{{percent}}%

Gøteborg er en fantastisk matby. Her finnes alt fra Michelin-restauranter til små hull i veggen som serverer utsøkte lokale spesialiteter. Mange foretrekker å vandre på måfå gatelangs til de kommer over en café eller restaurant med fristelser fra hav eller land på menyen. Andre sverger til en gjennomtenkt plan for å sikre seg bord på byens populære spiserier og vannhull. Her kommer uansett noen av våre favoritter som du ikke bør gå glipp av.

FIKA

Svensker er gode på lunsj. Langs Haga Nygata i den pittoreske arbeiderbydelen finner du en rekke hyggelige spisesteder. Lyst på noe søtt etter maten? I nummer 13 ligger den sjarmerende butikken Bräutigam, der du kan fråtse i hjemme­laget sjokolade, lakris, praliner og marsipan. Også på Magasingatan finner du god lunsj. En favoritt er Strömmingsluckan, som serverer ursvensk strömming (en slags stekt sild) med potetmos og tyttebærsyltetøy. Her finner du også gjerne en eller flere av Gøteborgs food trucks, de rullende matvognene som serverer alt fra hamburgere til ceviche, er blitt utrolig populære blant ”göteborgarna”.
En annen svensk spesialitet er fika, som rett og slett betyr å drikke kaffe. Gjerne med noe godt bakverk til. Fika gjør du for eksempel på Da Matteo på Magasingatan. Her brenner de kaffen på eget brenneri, og kundene kan nyte kaffe­kunnskap i verdensklasse sammen med lekre søtsaker. Fantastisk kaffe får du også på Fratelli Gridelli, det sjarmerende, lille hjørnelokalet til det italiensk-svenske søskenparet Tommie og Liza Gridelli. Her er det hjemmelaget servert med et stort smil som gjelder.

FYLL KOFFERTEN

Mens du er på Magasingatan, pass også på å stikke innom Artilleriet. Denne interiørbutikken er alltid hyperaktuell. Er du mer opptatt av kupp enn trend, er Antikhallarna på Västra Hamngatan 6 stedet for deg. Her kan du virkelig finne unike ting å ta med hjem.

Fortsetter du opp mot Kungstorget, finner du Stora Saluhallen. I generasjoner har dette vært et yndet møtested for byens matelskere. Her selges alt fra frukt og grønnsaker til kjøtt, ost, fisk, brød, blomster og kaker. Nyt dufter og inntrykk, og ikke vær redd for å be om en smaksprøve. Begynner kofferten å bli full og du bare har plass til én ting til, må det bli Flickorna Kanolds himmelske sjokoladepraliner.

MERSMAK

Tid for et glass før middag? Uhøytidelig, vennlig atmosfære og gode priser har gjort Mr P på Götaplassen til en ny favoritt i byen. Maten er inspirert av både øst og vest, ispedd gamle klassikere i ny form. Mr P tar ikke bordbestilling, men bare heng en stund i den hyggelige baren, så får du nok plass.

På lett hypede panamerikanske Barabicu i Rosenlundsgatan er det alltid god stemning. Foretrekker du et realt kjøttmåltid, er dette stedet midt i fiskebyen Gøteborg. En litt hemmelig perle er Bhoga ved Stora Hamnkanalen. Her velger du mellom masse småretter eller holder deg til den faste menyen kokkene setter opp hver dag. På kjøkkenet eksperimenteres det med liv og lyst, noe som hittil har resultert i en velfortjent stjerne i Guide Michelin.

I pop-up-restauranten vRå på Petter Stordalens Clarion Hotel Post på Drottningtorget finner du japansk­inspirerte smaksopplevelser som
– bok­stavelig talt – gir mersmak. Byens beste (enkelte mener Sveriges beste) burgere får du på Butcher’s Market på Storgatan. Svelges ned med herlige milkshakes eller kvalitetsøl. Fremdeles sulten? Dette er bare en liten smakebit på matopplevelsene Gøteborg har å by på. Bestill billett, pakk kofferten og gled deg til å bli ”göteborgara” i noen dager.

5 I GØTEBORG

1

Marked I

På Fiskekyrkan i Gøteborg (også kalt Feskekörka og Feskekôrka) finner du et fantastisk utvalg av fisk og skalldyr. Her ligger også Restaurant Gabriel, som har alle de ferske delikatessene på sin lunsjmeny.
feskekorka.se
restauranggabriel.se

2

Marked II

Stora Saluhallen har vært handelsplass siden 1888. Til tross for moderniseringer opp gjennom årene er mye av stemningen intakt.
storasaluhallen.se


3

Stjerner

I Nordic Guide 2016 fikk følgende Gøteborg-restauranter én Michelin-stjerne: Bhoga, Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Koka, SK Mat & Människor, Upper House Dining.

4

Matopplevelser

Langs kysten av Bohuslän kan du bli med på hummersafari, dykke etter østers, delta på høstens krepselag kräftskiva eller vinterens smakfulle julebord.
goteborg.no
visitsweden.com

5

Matmesse

Passion för Mat arrangeres i februar hvert år (neste er 24.–26. februar 2017). Da samles matentusiaster for å smake, se og høre foredrag av kjente kokker.
passionformat.se

Fly til Gøteborg
Finn billetter