{{percent}}%

Nordmenn elsker storbyferie. Og én av de byene de elsker aller mest, er København. Ved tur/retur Sandefjord – København er avgangene optimale for en innholdsrik miniferie.

Med avgang fra Sandefjord lufthavn Torp kl. 10.05 om morgenen og retur fra København kl. 21.05 dagen etter (tidene kan variere noe fra dag til dag) har du halvannet døgn til rådighet i Dronningens by. Mange nordmenn kommer seg aldri lenger enn til Strøget, men det er synd og skam, for der møter du mest andre turister. Det er i bakgatene og smugene og utkanten du blir kjent med københavnerne og deres fascinerende historie. Denne gangen tar vi deg med på en vandring gatelangs. Både i historiske kvartaler, mattradisjoner og i fotsporene til to av Danmarks største eksportartikler de seneste årene; TV-suksessene Broen og Borgen.

NYHAVN

En annen ”norsk” favoritt er Nyhavn. Nyt gjerne en kald øl og et smørre­brød med lun rødspette og en ­sjenerøs klatt remulade langs kanalen, men hvorfor ikke bruke en time eller to
på å få med deg litt av historien først?

På guidet tur i Nyhavn blir du kjent med både solsiden og bakgårder, og hører både skrøner og sanne historier fra et unikt område av byen. Få med deg fortellingen fra kanalen ble gravd ut i 1673 til den langvarige kampen for å redde stedet fra nedrivning.

I Nyhavn bodde rike kremmere som drev handel med egne skip på de store hav. Her la færøybåtene til havn, og det ble solgt billetter til Titanic og andre luksusskip. Men dette var også sjøfolkenes kvarter. Her vanket de på Shanghai, Hong Kong, Norske Løve og Café Texas, som alle nå er forsvunnet. De fikk tatovert navnene til hemmelige forelskelser hos Tatto Ole, Tato-Jack og Tattoo-Svend. Her mistet byens piker sitt gode navn og rykte, mens mennene mistet fortenner og sur oppspart hyre. Misjonærer fant veien hit i Bethelskibet for å redde bortkomne sjeler med sjøgang, og det var også i en av bakgårdene her den beryktede Edderkoppen drev sitt svartebørsimpetar alltid tiltrukket seg kunstnere. H.C. Andersen bodde her i flere omganger, og mange skuespillere slo seg ned her, siden det lå så nærme Det Kongelige Teater. 
byvandring.nu

SMØRBRØDRUTEN

Det danske smørrebrød skapte sensasjon da det første gang ble servert i 1880-årenes blomstrende København. Her fantes lekkerier fra middelalderens markeder, fra bondens gård, fra klosterkjellere og kramboder. Under Smørrebrødruten kommer Københavns historie og landets mattradisjoner på bordet, mens du vandrer gjennom byen på jakt etter en ny, velsmakende munnfull, for du ender opp på en av byens klassiske smørbrødrestauranter. Turen arrangeres for mindre og større grupper, i ulike prisnivåer, og foregår i Indre by. 
byvandring.nu

NORDIC NOIR

Satt du klistret foran TV-skjermen da Broen, Borgen og Forbrytelsen gikk sin seiersgang i norske hjem for en tid tilbake? Du var ikke alene. Hver lørdag tropper fans av seriene opp på Vesterport Station (kl. 14 og 16) for å bli med på guidet tur i fotsporene til Saga Norén, Birgitte Nyborg og Sarah Lund. Filmturisme er blitt stort, og Nordic Noir Tours tilbyr både fellesturer og private turer. Fellesturene går i all slags vær, og litt regn og mørke skyer gjør bare turen mer dyster og autentisk. nordicnoirtours.com

MATTUR

Denne fire timer lange turen med start på Torvhallerne tar deg innom åtte av Københavns klassiske smaksopplevelser. Her blir det blant annet søte smaksprøver hos 120 år gamle Sømods Bolcher, eksklusiv lakris fra Bülow, Aamanns deilige smørbrød og lokalt øl fra et av byens beste mikro-bryggerier. Alt mens den kunnskapsrike guiden forteller om byens matkultur og historie. foodtours.eu

HIPSTER CENTRAL

Jægersborggade på Nørrebro var inntil for noen år siden et temmelig trist og halvskummelt sted, der det var større sjanse for å støte på Hells Angels enn hippe kunstnere og trendsettere. Nå er motorsykkelgjengen borte mens motedesignere, keramikere, et karamelleri, en sjokoladefabrikk og to av byens beste restauranter – Manfreds og Relæ – har etablert seg. Bli med på guidet tur til gatens mange hyggelige adresser.
cphmade.org

SØERNE

Københavns Indre Søer, bedre kjent som Søerne, ble anlagt som vanntilførsel til middelalderens mølledrift, som vannforsyning, og som en del av byens forsvarsverk etter beleiringen av København i 1523. I dag er de 6350 meter lange stiene rundt Sankt Jørgens Sø, Peblinge Sø og Sortedams Sø københavnernes rekreasjonsområde nummer én.

