{{percent}}%

Best akkurat nå

Rogaland kjemper mot Trøndelag og Nordland om å gjøre seg mest bemerket som lokalmat­produsenter. Voll Ysteri produserer den populære Jærosten i et over 100 år gammelt ysteri midt i matfatet på Jæren.

De seneste årene har det vært en voldsom utvikling av lokalmat og bygdeturisme i Norge. Fra nord til sør og øst til vest satser små ak­tører på å produsere unike produkter og tjenester, og mange satser også på å selge produktene fra egne gårdsutsalg. Ikke så rent få av aktørene har høstet lovord fra kjendiskokker og sanket medaljer under nasjonale og internasjonale matmesser.

I 20 år har næringsorganisasjonen Hanen jobbet for å fremme gardsmat og bygdeturisme. Målet har vært å vise vei til landets bygde­perler, la publikum få komme tett på de ekte opplevelsene, den smakfulle maten og de gode historiene.

I anledning 20-årsjubileet ble hedersbetegnelsen Årets GullHane i år delt ut for første gang. Prisen skal gå til en aktør som har utmerk­et seg i forhold til Hanens kjerneverdier: kultur, bærekraft, omtanke og opplevelser.

I en tøff konkurranse blant Hanens nærmere 500 medlemsbedrifter var det Aalan Gård på Vestvågøy i Lofoten som stakk av med seieren (les mer på neste side).

– Juryen har hatt en svært krevende oppgave ettersom de har måttet kåre en vinner blant mange kvalifiserte kandidater, uttalte daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen, i den forbindelse.

hanen.no

8 Favoritter

1

Voll Ysteri


Ysteriet kan føre sin historie tilbake til slutten av 1870-tallet. Melken kommer fra egne kuer, og Jærosten, som er den første autoriserte osten av råmelk i Norge noen gang, har sanket med seg flere medaljer, blant annet Årets Ost i 2007.
vollysteri.no

2


Aalan Gård

200 melkegeiter sørger for råvarer til de gode ostene fra Aalan Gård på Vestvågøy i Lofoten. Kom og opplev oste­produksjon, hils på dyrene og besøk urtehagen. Gårdsbutikken er åpen hele året og på sommeren er det også gårdskafe.
vollysteri.no

3

Bønes Gårdsmat


Rune Bønes er norgesmester i ­kjøttpålegg og gården han driver har mottatt gullmedaljer for flere ­av kjøttproduktene sine. Under mottoet ”Ærlighet varer lengst” produseres håndlagde pølser, pålegg og spekemat, og deres satsning på renere kjøtt gir særdeles vel­smakende biffer. Gårdsutsalg hele året. 
bonesgardsmat.no

4


Sandmo Gård og Hjemmebakeri

På verdensarvøya Vega bakes det lefser og flatbrød etter gammel oppskrift. Her finner du sommer­åpen kafe og selvsagt gårdsutsalg av bakervarer så vel som saft og gelé. De sender over hele landet, så har du ikke tid til et besøk, kan du likevel nyte de gode smakene fra Vega.
sandmogard.no

5

Den Glade Ku


På Nordigarden på Nordmøre finner du gårdsutsalg og lørdagskafe. Ta turen og smak på ­tradisjonsmat som mjølsgraut servert på vaffel, eller graut og bakels, som de sier på Nordmøre. Gårdsutsalget har også godsaker som solbærmarmelade og hermetiske plommer fra egen gård.
dengladeku.no

6

Kalsa Gårdsbakeri


På gårdsbakeriet ved Aursunden bakes tradisjonsbakst som Ingerlemse, Pjalt og Hyllkake etter gamle håndverkstradisjoner. Om sommeren er gårdskafeen åpen hver søndag, og da kan du også smake på gom og mølske (langkokt melk med karamellisert smak) fra egne kuer.
kalsa.no

7


Galåvolden Gård

Her lages mange spennende produkter fra egne råvarer: Røroskake, Røros Ost, spekemat, Røroskua sjokolade og ikke minst den vanvittig gode Røros-isen. Gårdsutsalget er åpent på hverdager hele året og i juli også på lørdager.
galaavolden.no

Andre favoritter

8

Saghaug Gard


Ved Tingvollfjorden nord for Molde har det vært gårdsdrift i 700 år. I dag lages det fem forskjellige hvit- og blåmuggoster her basert på pasteurisert kumelk, blant annet den prisbelønte osten Kraftkar og Tingvollost. Ysteriet ligger vegg i vegg med fjøset, så stort mer kortreist blir det ikke. I gårdsbutikken kan du følge ystingen gjennom et vindu inn til ysterommet.
tingvollost.no

ˇ

For mer informasjon, se
hanen.no