{{percent}}%

London, New York, Paris og Stavanger – i gatekunstmiljøet nevnes faktisk oljebyen i samme åndedrag som verdensmetropolene.

134 byer i Europa har allerede kopiert gatekunstfestivalen i Stavanger. Huffington Post, New York Times, The Guardian og Time Magazine har alle vært i Stavanger og skrevet om gatekunst­miljøet. Noen flere ganger. Martyn Reed, sjefen for Nuart-festivalen, holder til i toppetasjen på et gult, rosa og grønmalt hus på Nytorget i Stavanger. Tre lange trapper opp, inn et par svartmalte dører – der sitter han i et stort, åpent loftsrom. Det lukter nytraktet kaffe. Døren til rømningsveien er åpen. Utenfor – dinglende høyt over parkeringsplassen – er røykebalkongen hans. Journalister fra hele verden har vært her oppe og hørt historien om hvordan Stavanger har blitt en gatekunstby i verdensklasse. Men hvorfor i all verden vet så få i Norge hva som skjer i byen?

FRA OLJE TIL KUNST

– Haha, sier Martyn og ler. – Det er mye lettere å få omtale i New York Times enn i Dagbladet. Vi spøker ofte med at redaksjonene i Oslo ser på Stavanger som noe provin­sielt og uinteressant. Han tror at Stavangers rykte og stempel som en rik oljeby også har stått litt i veien. Det stemmer liksom ikke helt at en sånn by skal ende opp med et unikt gatekunstmiljø. – Mange tror det ikke skjer kreative ting der det er mye penger i omløp, men nå som oljebransjen sliter er det enda viktigere at vi finnes. Kunsten har alltid hatt gode kår i dårlige økonomiske tider. Reed snakker om å ta kunsten ut av galleriene, flytte den ut i det offentlige rom, gjøre den relevant, tidsaktuell og tilgjengelig. Undergrunnskunst handler om gratis kunst til folket.


Tammy Freitas kom fra Brasil for å skrive om gatekunsten i Stavanger. På taket i Muségate fant hun denne favoritten av Dot Dot Dot.


Outings Project i Nedre Banegate.

STOLT BY

Den første Nuart-festivalen i Stavanger var i 2001. Siden den gang har byen i to uker i august/september hvert år ønsket mange av verdens mest kjente gatekunstnere velkommen. I løpet av festivalen legger de igjen signaturene sine på vegger, tak, brannhydranter, dører og trapper. – Stavanger har omfavnet oss på en utrolig positiv måte, løftet oss frem, og er stolte av det som skjer, sier James Finucan, daglig leder i Nuart Festival. – For oss har det vært en fordel at denne byen aldri har vært preget av tagging og alt det negative som mange forbinder med det, som hærverk, kriminalitet og vandalisme. Dette er også én av grunnene til at du kan komme hit nå, og fortsatt se bilder som ble malt i 2007! Ingen har malt over bildene, ingen har tagget dem ned. Det er en slags inneforstått avtale om at så lenge du ikke har noe bedre å male over, så lar du det stå.


Gatekunstnerne Icy & Sot i aksjon i Kvitsøygate.

GATEKUNST-SAFARI

Tammy Freitas fra Brasil er i Stavanger for å lage en større reportasje om gatekunstmiljøet for et reisemagasin i hjemlandet. – Dette er kult og eksotisk for vårt brasilianske publikum, forteller hun til Perspektiv. Tor Ståle Moen er Nuart sin hovedguide, og han står klar for å ta Tammy med på en tre timers street art-safari. Tammy fotograferer og videoblogger – fra baksetet av bilen, fra gatehjørnene og de nedslitte fabrikkhallene. Alt dokumenteres. Tor Ståle kjenner hver krik og krok av gatekunstens Stavanger, bakgrunns­historiene og kunstnerne. Mange av dem omtaler han i dag som nære venner.

Borondo har signert dette kunstverket i Nylundsgate.


Borondo har signert dette kunstverket i Nylundsgate.

Tar du beina fatt, er det mulig å se alle de viktigste verkene i løpet av en ettermiddag. Her er humor, politisk satire og samfunnskritikk, rare og morsomme observasjoner om hverandre. Tor Ståles favoritt er malt av Borondo fra Barcelona. Han kom for å delta på en av festivalene, hadde mistet bagasjen på veien og flyet var forsinket. Tor Ståle tok ham med på en biltur og fortalte om Stavanger, viste hvor han selv vokste opp og innviet ham i historien om foreldrenes rosegartneri. Det var neppe tilfeldig at mannen Borondo senere malte på en husvegg på Storhaug luktet nettopp på Tor Ståles favorittroser.

5 om NuArt

1

Martyn og James

To engelskmenn trekker i trådene når Nuart Festival arrangeres. Begge har vært aktive i gatekunstmiljøet i London. James Finucan ble ansatt som daglig leder i 2015, Martyn Reed gjorde stavanger­mann av seg på slutten av 90-tallet.
nuartfestival.no

2

Verdens største

Nyheten om verdens største gatekunstverk spredte seg slik det bare gjør på nettet. Sommeren 2015 ble taket på Block Berges betongfabrikk gjort om til lerret for kunstnerne Ella & Pitr og  et team med 30 frivillige. 21 000 kvadratmeter ble malt på fire dager.

3

Samleren

For tre år siden begynte Tor Ståle Moen å fotografere gatekunst. Nå har han Norges største Instagram-konto for gatekunst.
Følg ham på Instagram: toris64

4

Kart

På nettsiden nuartfestival.no finner du et Stavanger-kart med mange av de mest kjente kunstprosjektene avmerket. Du rekker å se de viktigste i løpet av tre timer til fots.

5

App

Med Nuarts iPhone App finner du enkelt frem til over 50 gatekunstneres verker i Stavanger.
NuArt app på App Store

Widerøe flyr deg til Stavanger
Finn billetter