{{percent}}%

Én kunstner. Én drøm. Mye pågangsmot og stahet. Litt mindre økonomisk sans. År med søvnløshet og urytmiske hjerteslag. 26. august i fjor sto stortingspresident Olemic Thommessen i stiv nordavind på kaia på Sørøya og erklærte Håvard Lunds drøm for åpnet.

Som landsdelsmusiker er bassklarinettist Håvard Lund levende opptatt av mandatet om å lage store opplevelser på små steder. At det skulle resultere i ni små trehus blant holmer og skjær på en forblåst øy i Fleinvær, var mer tilfeldig. – Jeg kom hit ut til Sørøya første gang med venner som har hus her, forteller Håvard, – og i 2004 kjøpte jeg og en kompis tomt med tanke på å bygge hytte etter hvert. Ambisjonen steg fra hytte til arbeidsrom for kunst. – Hvis noen sier at noe er umulig, går jeg rett på, ler musikeren.

På toppen av Fordypnings­rommet kneiser njallaen – en soveboks inspirert av samiske stolpeboder.

BEGEISTRING

Veien fra tanke til handling ble kort. Den kjente arkitekten Sami Rintala hadde fått en avbestilling, hadde tid til overs og tente på ideen. De første tegningene ble til på en serviett, de neste på noen løse plankebiter. Gildeskål kommune var også begeistret, og bygge­søknaden gikk igjennom på rekordtid. Tyin Tegnestue kom med på laget. – En dag sto det femten master­studenter fra Trondheim på kaia, sendt av Rintala, og vi satte i gang. Jeg var prosjektleder, men visste ingenting om å bygge hus, fortsetter Håvard. Materialer ble bestilt. Hva veier ni hus egentlig? Håvard hadde ingen anelse. 50 tonn, viste det seg. Alt kom med båt til kaia og måtte bæres opp for hånd.

»Dette er alt vi har bedt om, bedt for og bedt til!«

ÅNDELIG STEMNING

Håvard Lunds drøm er at Fordypningsrommet, som prosjektet ble kalt, skal markedsføres mot forfattere, komponister, doktorgradsstudenter og andre som trenger – ja, å fordype seg i fred og ro langt fra folk. Kunstnere som føler kallet, kan nå søke om støtte til et opphold fra Nordland fylkeskommune. – Det skjer noe i møtet med horisont­en, uendeligheten og stjernehimmelen, filosoferer Håvard. – Jeg kan ikke forklare det medisinsk, men det skjer noe mentalt med oss her ute. Det er fantastisk lys, sommer som vinter; midnattssolen, nordlyset, den blå timen. Noen indiske venner av ham som var på besøk, formulerte det kanskje best: Dette er alt vi har bedt om, bedt for og bedt til!

De ni rommene består av fire små sovehus, en sauna, et badehus, et kjøkken, et alt-mulig-rom og en offisiell tenkeboks.

HAVRETTSBORD

Som om ikke For­dypningsrommet er nok, er det enda en grunn til at vi har latt oss lokke til Sørøya et par dager i juni. Hvert år arrangerer ungdomslaget her ute et svært populært Havrettsbord som folk kommer langveisfra for å meske seg med. Ja, helt fra Abu Dhabi og Sverige, ryktes det. Vel, de fleste kommer fra Bodø og omegn, men søringene – altså vi – blir tatt godt imot. For noen driftige ungdommer, tenkte vi, før vi fikk vite at akkurat dette ungdomslaget ble stiftet i 1931, den gang det var 300 fastboende på Sørøya. I dag er det knapt et dusin. Håvard Lund ble innbygger nummer 14 da han meldte flytting hit under byggeprosessen.

I havkanten ligger badehuset, og aller ytterst den vedfyrte saunaen.

VEI PÅ DUGNAD

Så ”ungdomslaget” består stort sett av godt voksne mannfolk og kvinnfolk som hvert år disker opp med et vell av havets delikatesser til rundt 1500 sultne tilreisende fordelt på noen sommerlørdager. – Vi kunne lett solgt det dobbelte, bedyrer initiativtaker Rolf Erik Eriksen, som går under navnet ”Borgermesteren”. Alt arbeid gjøres på dugnad blant de få fastboende og noen sommer­gjester med røtter på øya, og på de 18-20 årene Havrettsbordet har vært sommerens store happening her ute, har ”ungdommene” tjent nok penger til både å ­anlegge ny 1,1 km lang vei – bygget på dugnad, så klart – og splitter nytt kai­anlegg. På bordet denne lørdagen bugner det av havets fristelser, rundt seksti retter i alt. Noe lett gjenkjennelig, annet laget med hemmelige oppskrifter. Sammen med 165 andre gjester smatter vi i oss røket uer, kummingravet kveite og saltede uerhoder, måsegg og ferske reker, gratinerte blåskjell og masse annet godt. Så blir det vel resteparty for dugnadsgjengen når byfolket drar tilbake til Bodø, spør vi borgermesteren. – Etter at alle fær eter vi faen ikke fesk, smeller det fra den frittalende nordlendingen, – da koker vi kjøtt og drekker vin til to-tre om natta!

KLUMP I HALSEN

Før avreise tar vi turen opp til øyas høyeste punkt. Der troner en skulptur av kunstneren Are Andreassen, vennen som i sin tid introduserte Håvard for øylivet. Med 360 ­graders utsikt trekker vi den salte, kjølige sommernattluften dypt ned i by-lungene mens vi får klump i halsen over ordene til Artur ”hainn Oluf” Arntzen på skulpturens sokkel: ”La mæ dø mens æ einno leve.” Så rusler vi ned til kaia og går om bord i M/S Fjordprinsessen med kurs mot fastlandet. I den lyse sommernatten på vei inn Vestfjorden rager Lofotveggen opp av havet på babord side. På styrbord skuer vi mot Saltfjellets snødekte topper. Joda, vi kjenner at vi lever.

5 ut fra Bodø

1

Querinidagene

Fra 3.–6. august blir det kunst, kultur, musikk, tørrfisk, lokalmat – og kanskje opera på Røst.
queriniopera.com

Widerøe flyr deg til Røst
Finn billetter

2

Vikingfestival

Fra 9.–13. august blir det Viking­festival på Lofotr Viking­museum for trettende gang.
lofotr.no

Widerøe flyr deg til Leknes
Finn billetter

3

Internasjonal suksess

Fra 10.–16. juli kan du oppleve musikk i verdensklasse under Lofoten Internasjonale ammermusikkfestival. 
lofotenfestival.com

Fly til Svolvær
Finn billetter

4

Med sykkel i Vesterålen

Lei sykkel og begi deg ut i nydelig landskap.
visitvesteralen.no
cornersport.no

Fly til Stokmarknes
Finn billetter

5

Eksotisk

Hvalsafari, Space Center og hvite sandstrender; det er Andøya.
visitandoya.no

Widerøe flyr deg til Andenes
Finn billetter