{{percent}}%

 

I mars tok curlinglaget til Widerøe-kaptein Espen de Lange NM-gull for veteraner (50+). Dermed var gutta kvalifisert for veteran-VM i Lethbridge i Canada. Her møtes 27 nasjoner til dyst på glattisen.

Hvordan det gikk, vites i skrivende stund ikke, men Espen kunne i forkant avsløre at laget trente to ganger daglig og kjente at toppformen var i anmarsj. – Vi kan ha sjans på pallen, mente kapteinen, som ellers kunne fortelle at veteran-spillet er blottet for glamour og fete sponsoravtaler. – Vi reiser til Canada uten coach og reserve. Curlingforbundet dekker noen av kostnadene, må resten er fra egen lomme.


Vinnerlaget fra Curling-NM 2017. Espen til venstre.

TIDKREVENDE

Men la oss spole tilbake til 1982. Da flyttet unge Espen til Norge fra Sveits, der han var født og oppvokst. – Jeg var venneløs, og bodde ved siden av en curlinghall, så sånn begynte det. Der fant jeg et vennemiljø. I 1993 vant han og laget EM-gull og det har også blitt en rekke andre pallplasseringer. Men curling på elitenivå er en tidkrevende sport, så etter hvert måtte tiden på isen vike for andre sysler. NM i år var første gang han spilte på 22 år, men han har vært involvert som coach i en curlingklubb i Tromsø.


Espen de Lange i full konsentrasjon med å sette steinen i bolet.

ISPORT I VEKST

Siden sist Espen var på isen, har curling rukket å bli en svært populær sport. Faktisk den raskest voksende vinteridretten i verden. I kjølevannet av team Trulsens OL-gull i 2002 har antall curlingbaner i Norge blitt femdoblet, mens antall registrerte utøvere har økt med femti prosent. Om de norske utøverne fortsatt vil klare å hevde seg mot Canada, som har over én million ­registrerte ut­øvere, eller Kina, som har ambisjoner om å bygge 3000 nye curlinganlegg før vinter-OL i Beijing i 2022, gjenstår å se. Og vi som trodde curling var en skikkelig nerdesport…
– Jo, det er det vel, innrømmer Espen,
– men det har kanskje mest med lagdraktene våre å gjøre. Curling er en vidunderlig sport, og kanskje den eneste der du kan begynne som voksen og likevel bli elitespiller. Spillet handler mye mer om konsentrasjon enn om blodkondis. Lagdraktene, ja… Vi kommer jo ikke utenom de etter hvert legendariske klovnebuksene. Hva skjedde egentlig der?
– Pål Trulsen og laget hadde Weber som sponsor en periode, og spilte i grilldresser, ler Espen. – Så fikk flere-ganger-verdensmester Christoffer Svae ansvaret for å fremskaffe lag­drakter et år. Han er litt ”klovnete i huet”. Forbundet ble temmelig bestyrtet, men laget spilte så godt det året at klovne­buksene var kommet for å bli.

Espen de Lange

Stilling:
Kaptein

Alder:
51 år

Bor:
Asker

Motto:
Gamle koster ­feier best.