{{percent}}%

Livet er en gave du åpner øy for øy, sier helgelendingene. Nærområdet deres omtales av mange som Norges vakreste kyststripe. Her ligger dunvær, utsiktstopper og hvite sandstrender klare til å oppleves på land og til vanns.

Fra Brønnøysund til Mo i Rana er det 128 kilometer i luftlinje. Effektiv flytid er 12 minutter. Med bil tar det drøye 3,5 timer. Men det gjelder ikke for deg. Du skal ta den lange veien. Den som går på kryss og tvers blant tusenvis av øyer, holmer og skjær, det ene øyværet vakrere og mer sjarmerende enn det andre. Du skal møte mennesker underveis som har bodd der et helt liv, og kan fortelle fascinerende historier om fellesskap og ensomhet, om mørke vintre og somre der solen nesten aldri går ned, om fiske og selfangst og oterjakt, sanking av ville egg og ederdun som ga verdifull inntekt. Du skal møte mennesker som har kommet langveis fra for å oppleve det eksotiske landet vårt, se med fremmedes øyne det vi selv ofte tar for gitt; naturen og lyset, kjenne lukten av saltvann og fjære, høre bølgeskvulp og måkeskrik, du skal senke skuldrene og heve blikket. Det er sommer over landet og du har ikke et sekund å miste.

Rødøy ligger noen sjømil nord for Polarsirkelen, og har natur som tar pusten fra deg.

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter

ØYMAGI

Til Brønnøysund har Widerøe daglige direktefly fra Oslo, Bergen og Trondheim, og kommer du nordfra, er du aldri mer enn et par, tre små stopp unna. For deg som planlegger sommerferien i god tid, er Festival-seilas med Seil Norge noe å tenke på. For neste sommer. Årets seilas er nemlig for lengst utsolgt. Fra Brønnøysund via Himmelblå-øya Ylvingen går årets kanskje vakreste seilas i midnattssol gjennom Vega-øyenes spektakulære skjærgård til Træna. Ute i havgapet oppleves øymagi og musikkglede under det som er blitt kalt Norges beste festival, Trænafestivalen. Underveis blir det også anledning til topptur på fjellkjeden De syv søstre. Maten fisker og tilbereder du selv, sammen med nye venner, som akkurat som deg, får mulighet til å lære å seile underveis, kjenne på utfordringer og mestring. Skulle du ankomme Brønnøysund i midten av juli, står byen på hodet, med Rootsfestival og høy stemning i alle retninger. Bli noen timer eller dager, eller sett kursen mot verdensarven Vega, en kort båttur unna. Både leiebil og leiesykkel får plass på båten, og ikke så rent få har kajakk spent fast på taket eller hengende på slep etter tohjulingen.

Fakta

Helgeland dekker 49 prosent av Nordland fylke og har 85 000 innbyggere. Både på 1920-, 1930- og 1950-tallet ble det diskutert å skille Helgeland ut som et eget fylke. Det ville i så fall ha blitt landets åttende største i areal og det nest minste i folketall.

Brønnøysund lufthavn, Brønnøy, ligger 5 minutter med bil fra sentrum. Sandnessjøen lufthavn, Stokka, ligger 17 meter over havet, 10 km sør for byen. Mo i Rana lufthavn, Røssvoll, ligger 9,2 km nordøst for sentrum.

» Du beveger deg i en så uberørt, vakker og vill natur at selv den mest taletrengte skravlekopp helt glemmer å snakke. «

VERDENSARV

På Vega har øyværingene levd i samspill med naturen i tusenvis av år; som fiskere, bønder og fuglevoktere. Det var særlig den unike tradisjonen med å ha ville ærfugler som husdyr som ga øyene status som verdensarvområde i 2004. Mens mennene var på fiske, passet kvinnene på ærfuglen som lå og ruget i reirene inni de små trehusene menneskene hadde satt opp til dem. Når fuglene etter noen uker forlot reirene, kunne kvinnene til gjengjeld samle den dyrebare dunen og lage verdens varmeste og mykeste dyner av ederdun. Det tok ukevis å rense og karve nok dun til en dyne, og prisen ble deretter. Dynene ble solgt til adel, konger og fyrster. I dag er det like gjerne rap-artister og IT-milliardærer som sover i edderdunsdyner, men også et visst kongepar som nylig fylte 80 år.

I sommersesongen er det to båtanløp i uken til dunværet Lånan.

Vil du oppleve et dunvær på nært hold, er det i sommersesongen to båtanløp i uken til Lånan, der Sonjas og Haralds dyner kommer fra. Båtene går fra Nes på Vega hver tirsdag og fredag i perioden 27. juni til 4. august. Fuglevokterne forteller om sin egen oppvekst på øya mens den fremdeles var helårsbebodd. Du får en introduksjon til ærfuglens rike, før du får høre om Lånans spennende krigshistorie. Denne lilleputt-øya var nemlig siste skanse mot England under 2. verdenskrig. Og selvsagt serveres det kaffe og lokalmat på låven etterpå.

