{{percent}}%

I 1996 leste Monja Fischer og Ringo Haupt fra Freiberg i Tyskland i en tysk reisebok om et gammelt, forfallent fiskevær i Norge. Samme år reiste de på ferie til Nyksund. Det ble flere turer, og tre år etter flyttet de til Norge. Her jobbet Ringo som kokk på Fiskekrogen i Henningsvær og Aunesgården i Tromsø, mens Monja studerte.

En dag i 1999 ruslet de igjen langs bryggen i det slitne fiskeværet. En mann de tilfeldigvis kom i snakk med spurte det unge paret om de kunne tenke seg å drive restaurant på brygga neste sommer.

– Nyksund hadde dårlig rykte på den tiden. Ingen ville dra hit. Det var nedslitt og småskummelt her, ler Monja.

– Hvem kunne tro at det ville gå an å drive restaurant på en slik plass?

– Men vi svarte ja, sier Ringo. Fra 2003 var de fast etablert med 45 sitteplasser i sjarmerende omgivelser.

I dag er ståa i fiskeværet temmelig annerledes. Nyksund er blitt restaurert og har på få år blitt et svært populært reisemål for lokale så vel som turister langveisfra. Familien Fischer/Haupt med tre sønner – Tane (10), Franz (6) og Nilas (1,5) – utgjør rundt en fjerdedel av de fastboende, men flere kunstnere har også bosatt seg i havgapet og åpnet verksteder, atelier og gallerier. Gjennom året holdes det også en rekke konserter her ute.

 


Nyksund Ekspedisjonen

Populært på bryggekanten

Gründere:
Monja Fischer og Ringo Haupt
facebook.com/ekspedisjonen

Ekspedisjonen

anbefaler Krøllet tørrfisk.

Livet som vertskap i havgapet er rimelig hektisk, skal vi tro ekteparet. Ringo står på kjøkkenet, mens Monja serverer, vasker, lærer opp ekstrahjelpene, fører regnskap, organiserer og baker kaker. Eldstemann Tane skjærer torsketunger, som jo er tradisjonelt barnearbeid på disse kanter. I sommerhalvåret kommer kokker, oppvaskere, servitører og stue­piker blant annet fra New Zealand, Japan, Argentina og Tyskland for å hjelpe til i de mest hektiske turistmånedene.

I tillegg til restaurant og kaffebar har Monja og Ringo en B&B med ni dobbeltrom, og her er det stort sett fullt hele sommerferien. Det samme gjelder for restauranten. Etter hvert har i alle fall de lokale skjønt at det lønner seg å bestille bord, men ventetiden på kaikanten kan bli opp mot et par timer på de aller travleste dagene. Noe folk tar med godt humør, bedyrer vertskapet.

Menyen består av lokale råvarer, mye levert fra fiskerne i tettstedet Myre like ved. Så bæres det ut tallerkener og fat med rykende varm bacalao og grillet tørrfisk, boknafisk og hvalkebab, kveite, breiflabb og steinbit, kamskjell og sjøkreps, og en og annen lammeskank eller et villsaulår med smakfullt tilbehør.

– Men vi har ikke kylling, forteller Ringo. – Det hører ikke hjemme i Nyksund. Fish & chips, derimot, er veldig populært.

Paret har en restaurant i Sortland i Vesterålen også, så det blir ikke mye tid til sol og bad på denne tiden av året. Men noen planer om å forlate fiskeværet til fordel for sitt gamle byliv i Tyskland og Tromsø, har de ikke.

– Det er ikke aktuelt, slår Ringo fast.