{{percent}}%

Når Tone Enga ikke sørger for god service til Widerøes passasjerer, brenner hun for å gjøre livet til eldre mennesker litt hyggeligere. Og mormor på 98 år har en helt spesiell plass i hjertet hennes.

Mormor var Norges tredje kvinnelige fotograf, hadde viktige oppgaver under 2. verdenskrig og er et flott og spennende menneske. I dag er hun snart hundre år og dårlig til beins, men helt åndsfrisk, forteller Tone, som ofte besøker mormor Bodil Enga på sykehjemmet.

EN GOD IDÉ

En dag hun var på vei dit, svingte hun som vanlig innom Rema 1000-butikken på Kvaløysletta. Innehaver Kristina Antonsen sto omgitt av svarte bøtter med blomster som var kommet såpass langt at de ikke kunne selges. ”Det er bare å ta,” tilbød butikksjefen, og Tove lot seg ikke be to ganger. Der og da fikk hun en idé.
– Jeg følte jo nesten at jeg ranet butikken, ler Tone, – men det endte med at jeg tok med meg alle blomstene til sykehjemmet den dagen. Rema 1000 og Tone inngikk en avtale. Hver gang de har en del blomster til overs, sender butikkmedarbeider Hege Iren Pedersen en tekstmelding, og så kommer Tone, mannen hennes, et av barna eller en hjelpsom venn og henter.

VERDSATT

På sykehjemmet lyser de gamle opp når Tone kommer inn av døren med favnen full av roser, liljer eller tulipaner. Det pyntes på rommene og i stua på avdelingen der mormor bor. Av og til får hun sånne mengder at alle de 99 beboerne kan nyte synet av vakre blomster i fellesrom og kafeen.
– De eldre damene stikker nesen sin oppi blomsterbukettene mens gleden lyser av dem, forteller Tone.
– I hverdagen har ikke sykehjemmet så mye å rutte med til pynting, så blomstene fra Rema 1000 blir satt stor pris på, både av beboerne og personalet, selv om det blir en del ekstra jobb med å kutte stilker og så videre. Og selv om blomstene altså er kommet til et stadium der de ikke lenger kan selges i butikk, kan bukettene stå i dagevis, forteller Tone.
– Rekorden er på 14 dager! Gledessprederen Tone oppfordrer alle til å tenke om det er noe de kan gjøre for å glede andre. Og for å hindre at fullt brukbare varer går til spille.
– Det går an som et vanlig medmenneske å tenke litt på denne kaste-manien som omgir oss. Det er jo alltid andre som kan benytte seg av ting noen ønsker å bli kvitt.

Tone og Hege Iren fra Rema 1000 er begge fornøyde med blomsteravtalen.

Tone  Enga


Stilling:

Seniorkonsulent ved servicesenteret på Tromsø lufthavn

Alder:
50 år Bor: Tromsø

Motto:
Grip dagen, med humor, ispedd litt snill ”galskap”.