{{percent}}%

Langt mot både nord og øst brer Varangerfjorden seg inn i landet. Langsetter veien tett på fjord og hav kan du fint spekke både en langhelg og en uke med kongekrabbefiske, fugletitting, vandreturer, gatekunst-safari, matorgier og andre heftige opplevelser.

Lukk øyene for en stakket stund og kjenn for deg at du springer barbent og badstuvarm over Ekkerøys finkornede sandstrand for å kjøle deg ned. Joda, temperaturen i Varangerfjordens ishav er absolutt forfriskende. Derfor gjør det så godt å finne varmen igjen i en vedfyrt sauna mens det ennå hviler en smak av søtlig, ramsalt hav på leppene. En ettersmak som står seg godt til remser av tørket reinsdyrhjerte og duggfrisk drikke. Saunaen er et eget lite hus ved det gamle bedehuset på Ekkerøy, som nå er forvandlet til sjarmerende ly for natten. Fra både kjøkkenvinduet og ­saunaen er det utsikt mot sandstrender og hav på begge sider.

NASJONAL TURISTVEI

Saunakulturen står sterk i Varanger og saunaen er slikt et fint og avslappende sted for en samtale, for å komme nær hverandre. Mens vi lener oss tilbake etter å ha skvettet vann på glødende steiner, flimrer heftige inntrykk fra nattens kjøretur forbi som en film over netthinnen. At veistykket langs Varangerfjorden og Barentshavet er blitt Nasjonal Turistveg gir mening. For det gjør inntrykk å bevege seg langsetter fjæresteinene, med en følelse av å kjøre rett ut i havet, før veien igjen svinger noen meter opp fra havkanten.

Natten er kanskje den fineste tiden på døgnet for å kjøre gjennom Varangers landskap. Under midnattssolen i den nordnorske sommerens evige dag forgylles landskapet og de harde, lange skyggene fra solen erstattes med et bløtt, mykt lys. Kanskje lar du tiden være en venn og legger deg ned i lyngen like ved veikanten for å plukke fristende multer som naturen byr frem som dessert. Nettene og dagene har ikke lenger mørket som skille, begrepet natt er strøket av dagsorden.

UREIST DELIKATESSE

Tidligere på dagen har du kanskje hatt en deilig stund med en lokal lekkerbisken på menyen? Kongekrabben er en velsmakende skapning som holder til i farvannene rundt Varangerfjorden. På kaikanten utenfor sommerrestauranten Havhesten på Ekkerøy – og flere andre steder langs finnmarkskysten – får du i sesongen servert denne delikatessen i ureist form.

HEKTA PÅ VARANGER

Til Varangers byer og tettsteder kommer du susende gjennom skyene med Widerøes flymaskiner eller bølgelangs i kombinasjon med Hurtigruten. Uansett kommer du underveis tett på områdets lavmælte og nærmest toppløse landskap. I synsranden får du se de langstrakte viddene gli slakt ned i havet. Selv om landskapet her er lavmælt, så risikerer du at det endevender deg når du beveger deg gjennom det eller over det. Å forbli uberørt lar seg vanskelig gjøre. Kanskje slipper finnmarksfølelsen aldri taket i deg igjen. Så er du hermed advart om at det er lett å bli hekta på Varanger.

 

– Er du her for å se på ’ainna vårres’? De kommer fra hele verden for å se på den, den er så gul og fin, forteller bussjåføren underveis mellom Vadsø og Vardø. Jo, folk kommer virkelig langveis fra for å få med seg det yrende fuglelivet her. Ute på Hornøya, bare et slengkyss unna Vardø havn, har du mulighet for å komme virkelig tett på de vakreste flaksende skapninger. Hva med en fyrovernatting her ute, forresten? I skrivende stund er Hornøya fyr under oppussing, men vi gleder oss vilt til å teste fasilitetene så snart fyret igjen åpnes for reiseglade tilreisende.

TROLSK STEMNING

Ved Hamningberg er målet for reisen langs Varanger­fjorden ved veis ende. Når du kjører fra Vardø, bør du la tiden være godt på din side. For de forrevne klippene, som før var havets bunn, river tak i deg og spidder sansene dine. Så plutselig, rundt en sving, åpnes landskapet opp som om noen slo inn en stor låvedør. Store sanddyner og flyvesandstrender åpenbarer seg så brått at du risikerer å tråkke for hardt på bremsen. Er du heldig, har reinsdyrene trukket ned mot havet fra viddene bakenfor. Da er de slikt et flott skue. Her ute ved villhavet kan også havtåken plutselig komme sigende. Da tegner hav og himmel seg sammen. Like plutselig kan den trekker seg tilbake og på nytt avkle klippeformasjonene. Havtåken vet å sette deg i en trolsk stemning. Og når høsten snart er i emning, etterlater stormene seg heftige etterdønninger som slår hardt inn mot land og mot menneskesinnet, som blir like mykt som sanddynene av flyvesand langs Varangerfjorden.