{{percent}}%

Drømmer du om en ferie der du kan kombinere fartsfylte aktiviteter med mat i verdensklasse? Legg turen til nabolandet i sør for minnerike opplevelser!

Fyns næringsrike jord gir grobunn for Danmarks beste råvarer. Du finner dem i boder langs veiene, i utallige gårdsbutikker, i lokale spesialforretninger og i byenes matmarkeder og matfestivaler. To som vet å gjøre nytte av disse råvarene, er Per Hallundbæk og kona Randi Schmidt på Falsled Kro ved Faaborg.

INGEN SLIPSTVANG

”Engang var Falsled Kro en velbevaret hemmelighed. Desværre er der ingen, der kan holde på en hemmelighed”, er en av omtalene kroen har fått. Men at Falsled er verd en omvei, er en hemmelighet som gjerne kan deles. ”Enestående” og ”magisk” er blant tilbakemeldingene på reisenettstedet Tripadvisor.
– Kroen gjenåpnet i 1971 med en fransk kjøkkensjef. De begynte å servere froskelår, vaktler og snegler. Det ble kjempeskandale! Danskene var ikke kjent med fransk gastronomi, forteller Hallundbæk. Han og kona er kjent her til lands for å ha gjennomført en gastronomisk revolusjon på Engø Gård på Tjøme, og siden 2009 har de vært vertspar på Falsled. Kvaliteten på maten, nå med lokale råvarer i sesong, er opprettholdt, men stedets sjel og hygge har igjen fått en frem­tredende plass. Som Hallundbæk sier: ”Dette er ikke et sted for slips”. Han er selv ute i skogene og naturen rundt for å samle inn de om lag 25 ville urtene som brukes daglig.

"For å jobbe frem appetitten mellom frokost, lunsj og middag, kan et visst aktivitetsnivå være å anbefale." 


Kjøkkensjef Per Hallundbæk på Falsled Kro er gjerne ute i naturen og samler råvarer selv.

VAKKERT SYKKELTERRENG

Det er kort vei mellom kroene på Fyn. Og for å jobbe frem appetitten mellom frokost, lunsj og middag, kan et visst aktivitetsnivå være å anbefale. For eksempel frister øya mellom Lillebælt og Storebælt med Nord-Europas vakreste sykkelterreng og lover en ”fet sykkelopplev­else” i variert natur og på utfordrende ruter. Dermed er det gode muligheter for en sykkelferie som går mellom spise- og overnattingsstedene, fra gastronomiske matopplevelser til hjemmekoselige soverom. Widerøe tar deg daglig direkte til København fra Sandefjord, Kristiansand og Haugesund. Deretter er det bare en togtur over Sjælland før man ankommer Fyn, Danmarks tredje største øy. Der kan du starte turen på landeveiskroen Munkebo, som har gått fra å være høygastronomisk tilbake til uhøytidelig atmosfære med dansk tradisjonskost. Fortsett videre til Odense, H.C. Andersens fødeby, hvor du kan gå i eventyrforfatterens store fotspor. Her finner du kroen Sortebo, som ligger i Den fynske landsby. Opplev det danske bygdesamfunnet fra Andersens tid og spis lunsj i krostuen.

FRA SLOTT TIL SLOTT

Om du og følget ikke reiser rundt på to medbrakte hjul, men likevel kunne tenkt dere å sykle i ulendt terreng eller utfordre fysikken, tilrettelegger friluftsliv-arrangøren Øhavsporten for sykling i Fyns mest kuperte landskap, og tilbyr i tillegg treklatring, guidede turer i havkajakk og dykking, samt skogsturer på heste­ryggen. – Vi drar gjerne ut på undervannsjakt med harpun, eller snorkler for å se på druknede skoger og steinalderboplasser under vann, forteller Nicolai Birkedal i Øhavsporten. I samme område ligger Øhavsstien, et 220 kilometer langt sti­-­nett. Et annet alternativ er å følge i H.C. Andersens ”hjulspor” med en spesial­utviklet app. Rundturen på Fyn tar deg innom 15 fynske slott og herregårder som ga eventyrforfatteren inspirasjon til fortellingene så mange av oss holder kjær, som ”Piken med svovelstikkene” og ”Den lille havfrue”. Men hvis ikke ”bjergene” byr på nok høyde og adrenalin, kan bridge walking på den gamle Lillebæltsbroen være en passende utfordring. Etter inspirasjon fra Bridge Climb på Sydneys Harbour Bridge, kan du fra broen ved byen Middelfart oppleve høyden og suget i magen – i tillegg til utsikten mot Fredericia, Middelfart og skipstrafikken på vannet nedenfor. Attraksjonen åpnet i mai i fjor, og er den første av sitt slag i Europa. Og etter det er du sikker klar for et vel­tilberedt måltid og en Gammel dansk igjen.

5 litt utenfor

1Konnerup sjokolade Flødeboller, praliner og lakrissjokolader; trenger vi si mer? Chocolatieren holder til i den gamle kroen i Faaborg, hvor de tilbyr smakfull sjokolade og egenprodusert iskrem.
konnerup-co.dk

2H.C. Andersens Odense Odense er den verdensberømte eventyrforfatterens fødested. H.C. Andersen skrev 156 eventyr, blant dem ”Den stygge and­ungen”, ”Prinsessen på erten” og ”Snedronningen”, inspirasjonen til Disneys ”Frost”.
museum.odense.dk


3Brandts kunstmuseum Danmarks første museum for kunst og visuell kultur, med klassikere side om side med dagens kunstverk, fra C.W. Eckersberg og Jens Juel til Martin Parr. Ligger midt i Odense.
brandts.dk

4Den fynske landsby Friluftsmuseet fra H.C. Andersens tid er som en reise tilbake til 1800-tallet. Landsbyen er gjenskapt med gamle bind­ings­verksbygninger, danske husdyr og nyttehager. Mange familieaktiviteter.
museum.odense.dk

5Clay Danmarks keramikkmuseum med verker fra kunstkeramikkens Brandes og Bindesbøll, samt en Royal Copenhagen-porselensamling. Nyt utsikten mot gamle og nye Lillebæltsbro med en terte fra Café Clay.
claymuseum.dk

Widerøe flyr deg til København
Finn billetter