{{percent}}%

løvetann (taraxacum officinale)

Nød

Under 2. verdenskrig ble løvetannrøtter ristet, malt og brukt som kaffeerstatning.

Navn

På engelsk heter løvetann dandelion. Det kommer fra fransk dent de lion som betyr løvens tenner.

Alias

Løvetann kalles også hesteblom, griseblom, gulbruse, kaningras, gullbost, nattsveve, koppeloppe, kappilaup, skabb, fandens melkebøtte, solvender, luseblom med mer.

Medisinplante

Av løvetann fremstilles et homeopatisk preparat som kalles Taraxacum. Det lages ved at hele planten, inklusive roten, høstes når blomstene er i ferd med å åpne seg, for så å finhakkes og trekkes i alkohol før væsken fortynnes og potenseres.

Fallskjerm

Løvetannfrøene kan fly med vinden i opptil 8 km før de faller til bakken.

Vidundermiddel

Løvetann skal blant annet virke urindrivende, avførende, appetittstimulerende, nærende, styrkende, slimløsende, febersenkende og soppdempende. Indianere i Amerika brukte planten mot tannpine, halsbrann og som et beroligende og strykende middel.

Til salaten

Unge løvetannblader smaker godt i den grønne salaten, og planten er rik på kalium, jern, vitamin B, C og betakaroten.

Vin

Blomsterhodene til løvetannen kan bli velsmakende, gyllen hetvin hvis du har noen kilo sukker, litt gjær, noen appelsiner og minst et par års tålmodighet. Sjekk google.no for oppskrifter.

Mangfold

Løvetann setter vanligvis frø uten befruktning. Dette gjør at tilfeldige endringer i arvestoffet blir ført videre. På den måten har det oppstått mange småarter som er svært vanskelige å holde fra hverandre.

Til salaten

Unge løvetannblader smaker godt i den grønne salaten, og planten er rik på kalium, jern, vitamin B, C og betakaroten.