{{percent}}%

Storbyferie med barn? Klart det går. Til København kan du dra året rundt, men det er aller mest stas om sommeren.

En super by å bo i med smårollinger, sier Elin Askeland. Selv vokste hun opp på en gård i Roga­land. Nå har hun slått seg ned midt i den danske hovedstaden med dansk ektemann og to barn. Elin, Nicolai, Mali (8) og Herman (3) bor på Vesterbro, midt i smørøyet. En typisk fredag ettermiddag for småbarnsfamilien, når alle er ferdig på skole, jobb og barnehage, er å ta et lite stopp på en kafe før de drar hjem og lager middag. Kaffeslabberasen på Engehave Plads, for eksempel, er en de besøker ofte. – Det mangler ikke på gode kafeer som egner seg for barnefamili­er i dette området av København, forteller Elin. – I helgene tas gjerne frokost eller lunsj på kafe. Mad og Kaffe har god mat, Tommi’s Burger Joint i Kødbyen står høyt i kurs, og ikke minst Papirøen. 8-åringen Mali liker aller best kakene på La Glace, Danmarks eldste konditori.

Københavnerne har et litt mer avslappet forhold til dette med familietur med sykkel.

"Det mangler ikke på gode kafeer som egner seg for barnefamilier i denne byen."

ALDRI KJEDELIG

De typiske turistmålene, som Zoo og Tivoli, har familien årskort til, og siden de bor i gangavstand, er det lett å droppe innom. Men i motsetning til turistene, er det sjelden de tar stortur i Tivoli med alle karusellene. De går heller til den flotte lekeplassen og Tivolis Akvarium; et 30 meter langt tropisk koralrevakvarium, hvor over 100 forskjellige fiskearter lever sammen. Stemningen i Tivoli er alltid god, året rundt. Til Zoo drar de gjerne en formiddag eller ettermiddag når det regner. Når det er litt mindre folk, blir det gjerne mer aktivitet blant dyrene. Dyreparken er hjem til over 3000 dyr, så her er det nok å se på. – Det går ikke an å kjede seg i Køben­havn, mener Elin.

»Det går ikke an å kjede seg i København.«

Fakta

Breddegrad 55°40’34’’N
Lengdegrad 12°34’06’’Ø 

Københavns historie kan føres tilbake til omkring år 800, da det lå en mindre fiskelandsby der hvor byens sentrum ligger i dag. Fra 1300-tallet ble byen Danmarks rikeste og mest betydningsfulle – en status som den har beholdt siden. I dag bor cirka tjue prosent av Danmarks befolkning i Københavns byområde.

I Henningsvær er det midnattssol fra 28. mai til 14. juli og mørketid fra 6. desember til 6. januar .

Antall innbyggere: 1 246 611 (i 2014)

København lufthavn ligger 9 km fra sentrum..

STRANDPARK

Familien har en lang liste med favorittmuseer, de liker også å dra på skogstur og på piknik i en av byens mange parker. Selv om du bor midt i København, er de langgrunne strendene ikke lenger unna enn at du kan sykle dit. Det er kort vei til både skog og sjø. I sommerhalvåret går turen ofte til Amager. Litt større barn vil ha det moro i de fine sjøbadene som har dukket opp sentralt i København de seneste årene, men det kan kanskje være litt skummelt for de minst. Naturcenter Amager er et stort friluftsområde med kafe, sykkelutleie og turstier. Du kan tenne bål og grille, eller leke i fjæra. Amager Strandpark ligger bare fem kilometer fra sentrum, med lagune, bypark og aktiviteter hele året. Noen drar hit for å dykke, andre for å windsurfe, kite, leie kano eller vannsykkel. På land er det baner for beachvolleyball, plener til ballspill, strandfotball og parkour.


Badevannet holder omtrent like mange grader som i Sør-Norge.


På kunstmuseet Louisiana er det ofte kreative aktiviteter for barn.

LANGBORD OG LOPPIS

Om sommeren bruker familien også Køge Kyst-strendene sør for København, fortsatt i sykkel­avstand fra Vesterbro. – Dragør er en koselig liten by på Amager. Lei sykkel eller ta bussen. Kjøp god fiskemat til piknik fra røykeriet i havna, tipser Elin. Både nord og sør for sentrum er det mange fine, langgrunne strender der vannet fort blir varmt. Som regel er det bølgefritt også, og perfekt for de minste. Et annet tips er den nedlagte kirken Absalon på Vesterbro, som ligger i familiens nabolag. Nå er den blitt til et kulturhus fylt med mange aktiviteter. Den mest populære er kanskje det felles måltidet hver kveld. Store og små sitter ved langbord og er sammen om gildet. Mange barne­familier samles her, og maten er både billig og god. Ellers er det gøy å dra på loppemarked og jakte på små skatter, synes familien. Mye mer spennende enn å gå på kjøpe­senter! Sommerhalvåret er tiden for loppe­markeder, så ha øynene åpne. Husk bare at dere skal få med dere loppene hjem på flyet også…

VISSTE DU AT...

HOVEDSTAD
Navn I middelalderen het byen Køpmannæhafn på gammeldansk; et navn som betyr kjøpmennenes havn. Tidligere har navnet på byen sannsynligvis bare vært Havn.

SYKKEL
Folkebevegelse Av de som bor i København kommune har 85 % en sykkel til disposisjon, og 50 % sykler til arbeid, skole og barnehage. Kommunen har 350 kilometer sykkelstier, 23 kilometer sykkelbane og mer enn 40 kilometer grønne sykkelstier, og det blir stadig mer. Det finnes også 48 000 sykkelparkeringsplasser.

FERIELAND
Populært I 2015 overnattet nordmenn 2 600 000 døgn på hotell, feriehus, camping m.m. i Danmark. Bare tyskere er gladere i å feriere i Danmark enn oss.

 

Widerøe flyr deg til København
Finn billetter