{{percent}}%

–Vi brenner for lokalprodusert mat, og mine to søsken og jeg hadde et sterkt ønske om å leve av gårdens ressurser, forteller Ida Klufterud. Hun er odelsdatter, og da det meldte seg en frier fra en melkegård i nærheten, dukket tanken om å lage is opp ganske fort. Bamsrud gård hadde holdt på med eggproduksjon i en årrekke. Egg + melk = is. I dag produserer Ida, Elin og Jens Klufterud en usedvanlig god is av typen italiensk gelato, med egg fra egen gård og melk fra naboenes kuer. – Bærekraftig, ferskt og ekte, sier søsknene stolt.

 

Bamsrudlåven

Laget av:
Familien Klufterud

Produserer:
Is med smak av Vanilje, Kaffe & Kakao, Krokan og Jordbær, samt Eplesorbet.

Utsalg:
Gårdsutsalg hver torsdag fra kl. 14–18.
Utvalgte Meny, Ultra, Spar, Rema, Coop og Joker.

www:
bamsrudlaven.no

I alt tripper 7500 frittgående høner rundt på gården Bamsrud, som ligger i landlige omgivelser innerst i en gårdsvei utenfor Mysen i Østfold.

Sagnet sier at gården ble ryddet allerede en gang i middelalderen, like etter at Svartedauden hadde herjet landet, av en sterk kar med kallenavnet ”Bamsi”, derav gårdsnavnet Bamsrud. Gården kom i slektens eie allerede i 1871, mens mor Eva og far Rune Klufterud overtok i 1988.

Låven, som i sin tid huset hester, kuer, griser, redskaper og høy, er i dag gjort om til iskremfabrikk og selskapslokaler. Familien har nemlig også satset på servering til bryllupsfølger og andre som ønsker en bonderomantisk ramme rundt arrangementet sitt. Og når festen er slutt, kan brudeparene tilbringe bryllups­natten i Gamlestua, med blondesengetøy og boblebad.

Men nå var det den gode isen vi skulle snakke om.


Elin i aksjon med ismiksen.


Isen fra Bamsrudlåven har mottatt flere designpriser.

– Melkebilen kommer innom oss og leverer fersk upasteurisert melk fra nabogårdene, forteller Elin.
– Dagferske egg blir knekket og plommen blir skilt fra hviten. Vi pasteuriserer melken og eggeplommene sammen med de øvrige ingrediensene ved 80°, før miksen homogeniseres og kjøles ned. Så modner vi miksen i en lagringstank et døgns tid for å få den rette konsistens­en og smaken, før isen tappes på bokser.
– Vi bruker altså ikke fløte, men lager en melkeis basert på masse egg for å få en fyldig konsistens og god smak, supplerer Ida.
– Det gjør også at isen vår inneholder mindre fett og færre kalorier enn mange andre iskremer. Men det er ikke bare isen som er produsert av lokale råvarer. Jordbærene kommer fra Askim Frukt- og Bærpresseri, og krokanen lager familien Klufterud selv av mandler, sukker og ørlite salt.
– Saltet gir et lite piff, og er en kontrast til det søte, forklarer Jens.

Siden vi nordmenn ligger på verdenstoppen både når det gjelder isspising og kaffedrikking, var det også naturlig for Bamsrudlåven å satse på en kaffe- og ­kakao­is. Vaniljeisen deres har også fått mange tilhengere. Nytt av året er en ­eplesorbet.

Isen fra Bamsrudlåven har mottatt flere designpriser, men det er likevel ­spesia­litets-merket Unik smak fra Matmerk, som ­henger høyest. Dette er et merke som gis til stolte, lokale produsenter som benytter de beste lokale råvarer og har særegne, lokale ­oppskrifter. Juli er høysesong for is, så det er bare å kaste seg over godsakene!