PADLEPARADIS

Fra Vega har du flere valg for ferden videre. En av våre favoritter er å gå om bord i hurtigbåten via Herøy til Tomma i Nesna kommune. I skjærgården rundt Herøy har en høyere makt med særdeles god smak brettet ut milevis med strandflater, grønne gruntvannsområder som fører tankene hen til andre breddegrader og et ukjent antall øyer og skjær. Her er det trygt og enkelt å padle fordi det aldri er langt til land og fordi havet er snilt og skjermet fra vindene ved storhavet. Likevel beveger du deg i en så uberørt, vakker og vill natur at selv den mest taletrengte skravlekopp helt glemmer å snakke. På Tomma finner du nok et padle­paradis, denne gang med utsikt til den karakteristiske øya Lovund, kjent for sin store koloni av lundefugl. Hva slags forhold lundefuglene har til den gregorianske kalenderen, vites ikke, men faktum er at de kommer til øya på samme tid hvert eneste år, ofte på én bestemt dag: 14. april. Ytterligere 28 kilometer rett vest ligger før nevnte Træna, like sør for Polarsirkelen. Båt fra Lovund tar halvannen times tid. Skulle du ønske deg tilbake til fastlandet etter dette, blir du med båten tilbake til Sandnessjøen og tar Widerøe-flyet hjem. Hvis ikke, har vi flere turforslag til deg.

FRYD I FJÆRA

I Aldersundet på Lurøy fristes det med kosetur i kajakk med bålkos og camping, og det i sene kveldstimer. Natterangling i hav­kajakk en lys, nordnorsk sommernatt er definitivt noe å skrive hjem om. Eller legge ut bilder av på Instagram og Facebook. Dette er en tur som passer for hele familien, også de uten tidligere erfaring med kajakk-padling. Selvsagt påpeker arrangøren, Aldersund Motell og Camping, at Aldersundet av mange blir beskrevet som den vakreste plassen på jord. Og vakkert er det, der du padler gjennom sundet med loddrette fjellsider som stuper i havet på hver side av deg. Over deg henger (forhåpentligvis) midnattssolen. Selve padlingen tar et par timer, men underveis blir du både servert sagnet om De syv søstre og bålmat og kakao i fjæra. Og kanskje, men altså bare kanskje, kan du få øye på en ørn, eller mer sannsynlig, spor etter den majestetiske havfuglen.
De søker ofte tilflukt fra vær og vind i området her.

»Det er sommer over landet og du har ikke et sekund å miste.«


På Emårsøy kan du lære om kystkulturen.


Margit er fuglevokter på Lånan.

FYRSPRIT

Noen sjømil nord for Polarsirkelen ligger Rødøy. Og nok en gang lover vi at naturen kommer til å ta pusten fra deg. Her møtes du av kritthvite sandstrender med krystallklart vann. Badetemperaturen er kanskje ikke så mye å skryte av, men pytt… Vi stammer da fra vikinger. Telt på stranden eller en hyggelig rorbu er alt som trengs. Dette er stedet å hente frem din indre naturmann – eller -kvinne. Kajakk er et fremragende fremkomstmiddel i skjærgården. Alle øyene gjør at det er mulig å padle langt uten å måtte krysse store havstrekk. I en kajakk kommer du også i nærkontakt med det rike dyre- og fuglelivet, de kritthvite strendene, øyene og havet.
Noen har tatt den helt ut. På øya Myken, 32 kilometer ut i havet fra fast­landet, har en vennegjeng med forkjærlighet for livets vann, etablert både landets kuleste caravan-park og eget whisky­destilleri. Fyrsprit, som Jan Hellstrøm, en av initiativtakerne, spøkefullt kaller drikken.
I tillegg holder Jans kone Kerstin matkurs på høyt nivå i det nedlagte fiskeværet med 700 meter vei og ti fastboende. Men det skal du få lese mer om i en senere utgave av Perspektiv.
Når du til slutt vender tilbake til sivilisasjonen, er du heldigvis ikke langt fra Mo i Rana og neste fly hjem. Men Helgelandskysten har en tendens til å krype under huden på folk. Bare vent og se; det går neppe særlig lenge før du drømmer deg tilbake.

visste du at…

POLARSIRKELEN
I Retning Internasjonalt går den nordlige polarsirkelen østover fra nullmeridianen gjennom Norge, Sverige, Finland, Russland, USA (Alaska), Canada, Grønland og Island. I Norge går den fra kysten og mot svenskegrensen gjennom kommunene Træna, Lurøy, Rødøy og Rana.

POLARSIRKELEN II
Vandring I løpet av cirka 41 000 år vandrer polar­sirklene omtrent mellom breddegradene 65°30 N' til 67°54' N, en avstand på cirka 267 km. I Norge tilsvarer det fra Brønnøysund i sør til Hamarøy og Moskenesøy i Lofoten i nord.

POLARSIRKELEN III
Post På Saltfjellet, 680 meter over havet, ligger Polarsirkelsenteret (66°33'08,67'' N 15°19'22,10'' Ø) med eget postkontor, slik at man kan sende kort med et eget polar­sirkelstempel på. Kilde: Wikipedia

 

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter