{{percent}}%

undefined
Hardanger Sider har fans over hele landet.

Denne sommeren hadde Nils Lekve håpet å kunne selge sideren sin til forbipasserende og turister som la turen innom Lekve Gard i Ulvik. I januar ga landbruks­ministeren klarsignal for alkoholsalg rett fra gård, men så var det visst ikke så enkelt likevel. Nå er forslaget ute til høring, så må det behandles på nytt, så neste år, kanskje …

– De utenlandske turistene som kommer hit skjønner jo ikke hvorfor de bare får smake, ikke kjøpe, sukker Nils. – De forstår ikke logikken, og det gjør ikke vi heller. Salg rett fra gård gir fruktbønder økt fortjeneste og bedre mulighet til å leve av egne ressurser.

undefined
Siderbonde Nils Lekve i brenneriet.

I Ulvik har det vært fruktdyrking i hundre­vis av år. Helt siden engelske munker fant veien til Hardanger på 1200-tallet og begynte å plante epletrær. Det var sannsynligvis de som lærte bygdefolket å gjære eplesaften og fremstille sider. De fleste gårdene i Hardanger hadde sin egen hemmelige oppskrift på sterk og god sider.

I tidligere tider bodde folket her i ”klynge­tun”, men fra 1880 ble hver bonde tildelt en egen teig og bygde gårdshus i skråningene ned mot Hardangerfjorden. Nils er fjerde generasjon på Lekve. Fra 2004 har eplemost og sider vært en svært viktig del av gårdsdriften. I dag sørger han for at gårdens vel 6000 eple- og plommetrær blir til deilig drikke i private hjem og på en rekke hoteller og restauranter.

Etter høstens epleplukking og vinterens produksjon blir dette til rundt 100 000 liter eplemost og 70 000 liter sider.

I tillegg til epler fra egen gård kjøper Nils også noen hundre tonn epler fra nabogårdene. Etter høstens epleplukking og vinterens produksjon blir dette til rundt 100 000 liter eplemost og 70 000 liter sider. Seks-sju sesongarbeidere hjelper til under innhøstingen – som foregår for hånd i det brattlendte terrenget, men ellers er det mest Nils og en kar til som står for produksjonen. Til tapping, etikettering og pakking får de også litt hjelp.

I flere år har Hardanger Saft- og Siderfabrikk arrangert omvisning med smaksprøver for både utenlandske og norske grupper. De har også en restaurant som serverer lokal mat til grupper (forhåndsbestilling). Fra neste år håper bonden at gjestene kan få kjøpe med seg en flaske eller to hjem også.