{{percent}}%

I et ostelager på en gård nord for nordlandsbyen Bodø, ligger prisbelønte oster og modner. Ventetiden betaler seg: I fjor fikk Astrid og Oddbjørn Olsen på Kjerringøy gård tildelt Nordnorsk Økomatpris, året før fikk kafeen deres Debios serveringsmerke i gull, og rødkittosten Rød Kjerringøy ble kåret til Årets Ost i Det Norske Måltid 2011. Gården sender åtte tonn ost til butikker over hele landet, men for driverne er lokalmarkedet fortsatt viktigst. 

Kjerringøy Gård


Laget av:
Astrid og Oddbjørn Olsen

Produserer:
Kvit, Blå og Rød Kjerringøy (camembert, blåmuggost og rød­kittost), kjellerlagret ost, kvarg, salatost og mozarella. Gomme. Kvarg.

Utsalg:
Markens Grøde kafe på Kjerringøy, butikker i Bodø, Maschmanns, Gutta på Haugen, Mat & Mer, Fromagerie og Lekkerdisken (alle i Oslo).
kjerringoygard.no

Astrid og Oddbjørn har drevet både økologisk planteproduksjon og husdyrhold siden 2001. De mener at dagens generasjoner ikke har en bærekraftig bruk av naturressursene, men at økologisk landbruk kan være en av løsningene.
– Økologisk landbruk bygger på et helhetssyn som omfatter de økologiske, økonomiske og sosiale sidene ved landbruksproduksjonen, både i lokalt og globalt perspektiv. 

Oddbjørn forklarer at de hadde et ønske om å foredle økologisk melk og få den ut til butikkene da de kjøpte gården av Bodø kommune for 25 år siden. Nå produserer de melk, kjøtt, egg, poteter og grønnsaker. Melken brukes i ysting av fire typer ost vinterstid og elleve om sommeren. Osten selges mange steder, men Oddbjørn fremholder at det ikke er et stort ysteri.
– Vi håper å øke produksjonen i løpet av året, og nå holder vi på å bygge om. Kjerringøy gård har gårdsutsalg og kafeen Markens grøde, hvor tilreisende kan prøve den lokale spesialiteten møsbrømlefse – en tynnlefse som smøres med hjemmelaget prim. Oddbjørn brygger i tillegg to varianter øl, en wit og en pale ale, til kafeen som er oppkalt etter Hamsuns roman. Gården har på sin side fått oppkalt de tre mest populære ostene etter seg. Og gårdsnavnet har en lang og innholdsrik historie: I 1863 jobbet ”12 drenger og 10 tauser” hos handelsmann Zahl. I mellomkrigstiden var gårdsbruket bygdas største arbeidsplass. Sju menn slo gresset, og 30 kvinner gikk etter og raket. Handelsstedet og eiendommen ble kjøpt av fylkeskommune og kommune i 1959, og etter hvert ble flere av bygningene omgjort til museum. Gården fortsatte imidlertid driften, og i 1991 kom Astrid og Oddbjørn og startet sitt øko-eventyr.
– Samspillet med naturen har gitt gode løsninger for både dyr og mennesker, avslutter de.