{{percent}}%

For 350 år siden flyttet den rike arvingen Karen Mowat og den forgjeldede adelsmannen Ludvig Rosenkrantz inn på det hvite murslottet i Rosendal, til postkortvarianten av Norge, med utsikt mot fjellene, fjorden, fonna og fossen.

Kirsebærtrærne blomstrer overdådig. Fjelltoppene er fortsatt hvite i Rosendal. Småbarnsfamilier spiser lunsj i Rosendal Havecafé, unger turner på gresset mens et par pensjonister slår av en prat med gartneren som luker i kjøkken­hagen. Hvert år kommer det 60 000 gjester hit for å få med seg ­historiene og hagene. Det er få spor etter den norske adelen, men Baroniet er ett av dem. Og i sommer feires det 350-årsjubileum i Rosendal.

– Slottet fra 1665 er selve perlen i en unik og praktfull helhet av natur og kultur, sier Anne Grete Honerød. Hun har vært direktør for Baroniet Rosendal siden 1980 og kan det aller meste om stedet og menneskene som har bodd her. Opp gjennom årene er det lite som har blitt kastet, Rosendalsarkivet er rene gullgruven for dem som vil lete og vite mer.

Jørn Øyrehagen Sunde har gjort det. Han begynte sin karriere ved Baroniet som sesongansatt da han var 18 år. Nå er han professor i rettshistorie ved UiB og forsker ved Baroniet Rosendal, og i sommer kommer jubileumsboken hans.

RENESSANSEHAGE

Da Karen Mowat kikket ut av soveromsvinduet sitt i 1665, var den nyplantede renessansehagen utsikten hennes. Den er tydelig inspirert av europeisk hagemote. Adelen var nemlig opptatt av å følge trender.

Den romantiske landskapsparken fra 1850 er også typisk for sin tid. Den strekker seg ut og inn i den ville naturen og har siktlinjer til både fjelltopper og fossefall. I kjøkken- og urtehagen gjelder det å gjøre som historieprofessoren innrømmet da han ble intervjuet på P2; å holde igjen lysten til å ta med avleggere hjem.

HERSKAPLIG

I det hvite senrenessanseslottet henger det fortsatt gamle krystallysekroner i taket. Franske tekstiltapeter i ull, lin og silke har overlevd i 350 år. Her er malerier signert Hans Gude, barokk-, nyrokokko- og empiremøbler, og et eget rom er inspirert av utgravningene i Pompeii. På soverommet til Norges ­siste baron står sengen ferdig oppredd.

– Da Kong Karl XV var gjest her i 1856 fikk han servert en 22 retters meny i Den Røde Sal, forteller guiden på dagens omvisning rundt i slottet. Skilpaddesuppe var en av rettene.

I Den Gule Sal spiller Leif Ove Andsnes hver sommer. Drar du hit på konsert, må du legge merke til vedovnen like ved døren. Det finnes bare seks tilsvarende ovner fra Nes Jernverk med Fortuna, Lykkens gudinne, som ovnsrør.

DUELL

Duellpistolen på bordet i biblioteket tar oss helt tilbake til start. For det var egentlig ikke Karen Mowat som var arving til Vestlandets største formue, men brødrene hennes. Den ene døde ung i sykdom. Den andre rotet seg opp i en duell, noe som slett ikke var så uvanlig på 1600-tallet. Han tapte – og søsteren endte opp som arving. Bryllupet mellom Karen Mowat og den ­danske adelsmannen Ludvig Rosenkrantz stod i 1658. I bryllupsgave fikk de gården Hatteberg i Kvinnherad. Her bygde de slottet sitt og gården fikk nytt navn; Rosendal.

SISTE NIKK

Årene gikk. Der det ikke var sønner som kunne arve, gikk Baroniet Rosendal tilbake til den danske kongen, som solgte eiendommen på auksjon. Igjen og igjen. Nye familier flyttet inn – og ut. Rosendal utviklet seg til å bli «Et kulturelt Europa i miniatyr”. Inngangsporten for kulturimpulser og europeisk åndsliv, kaller Jørn Øyrehagen Sunde det.

I 1821 avskaffes adelen i Norge. Christian Hoff-Rosencrone ble den siste baron som bodde her. Hans stamfar hadde i 1749 sørget for at også døtrene kunne arve godset, men hadde avtalt at idet det ikke lenger fantes en dråpe igjen av hans familieblod, skulle det hele doneres til universitetet. I 1927 ble Universitetet i Oslo eier av Baroniet Rosendal, og det er de fortsatt gjennom Den Weis-Rosenkronske Stiftelse. Det offentlige dekker 33 prosent av driften.

– Men det er alle de besøkende og samarbeids­partnere i næringslivet som holder stedet oppreist både når det gjelder drift og bevaring. I tillegg er entusiasme og en beundrings­verdig vilje til fleksibilitet blant de ansatte helt avgjørende, sier Anne Grete Honerød.

5 på  
Baroniet

undefined

1Shakespeare

Hvert år er William Shakespeare ”gjest” på Baroniet. I år kommer The Festival Players fra London og fremfører «As You Like it» på originalspråket. Borggården på slottet er kulisse.

2Dronningkunst

For første gang stiller Dronning Margrethe og Dronning Sonja ut sine kunstverk i en felles utstilling. Fra 12. juni til 6. september kan du se utstillingen”Fra fjell og kyst”.

3Konserter

I hele sommer er det konserter og foredrag i Baroniet. Se og hør Karoline Krüger og Sigvart Dagsland, Solveig Kringlebotn, Arve Tellefsen, Sondre Lerche og Thomas Dybdahl m.fl. 
baroniet.no


4Overnatting

På Rosendal Gård & Fruehus innlosjeres gjestene i rom med historisk atmosfære fra 1850-årene. Frokosten serveres i Storakjøkenet der det alltid er fyr på grua.


5Borggårdsteater

Jubileumsforestillingen ”En kjærlig hilsen” er bygd på historien om livet til familien Hoff-Rosencrone som bodde på slottet på 1800-tallet.

undefined

undefined

1 Båt fra Bergen

Hardangerfjordekspressen har dagsturer t/r Bergen-Rosendal. Fra mai til september tilbys opplevelsespakke som også inkluderer entré til Baroniet, omvisning og lunsj. Billetter selges i Turistinformasjonen i Bergen eller via Rødne Fjord Cruise.
visitbergen.com
rodne.no

2 Sommerski

Når andre skisentre stenger for sommeren, graver de frem skiheisen på Folgefonna. På isbreen er det skiføre ut juli. Parken lokker snøbrettkjørere og freestylekjørere fra hele verden og mange legger sommer­treningen sin hit.
folgefonn.no

3 Høydekick

Vil du ha mer spenning enn kajakkpadling i fjorden, tar Wilderness Norway gjester med på padletur i brevannet oppunder Folgefonna. Turen tar 6-8 timer og du padler i et vann 850 moh i nær­kontakt med iskanten.
wildernessnorway.no

4 Bo med stil

Brunostmiso, røykelaks marinert i sur plommejuice, kjørvel, estragon og ertespirer er en av rettene du får servert på Rosendal turisthotell. Kjøkkensjefen er opptatt av lokale råvarer og velger seg gjerne langtidsstekt oksekjake fra norsk urfe fremfor indrefilet. Hotellet fra 1887 er totalrenovert de seneste årene. I mai åpnet en ny fløy på det øverste loftet.
rosendalturisthotell.no

5 Halsnøy Kloster

I 1165 bygde Erling Skakke et kloster på Halsnøy for at erkebiskopen skulle krone den fem år gamle sønnen hans til konge over Norge. Klosteret brant ned, og på 1300-tallet ble det bygd et augustinerkloster her. I middelalderen var dette et av landets rikeste klostre.
sunnhordland.museum.no

6 Galleri

Låven til Gøril Guddal er ikke som andre låver. I fjor bygde hun den om til kunstgalleri og her stiller noen av landets fremste kunstnere ut sine verker. På det gamle tunet er det også café med hjembakst, pluss rom til leie.
galleriguddal.no

Fly til Kristiansand
Finn billetter