{{percent}}%

At en lærer som er allergisk mot kyr, og en sivilingeniør med minimal kunnskap om landbruk, skulle ende opp som produsenter av prisbelønnet ost på eget gårdsysteri, lå ikke i kortene. Astrid Aasen er riktignok vokst opp på Øvre Gangstad i Inderøy, familiegården som bestefaren kjøpte i 1913, men så for seg en litt annen retning i livet. Det endret seg da hun og mannen Perry Frøysadal overtok driften i 1983. I dag produseres det årlig rundt 25 tonn ost og 15 tonn iskrem her, og det er to årsverk i sving med gårdsdriften og åtte i foredling av råvarene.

 

Gangstad Gårdsysteri

Laget av:
Astrid Aasen og og Perry Frøysadal

Produserer:
Ost, gårdsis m.m.

Utsalg:
Gårdsbutikk man-lør hele året. Osten selges i utvalgte restauranter og butikker over hele landet. Isen hos forhandlere mellom Trondheim og Namsos.

www:
ysteri.no

– Det har vært melkeproduksjon her siden bestefars tid, forteller Astrid, – men for å skape bedre lønnsomhet og flere arbeidsplasser, skjønte vi fort at vi måtte satse på mer enn bare å levere melk.

I 1998 ble Øvre Gangstad landets første autoriserte gårdsysteri på kumelk. Siden den gang har de driftige bøndene utviklet en rekke smakfulle oster, som har mottatt både den ene og den andre utmerkelsen, og trofaste kunder sørger for at etterspørselen stadig øker. I august for to år siden ble deres Edel Blå (blåmuggost) kåret til Årets Produkt under Trøndersk Matfestival. I tillegg til Edel Blå lages blant annet Camembert, Karveost, Krydderost, den populære Salatosten og Snadderost. For tiden foregår en større utbygging av ysteriet, og det er nå tre nye oster på gang, blant annet en som har fått navnet Gamal Jostein, etter en av hovedpersonene i Spelet på Stiklestad.

I 2008 startet Astrid og Perry også med iskremproduksjon på gården. Isen er foreløpig kun til salgs i butikker i Trøndelag, men med ett imponerende unntak.

– Hurtigruten er en av våre viktigste kunder, forteller Astrid stolt. – De serverer Aquavit-fløteis om bord på alle sine elleve skip. Og i fjor ble vi kåret til deres beste leverandør.

Men Aquavit-is er bare én av i alt 20 forskjellige smaker.

– Utvalget varierer med årstidene, og tilgang til råvarer er ofte en inspirasjonskilde, sier Astrid.
Blant de populære smakene finner vi blant annet Kaffe&Whisky, Lakris-Lars og yoghurtis med saft fra tindevedbær.
Ved årsskiftet overtar neste generasjon driften av gården. Sønnen Ole Morten og hans familie bor på gården og tar allerede del i driften. Den andre sønnen er virksom som IT-ansvarlig. Datteren Maren og hennes samboer Luca, som er ivrig surfer, har nylig startet produksjon av Surf Kombucha, en fermentert, sprudlende te som tilsettes kullsyre og gode smaker fra blant annet bringebær og ingefær. Maren, som er ernæringsterapeut, kaller denne drikken ”en gave til magen”. Den finnes allerede i flere butikker rundt om i landet.

Øvre Gangstad ligger langs den vakre ruten på Inderøy som kalles Den Gyldne Omvei. Her får turister og annet godtfolk på jakt etter lokal mat, gårdsbutikker, kultur og sjarmerende overnattings- og bevertningssteder full pott. Eller som inderøyningene selv sier:

Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den Gyldne Omvei tar åtte minutter mer .... eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv ...