{{percent}}%

Bytt norskekysten mot Västkusten en langhelg i høst og opplev hummerfiske, østersbanker og en smak av århundreskiftet i den svenske skjærgården.

Baronesse Von Platen – eller friherrinnan som hun kaltes på svensk – og hennes fornemme omgangskrets var ofte å se i den lille badebyen Lysekil nord for Gøteborg den gang forrige århundre ennå var ungt. Hit kom badegjestene for å ”kurere” seg med salte bad og varme solstråler, og sikkert en og annen nykokt hummer og en liten snaps. Og det gjør de fremdeles. Fra Gøteborg tar turen hit bare halvannen time.

I 1993 åpnet Bettina Salesjö og Åsa Nilsson opp Strand Vandrarhem & Kusthotell i vannkanten, og fem år senere Strandflickornas Havshotell. Her verner de like lidenskapelig om Lysekils fortid som kurbad på tidlig 1900-tallet, som de vakre husene fra århundreskiftet overnattingsstedene befinner seg i. Alt er restaurert med nennsom hånd. Her kan du bo i autentiske omgivelser med havutsikt, nyte flickornas fisk- og skalldyrsuppe, ferske reker, ramsalte østers eller et bugnende skalldyrplatå i hotellets sjarmerende spisestue, innredet med originale jugendmøbler. Eller ta maten med ut i det vakre orangeriet, blant syrinbusker i hagen eller til et svaberg i vannkanten. God sjømat kan også inntas på NH5 i Norra Havnen.

DELIKATESSE

På dagtid tilrettelegger strandflickorna for turer som ”Ostron och musseläventyret”, der østers- og ­blåskjellfiskerne Lars og Adrian tar deg med til bohuslänske østersbanker, der de dykker ned og henter opp havets delikatesser (Ostrea Edulis) som senere dukker opp på din tallerken. Om været tillater, får du kanskje en smakebit under et strandhogg. Bettina og Åsa dykker også selv, og har lagt forholdene spesielt godt til rette for dykkere som bor på vandrerhjemmet eller hotellet.

I tillegg til dykking er kajakk, selsafari, fiske og sykkelturer populære aktiviteter blant gjestene. Men det er så absolutt tillatt å bare sitte stille og nyte utsikten også.

GRØNN SJELEFRED

Enda ­nærmere Gøteborg finner du en annen skjær­gårds­idyll. På Pensionat Styrsö Skjäret tar man fremdeles et glass på punchverandaen før middag. Man spiser kamskjelltartar og rosastekt hjortefilet. Man kryper til køys blant romantiske blonder og broderier, og våkner du tidlig, kan du tusle rundt i kjøkkenhagen og snuse inn duften av grønn sjelefred før frokost.

Det har ikke alltid luktet like duggfriskt på Styrsö. Der fergen legger til kai i dag lå det et illeluktende sildesalteri og trankokeri på 1700-tallet. Fisket var øyfolkets viktigste inntektskilde. I dag er det sommergjestene, som fortsetter å komme selv om det er høst. Nå i hummersesongen er det trangt om plassen på Styrsö. Gjester som vil være med den pensjonerte fiskeren Lennart Johansson ut å sjekke hummerteinene kan belage seg på et par herlige, pratsomme timer. Men mange av de tilreisende er mer enn fornøyde med bare å ta plass ved bordet i den vakre mat­salen og vente andektig på kjøkkensjefens 4- eller 5-retters middag. Her serveres hummer og andre skalldyr i en rekke smakfulle varianter, selv uten at du kan vise til svensk pass eller i det minste en gros-serertittel, slik kravet var i gamle­dager.

INDIAN SUMMER

Om sommeren er Styrsö stedet å kle seg i sommerstas og dra på bryggedans, besøke øyas mange gallerier og bruktbutikker, spise nytrukne sjøkreps, vandre rundt i koselige smug og gater eller på måfå langs kyststier blant ”gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol”, som Evert Taube synger. Men nå, på de siste varme høstdagene, er det den saftige svenske hummeren vi har kommet for. Pensjonateier Ola Tulldahl forteller at det som dras opp av havet om morgenen står på menyen om kvelden. Like etter kommer Lennart med dagens fangst og vi kjenner allerede smaks­løkene prikke av forventing. Lykken er en svart krabat som snart skal skifte farge i møtet med livets realiteter.

undefined

1 Valgets kval

Hos Strandflickorna kan du velge mellom innholdsrike pakker med navn som ”Hilmas härliga helgstart”, ”Calle Curmans cannonhelg” og ”Friherrinnans flärdfulla ferie”.
strandflickorna.se

2 NH5

Gourmetrestauranten i Norra Hamnen i Lysekil drives også av de driftige strandpikene Bettina og Åsa og ligger ti minutters hyggelig spasertur fra hotellet.
norrahamnen5.se

3 Hjemmekoselig

Märtas mat & catering i Gamlestan i Lysekil har en skikkelig ”hemma hos”-atmosfære. Spisestedet ligger blant brosteins-gater og gamle bohuslänske trehus i den eldste delen av byen.
martasmat.se

4 Punchveranda

På Pensionat Styrsö Skäret begynner måltidet gjerne med et glass på verandaen, før dagens fangst og kjøkkenhagens utvalg bestemmer menyen.
pensionatskaret.se

5 Trikken

Fra Gøteborg sentrum kan du ta trikk nummer 11 til Saltholmens båtterminal. Derfra er det en kort båttur ut til den nærmeste skjærgården, som Styrsö.
styrsobolaget.se

Fly til Gøteborg
Finn billetter