke tilbake til Ballstad for afterbike da de kom ned. De ville ha mer! Ferden gikk derfor videre mot Justadtind, en mer krevende tur som belønnes med storslagen utsikt over Lofotveggen fra toppen.
Lofoten er alltid værutsatt, men denne kvelden hadde gjengen hellet med seg. Ned Justadtinden kjørte jublende syklister i vakkert kveldslys. Så var de endelig klare for en pils i badestampen på Hattvika Lodge. Når nordlyset blafret over himmelen idet de senket seg ned i badestampen med støle lår, var alle samstemte om at dagen var fullkommen.

Hva gjør man ikke for å
få det optimale Insta moment i solnedgangen?

 

ROBINSON CRUSOE-FØLELSE

Det er vanskelig å rangere Lofotens kritthvite strender, men én favoritt her i gården er den fantastiske Kvalvika på Flakstad. Kvalvika ble for alvor kjent etter at to unge surfere tilbrakte en vinter på stranden i ishavsgapet, og senere delte det med TV-seerne gjennom dokumentarfilmen «Nordfor sola».
De bygde sin egen lille hobbit-hytte, som nå står åpen for besøkende på stranden.
#LSTF-deltakerne ble målløse av utsikten som møtte dem etter å ha syklet opp fjellpasset. Langt der nede, mellom majestetiske fjell, ligger en stor, øde strand, med gamle hustufter så vidt synlige i gresset. Store bølger rullet innover den hvite stranden som lå der uten ett eneste fotspor. En utfordrende sti fikk frem begeistringen hos lekne syklister på vei nedover mot det klare vannet, til tross for at sykkelen måtte bæres i enkelte partier.
Nede ved foten av fjellet er det så gutta kan kjenne hvordan Robinson Crusoe må ha hatt det, når de lager de første sporene ut på en jomfruelig strand.

Med kamera på hjelmen lager du din egen actionfilm

TOMMEL OPP

På høyre side av Kvalvika ligger den forlokkende fjelltoppen Ryten. Ivrige sykkelnerder bestemte raskt at det bare var å bære sykkelen opp de første 400 meterne mot toppen, som ligger 543 meter over havet, i stedet for å sykle en helt grei sti opp fra baksiden. Det ble noen ukvemsord på veien opp. Dette er ikke veien opp for nybegynnere med sykkel! Stien kan fort oppleves som svært luftig. Men hva gjør man ikke for å få det optimale Insta moment i solnedgangen?
Slitne stisyklister satte seg lykkelig ned ved den velduftende gryten med bacalao i Hattvika den siste kvelden. Den første #LSTF Summer Edition var ved veis ende og sluttevalueringen var unison: Tommel opp!

visste du at…

#LSTF 2017

SUMMER EDITION

I skrivende stund står valget mellom de to første helgene i september, men én ting er sikkert: Det blir stisykkel- camp på Ballstad denne høsten også.
Følg med på lstf.info

#LSTF 2018

Lofoten Split og Topptur Fæst går neste år av stabelen fra 29. mars til 1. april. Meld deg på så fort som mulig, her er det ri om plassene!

lstf.info

MALERI

REKORD

Båtslippen på Ballstad har Nord-Europas største veggmaleri. Det er cirka 2000 m2 stort.

 

 

Widerøe flyr deg til Leknes
Finn billetter