KØDBYEN

Reiser dere flere sammen og ønsker en industriell byvandring, kan en tur rundt i Kødbyen på Vesterbro anbefales. Turen går over åpne plasser og gjennom labyrinter av bygninger og passasjer. Her får du høre om Halmtorvets opp- og nedturer – i storhetstiden på 1800-tallet ble det daglig solgt hundrevis av lass med halm og høy her til byens staller. Se særegne bygninger bygget mellom 1870 og 1930 og kikk inn i de tidligere slakte­bodene som i dag er blitt restauranter, gallerier og kontorer. Fiskebaren i Kødbyen er en av byens aller mest populære restauranter. Ikke uten grunn. 
byvandring.nu

POSH BYDEL

Frederiksberg er en ukjent bydel for mange nordmenn på københavnsbesøk. Her finner du fasjonable boligområder, spennende shopping og grønne parker. Værnedamsvej er områdets matgate. Den er et paradis for gourmeter, med spesialbutikker for ost, vin, fisk og sjokolade, side om side med cafeer, restauranter og delikatessebutikker. På Frederiksberg finner du også København Zoo med over 3000 dyr. 
visitcopenhagen.com

SYKKELSLANGEN

At København er syklistenes by er det liten tvil om. Alle sykler, alltid. Så lei deg en sykkel – eller lån fra hotellet hvis de har, og utforsk byen fra sykkelsetet. Men følg trafikk­reglene! Danskene er ganske så strenge på dét, og du vil få både pepper og iltre pling din vei hvis du vingler uoppmerksomt av sted på norsk vis. Hovedstadens nyeste prestisje­prosjekt, Cykelslangen, gjør turisme på to hjul enda mer attraktivt. Broen med det oransje dekket slanger seg bokstavelig talt fra Døbbølsbro til Bryggebroen på Havneholmen, ut over havnebassenget (ja, deler av sykkelveien går 5-6 meter over vannet). 
bikecopenhagenwithmike.dk
baisikeli.dk

JOGGETURISME

Storbyferie med løpesko på bena er blitt en verdenstrend, og i København finnes det alternativer for enhver smak. Morgenfugler kan starte dagen klokken 07 med en organisert løpetur i soloppgang, mens de ser byen våkne til liv. Den sporty venninnegjengen kan ta en 10 km lang must see-tur til københavnske severdigheter som Den lille havfrue, Nyhavn og Amalienborg. De kulturinteresserte vil la seg friste av en 10 km lang tur forbi innovativ byplanlegging og prisbelønt dansk arkitektur. De spesielt interesserte kan få et innblikk i det kreative miljøet i Christiania – hvis de ikke har motforestillinger mot å trekke litt cannabisrøyk ned i lungene mens de jogger forbi enkelte av fristadens innbyggere. Jazz-jogg er også populært. I sommersesongen går løpeturen fra konsert til konsert i jazzglade København. 
running-copenhagen.dk

Er du riktig sporty – og har lett bagasje – kan du til og med løpe de drøye åtte kilometerne fra sentrum og ut til flyplassen på Amager. Selv holder vi en knapp på å avslutte turen på en av byens mange gode restauranter isteden. Et utvalg av våre favoritter akkurat nå finner du på neste side.

undefined

HANDEL
MIDDELALDEREN

I middelalderen het byen Køpmannæhafn på gammel­dansk; et navn som betyr kjøpmennenes havn. Københavns strategiske plassering i Øresund var av stor betydning for handelen i området ettersom Nord-Europas viktigste skipsled passerte der.

LATINSK
OPPDAGELSE

I 1923 ble den latinske utgaven av navnet København – hafnia etter havn – basis for navn­givningen av det nylig oppdagede grunnstoffet hafnium, ettersom oppdagelsen skjedde på Niels Bohr-instituttet.

UNION
KIELFREDEN

Under unionstiden fra 1536 til 1814 var København Danmark-Norges hovedstad. Ved Kielfreden 14. januar 1814 ble Norge avstått til Sverige, mens Danmark beholdt Island, Færøyene og Grønland.

Fly til København
Finn billetter