{{percent}}%

I år kan Gladmat i Stavanger se tilbake på 20 år som Norges og Nordens ledende matfestival. 18.–21. juli flesker arrangørene til igjen, og det er klart jubileet skal feires litt ekstra!

Rogaland er det suverent størs­te fylket innen matproduksjon i Norge”, skryter fylkesmannen. ”Rogaland er Norges matkammer”, sier andre. På byens etablissementer har kjøkkensjefene høstet lovord og medaljer i norske og internasjonale kokkekonkurranser, og i fjor fikk byen sin andre Michelin-stjerne da Sabi Omakase fulgte etter Re-naa. Så kanskje var det ikke så rart at det var nettopp i Stavanger at initiativet til landets første matfestival ble tatt?

Den første Gladmatfestivalen fant sted i 1998 og ble en stor suksess. I årene som fulgte har festivalen vært ett av høydepunktene i sommerbyen Stavanger. I fjor strømmet over 250 000 gjester til arrangementet i de fire dagene Gladmat satte sitt preg på byen. Og nå er det dags igjen.

Fra boder, uteserveringer og langbord som popper opp i gatebildet strømmer fristende lukter og øye-godbiter som gir tilreisende vann i munnen. Et hundretalls utstillere tilbyr alt fra alger og annen sjømat via lokale oster til rømmegrøt.

 

På de fleste standene får du én eller flere Gladmat-retter til 30 kroner stykket, noe som gjør det mulig å smake på det meste av hva øyet begjærer. På kveldstid arrangeres Gladmat-middager på etablerte spisesteder så vel som pop-up restauranter, med utvalgte menyer og tilhørende underholdning.

Diverse kurs, både for voksne og barn, sprer kunnskap og inspirasjon, og på storscenen i Vågen er det daglige kokkeshow og demonstrasjoner ledet av noen av landets beste kokker.

Er du mer enn gjennomsnittlig inte­ressert i mat og mattrender, bør du ankomme Stavanger allerede dagen før festivalen starter. Tirsdag 17. juli går Kokepunkt av stabelen for fjerde gang. Det er en fagkonferanse for folk i restaurant- og leverandørbransjen, men for rundt tusenlappen kan alle som vil, være med å suge nye inntrykk.

Stavanger-området har drøssevis av spennende lokalmatprodusenter og gårdsutsalg som du også kan avlegge en visitt. Du kan lese mer om Rogalands bygdeperler på nettstedet til organi­sa­sjonen Hanen.

Her bor du bra

  • Clarion Hotel Stavanger (in-house restauranten er Kitchen&Table, utviklet av den svenske mesterkokken Marcus Samuelsson)
  • Victoria Hotel (gammel klassiker)
  • Scandic Stavanger Park (hjemmekoselig midt i sentrum)
  • Clarion Collection Hotel Skagen Brygge (midt i Stavangers maritime historie)