{{percent}}%

Fluebinderen

Jon Strand har hittil bundet tusenvis av fluer. 24 av dem er utstilt i glass og ramme på det legendariske Gloppen Hotell ved lakseelva med samme navn.

 

Lite visste 14 år gamle Jon at sko- esken med fjær og fiskekroker som en klassekamerat introduserte ham for i 1979 både skulle bli en altopp- slukende hobby og en lønnsom bigeskjeft til pilotjobben i Widerøe. – Vi bandt et par hjelpeløse fluer. Der begynte det, så har det bare ballet på seg, ler Jon. I dag binder han rundt tusen fluer i året. Totalt har det blitt godt over ti tusen, kanskje femten. Cockpiten er ett av få steder han aldri har bundet fluer, ellers går det unna i bilen, på tog, i sengen, you name it. Nordisk mester i fluebinding har han også blitt.


IMMITASJON

Den første kommersielle ordren fikk han i 1994, på laksefluer. I dag leverer han fluer til fem butikker på Østlandet og en haug med hobbyfiskere. Det går i fjær og materialer fra Norge, Sverige, Danmark, England, USA, Spania og Japan. – Før jeg begynner, spør jeg kunden hva han vil ende opp med på kroken. Si han sva- rer ørret. Da vil jeg vite om han skal fiske i en elv eller stillestående vann, på høyfjellet eller i skogen. Ørret, røye og harr krever såkalt immitasjonsfluebinding. Disse fiskene spiser insekter, men ettersom faunaen er forskjellig fra sted til sted, varierer også fluene. – Da er det noe annet med laksefiske, fort- setter Jon. – Laksen spiser normalt ikke på sin gytevandring opp elva, så da må man pro- vosere fisken til å ta flua. Den napper på flua av ren irritasjon, det har ingenting med mat å gjøre. Laksen blir jo drit sur når den får en hår- hank som Jon har laget rett i trynet, haha ...


NATURVERN

Jon begynte å fiske laks i 1982. I dag har han gått mest over til ørret og harr. – Det tar bort mye av gleden når du vet hvor dårlig det står til med bestanden av villaks. I enkelte elver er det 80 prosent oppdrettslaks! Selv slår han i hjel én til to fisk i løpet av sesongen, resten settes tilbake i elva. Mange fiskere har samme moral; tre av fire villaks som blir tatt på stang, settes tilbake. Og mange gjør som Jon og kompisene; fisker med mothakeløse kroker. – Du fanger fisken, gliser til kamera, tar bil- det og setter fisken ut igjen. Den største fangsten med egen flue er en laks på 12,3 kilo i Gaula. Men i nær fremtid må han sannsynligvis se seg slått av en av de tre sønnene. – De begynte å binde og fiske allerede i sju-åtte-årsalderen. Vi har vært en del i Rena sammen og fisket. Men jeg liker meg mange steder. Gloppen, for eksempel, er en av Norges vakreste elver. Derfor er det ekstra gøy at fluene mine blir en permanent utsmykning på et hotell som har levd av lakseturisme i 150 år. 

JON STRAND

Stilling: Styrmann
Alder: 51 år
Bor: Oslo
Livsmotto: One day flying is another day in Paradise.