{{percent}}%

Plassert ved Hardangerfjorden, ikke langt fra Folgefonna og Baroniet Rosendal, ligger Herøysund og gården Inngjerdet. Her lager ekteparet Øystein Skjæveland og Una Kolle, og i blant de tre barna deres, økologisk is. Hos Isrosa er is-kjeksen fremstilt av en modifisert utgave av mors krumkaker, med egg fra egne høner. Frysebilen er ombygd og går på ---CO2-nøytral planteolje. Rabarbraen vokser på gårdstunet, og melken kommer fra nabogårder som driver økologisk.

isrosa


Laget av:
Øystein Skjæveland og Una Kolle

Produserer:
Økologisk is. Melkeis (bl.a. kanel, valnøtt med lønnesirup, bjørnebær og kokos med sjokoladebiter) og fruktis (bringebær, plomme, rabarbra og pære).

Utsalg:
Gårdsutsalg, Bondens marked, Øyafestivalen, Mikkelparken, økologiske butikker og gårds-butikker i Oslo, Stavanger, Bergen, Haugesund og Vestfold.
isrosa.no

Is-eventyret startet ikke med en godt planlagt forretningsidé, men i stedet som et resultat av tilfeldigheter.
– Jeg var elev på Sogn jord- og hagebruksskole, som underviser i økologisk landbruk. Hvert år har skolen en høstfest, og det første året ble jeg plassert i matgruppen. Der fikk jeg ansvaret for å lage dessert, og jeg valgte is. Dermed måtte jeg lære meg hvordan man gjorde det, forteller Øystein. Han legger til at isen, som var basert på et syltetøy av brune stikkelsbær han selv hadde plukket, samt kanel, ble ganske så god.

Derfra ballet det på seg. Øystein skrev en skoleoppgave der han så for seg at han hadde en gård med iskremproduksjon, og cirka et tiår senere var det blitt til virkelighet.

På småbruket i Sunnhordland har familien bygd opp et foredlingslokale, og de har et lite gårdsutsalg for tilreisende og folk i bygda som vil komme innom og kjøpe nyprodusert is. Iskrem er familiens levebrød, men den sesongbaserte produksjonen får også drahjelp av Unas økologiske hudpleie-produkter i nettbutikken Rein Hudpleie.
– Vinteren kan være hard for en iskremprodusent, jeg må innrømme det, sier Øystein. Den rolige vinteren går imidlertid over til lange, travle dager allerede fra april-mai. Mest aktivitet er det på markeder og festivaler, spesielt Øyafestivalen i Oslo. Øystein forteller at en person kom bort og fortalte at han hadde spist sju Isrosa-is på én dag. Aller mest populær er isen med ceylon-kanel.
– Kanel-isen har de mest ihuga fansene. Jeg må sette unna litt når jeg er på marked-er og festivaler, sånn at det er igjen til dem som kommer og spør spesielt etter den. Så slipper de å bli skuffet.