{{percent}}%

Korrespondenten

Sigrid Harms

Sigrid Harms har bodd i Son ved Oslofjorden siden juni 2012. Hun jobber som frilans-korrespondent for det tyske pressebyrået Deutsche Presse-Agentur. Harms dekker nyheter fra alle de nordiske landene. Hun er også stringer for det tyske TV-selskapet ZDF. I tillegg skriver hun for flere aviser og magasiner i Tyskland og organisasjoner som Goethe-Institut Tysk kultursenter og Norsk-Tysk Handelskammer.

Beskriv Norge med ett ord
Selvtilfreds

For den tyske korrespondenten Sigrid Harms står likestilling, Jo Nesbø og sosialdemokratiet høyt på prioriteringslisten.

Etter å ha forelsket seg i en nordmann flyttet Sigrid Harms til Son i 2012. I dag jobber hun blant annet som frilans-korrespondent for det tyske pressebyrået Deutsche Presse-Agentur.
– Jeg skriver om alt fra politikk og økonomi til kultur og sport. Jeg følger begiven­heter 24 timer i døgnet og skriver både små nyhetssaker og større reportasjer. Det hender også at jeg lager radioinnslag og fotograferer.

LIKESTILLING

– De første, litt større sakene jeg skrev, var om Edvard Munch, samt Skandinavias suksessfulle krimforfattere. Jeg har også rapportert om slow-TV. Men mest tid gikk det med til 22. juli -saken.
– Jeg fulgte nøye med på rettsaken mot terrorist­en. Jeg var ikke her da det skjedde, men fulgte alt som skjedde i etterkant – og jeg besøkte den første AUF-sommerleiren på Utøya etter tragedien.
– I det siste har mine oppdragsgivere ønsket at jeg dekker flyktningesaker, men ellers får jeg ofte forespørsler om å rapportere om samfunnstemaer som kvinner i lederstillinger, barnehager, likestilling, integrering og el-biler. De skandinaviske land­ene blir sett på som ledende innen disse områdene.

SKREMTE NORDMENN

Den mest komiske saken tyskeren har rapportert om, var norske TV-serier.
– TV-seriene ”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" og "Ikke gjør dette hjemme" medførte en del veldig morsom research. I tillegg er intervjuer med kjente nordmenn populær ­lesning.
– Når jeg googler, så kommer intervjuet mitt med Jo Nesbø opp, samt portrettet av Magnus Carlsen – og saken jeg skrev om Ylvis. I tillegg nevner jeg ofte Janteloven, og det er alltid stor interesse for den norske arbeidsmiljøloven; blant annet at mange slutter klokken tre eller fire på jobb – og i tillegg får betalt for lunsjpausen!

Men for Sigrid har det ikke alltid vært like lett å forstå seg på norsk mentalitet.
– Jeg ble veldig over­rasket over hvordan nordmenn smører brødskiver – og jeg lo godt da jeg ble introdusert for mellomleggspapir. Jeg synes dessuten det var sjokkerende at barna lå ute og sov i barnehagene i minusgrader. Å bli kjent med nordmenn, er heller ikke enkelt.
– Det virker som om de ikke er interessert i å få flere venner… Noen ganger er jeg redd for at min åpenhet og entusiasme virker skremmende. Folk her er så tilbakehold­ende. Det har gjort at jeg har endret min egen oppførsel, og det syns jeg er trist.