{{percent}}%

Lite ante vel samen og fjell­føreren Klemet Person da han for første gang viste Anna deres nye boplass under en steinhelle i Leirbotten, at over hundre år senere skulle dette samle hele bygda til innsats for å fortelle hans historie.

Ambisjonene var store da Klemetspelet ble satt opp for første gang i 2013. Det ble lagt opp til fire forestillinger med håp om å selge 1600 billetter. Det kom 2300 tilskuere.

Årets Klemetspel går av stabelen 21.-23. august på Jamtjorden i Leirskardalen i Korgen i Hemnes kommune. Bortimot 200 personer i bygda medvirker i en ­felles, storstilt innsats. Kostymer, scene, sitte­plasser, servering, musikk, markedsføring, alt skulle ­tråkles og sys sammen. Nærheten til aktørene, de lyssatte ­kulissene, augustkvelden med stjernehimmel (forhåpentligvis) og de majeste­tiske Okstindan i bakgrunnen gjør det hele til en magisk opplevelse.

Ada Einmo Jürgensen har regien. Klemet spilles som tidligere av Simon Marainen, en svensk-samisk poet og joiker, mens Anna Åsdel blir å se i rollen som Klemets kone Anna.
klemetspelet.no

undefined

1 Tur med guide

Naturlige Helgeland tilbyr guidede turer for grupper og individuelle reisende til Mosjøen og Helgeland. Egne toppturer for jenter er under planlegging.

undefined

2 Martnan

I forbindelse med Klemetspelet arrangeres også et gammeldags marked, eller martnan som det heter på disse kanter. I martnansbodene blir det plantefarging, ølbrygging, neverfletting, karding og spinning. Du får se smeden i arbeid, og det lukter kamkakbaking fra eldhuset. Det blir også mulighet til å smake på samisk mat og se utstilling av samiske håndverksprodukter. Trekkspill og salg av lokal mat hører også med på martnan.
klemetspelet.no

undefined

3 På glattisen

Okstindbreen er landets åttende største og et yndet mål for brevandrere. Ha med eget utstyr.

undefined

4 Ut på tur

Nordlandsruta er en sammenhengende turrute gjennom hele Nordland fylke, totalt 570 kilometer. Legg turen innom Rabothytta som Turistforeningen åpnet i fjor og som er den høyest beliggende turisthytta i Nord-Norge (1200 moh). Herfra er det spektakulært panorama mot Helgelandskysten. Snur du deg den andre veien ser du de høye tindene og Nord-Norges høyeste topp, Oksskolten på 1916 meter over havet.
dnt.no

undefined

5 Seterliv

Sæterstad Gård er en økologisk fjellgård i Hattfjelldal. Her kan du overnatte i gode senger, smake på hjemme­laget geitost, spekemat og prisbelønt rakfisk. Bli med på guidede toppturer i vill og vakker natur, prøv fiske­lykken, og kos deg etterpå med badstu og saltgrotte.
seterstadgard.no

undefined

6 Sjøgata

Ta en tur langs den pittoreske Sjøgata i Mosjøen før du svinger innom Nord-Norges eldste hotell, Fru Haugans fra 1764. Nyt kaffe og nystekte vafler i hagen, lei fiskeutstyr i resepsjonen og prøv deg på sjøøretten fra hotellhagen. Blir det ikke napp, kan du uansett glede deg til hotellets legendariske karamellpudding til dessert.
sjøgata.no
fruhaugans.no

undefined

7 Midnattssol

De kaller det polarsirkellandet, de som bor ved denne usynlige linjen på jordkloden. Det er et land for seg selv. Midtsommer går solen aldri ned, men hyller verden i gyllent lys. Rundt Polarsirkelen kan du oppleve midnattssolen fra 12. juni til 1. juli.

Fly til Mo i Rana
Finn billetter