{{percent}}%

Lys, luft, vann, sunt kosthold, mosjon og hvile var prinsippene legen Carl Ottosen la til grunn for behandlingen av de vel 20 pasientene han hadde plass til å ta imot da Skodsborg Badesanatorium åpnet i 1898. I fjor ble Kurhotel Skodsborg beæret med tittelen Best Luxury Wellness Spa Europe, og prinsippene er fortsatt de samme.

Har du noen gang kjørt eller syklet oppover Strandvejen fra København mot Louisiana eller Helsingør, har du temmelig sikkert lagt merke til en majestetisk, hvit bygning like etter at du har passert Eremitagesletten. For lenge siden ble jeg fortalt at det en gang hadde vært sommerhuset til en dronning, og det stemmer. Nesten.

Kong Frederik den 7. kjøpte i 1852 landstedet Skodsborg på Nordsjælland – den gang langt utenfor folkeskikken, i dag kun en drøy halvtime med taxi fra flyplassen eller en hyggelig sykkel-/bil-/busstur unna sentrum. Det sies at det var kongens hustru, Grevinde Danner, som ønsket å komme seg vekk fra adelen og borgerskapet i København. Som fraskilt med barn fra et tidligere ekteskap, hadde hun ingen høy stjerne ved hoffet. Løsningen ble altså lys, luft, vann og hvile i det beskjedne palasset som fikk navnet Grevinde Danners Palæ. Selv foretrakk kongen visstnok å sove i telt i hagen. På tampen av århundret dukket doktor Ottosen opp, og gjorde eiendommen om til et av datidens tidsriktige etablissementer: et kurbad.

SERVICE MED SJARM

I dag sover Kurhotel Skodsborgs gjester i 83 lyse, moderne rom eller suiter, mange av dem med utsikt mot seilbåtene som krysser Øresund. Det signalgrønne eplet, nøttene og en hjemmelaget raw bar på rommet gir hyggelig beskjed om at du befinner deg på et sted som fremmer sunnhet. Men det er den omtenksomme varmeflasken som venter på toppen av dynen når vi kommer tilbake fra middagen, som sjarmerer oss i senk.

Sommerstid kan gjestene nyte morgenkaffen eller en ettermiddagscocktail på den lekre takterrassen som gir mer Ibiza-vibber enn kurbadstemning. Måltidene inntas i en av hotellets tre restauranter, hvor du kan velge sunne småretter fra paleomenyen i lobbybaren eller 8-retters gourmetaften i The Restaurant by Kroun. Men ikke bli overrasket hvis det kommer et par badekåpekledde nymfer eller distingverte herremenn i badeshorts og flip-flops tuslende rett gjennom lobbybaren på
vei til bad og velvære.

BADE-PARADIS

For selvsagt er det først og fremst spaet folk reiser langveis fra for å oppleve. Og gjestene har ikke blitt færre etter at kurhotellet i fjor ble tildelt prisen Best Luxury Wellness Spa Europe av den internasjonalt anerkjente organisasjonen The World Luxury Hotel Awards. Etter å ha tilbrakt noen timer i den prisbelønte herligheten, er vi også frelst.

Dette er så milevis unna en kommunal svømmehall som det går an å komme. Alt er skinnende rent, det lukter godt og den obligatoriske dusjen før man synker ned i bassengene kan for de mer bluferdige av oss gjøres i nettoen diskré skjermet for innsyn.

Badeanlegget er et syn. Minimalistiske, hvite murvegger, sjenerøs takhøyde, lys som flommer inn gjennom store vinduer. Det er en hel del mennesker tidlig en onsdag ettermiddag, men mer enn nok plass for oss alle. Folk forsvinner inn i dampbadstuer, tradisjonelle saunaer og saltrom, i hvilerom og rommet med infrarød lysbehandling. Noen knasker epler eller drikker vann med mynte og sitron i baren. Det største bassenget holder 35 grader og inneholder en rekke massasjedyser og -senger som er som balsam for stive kontorkropper. Folk nyter. Kobler av. Gjenvinner krefter. I underetasjen finner vi et 21 meter langt basseng med to baner, som vi har helt for oss selv. Og ute i friluft venter iskulpen på de mest hardføre, den som konstant holder 4 grader.

SAUNAGUS

Med jevne mellomrom dukker hyggelige badevakter opp og inviterer til en meditasjonsstund i saltrommet, litt vanngymnastikk, kanskje, eller hvorfor ikke prøve en saunagus? En sauna-hva-for-noe? Og dermed blir vi introdusert for en trend som er så populær i Danmark og i enkelte land på kontinentet at det arrangeres både landsmesterskap og verdensmesterskap i aktiviteten. Kort fortalt går det ut på at en bademester sjonglerer med store håndklær inni badstuen, slik at varmen farer som glohete bølger rundt i rommet. På badstusteinene kastes eteriske oljer med duft av appelsinblomst, lavendel og cedertre. Nedover nakken får vi knust is som motsjokk til heten. Seansen avsluttes med at vi tusler i samlet flokk over Strandvejen og ut på kurhotellets vakre trebrygge, for så å senke vårt opphetede legeme ned i det iskalde havvannet. (Vi besøkte Skodsborg en dag tidlig i april, da vannet i Øresund ble målt til fem grader. Bare så du ikke tror vi er helt pingler, når du nå leser dette en varm augustdag.)

BORTSKJEMT I SPAET

Etter alle badeog saunaaktivitetene er tiden kommet for å prøve noen av de fristende spabehandlingene. Vi blir møtt av en smilende terapeut som byr på en forfriskende jordbærsmoothie. Hjemmelaget, selvfølgelig. Etter ansiktsbehandling og kroppsmassasje får vi servert en ingefærshot og deilig, klissete raw cake i spaloungen før vi motvillig beveger oss ut i den virkelige verden igjen mens vi sender en vennlig tanke til salige doktor Ottosen.

Widerøe flyr deg til København
Finn billetter