{{percent}}%

Idyllisk skjærgård og hvite strender, tungsjø fra Nordishavet som knuser inn i dramatiske klippelandskap; det finnes neppe noen bedre måte å oppleve Lofoten på enn fra innsiden av en kajakk.


Lofoten om sommeren er en pulserende turistmagnet som trekker stadig flere turister fra alle verdenshjørner. Det er endestasjonen for utallige tyske bobiler, haikende franske ungdommer, store japanske turistgrupper og norske barnefamilier. De kommer for å fiske, for å sitte oppe hele natten under midnattssolen, og fremfor alt – for naturen. Denne forrevne øygruppen nord i Nordland, formet av uvær, hav og vind gjennom tusener av år, har et eller annet ved seg som gjør at et betraktelig antall tilreisende opp gjennom årene har blitt så grundig sjarmert at de faktisk har slått seg ned her for godt.

Dramatiske fjell skyter opp av havet og gir ly til sjøfugl og ørn.

VARIASJON

– Det er variasjonen, sier Svein Nordli. Kajakkentusiasten med base i fiskeværet Stamsund på Vestvågøya beskriver hvorfor Lofoten fortjener å plasseres helt i toppen av listen over verdens kajakkdestinasjoner.
– Naturen i Lofoten er ikke én ting, men rommer svært ulike naturtyper. Innersida og yttersida av Lofoten er to helt forskjellige ting. Innersida har en helt fantastisk skjærgård og lune viker hvor man kan dra opp kajakken og nyte livet. Yttersida er langt mer eksponert, særlig vest i Lofoten. Her går de steile fjellene rett ned i havet og det finnes knapt noen bebyggelse. Men her finner man også noen av de mest utrolige hvite sandstrendene, hvor det er en sjeldenhet å se mennesker. Å padle yttersida av Moskenesøya gir en følelse av å være på ekspedisjon, forteller Nordli. Svein har gjort det mange drømmer om, nemlig å gjøre hobby og lidenskap til levebrød. Som instruktør og turleder driver han sitt eget selskap Ut i Lofoten på den veiløse Tørnholmen utenfor Stamsund.
– Det er ikke alle som får padle til kontoret om morgenen. Jeg er bra heldig, smiler han.

II Lofoten har folk opp gjennom tidene karret seg til en tilværelse på de skrinneste av knauser og på de mest ufremkommelige steder.

OPPLEVELSER I KØ 

Sommeren 2016 skal Nordli sammen med Kristoffer Vandbakk vise besøkende kajakkpadlere både Innersida og Yttersida av Lofoten. Primus motor er Kristoffer Vandbakk, og Nordli er innleid turleder for to ukelange padlecamper med utgangspunkt i Hattvika Lodge på Ballstad. Det lille overnattingsstedet på Ballstad har satset tungt på eventmarkedet, og har hatt stor suksess med å sette sammen opplevelsespakker for friluftsinteresserte reisende. Dette blir andre året på rad med kajakk-camp, og Hattvika Lodge har også arrangert vinterweekender hvor toppturer med ski og snowboard har stått på programmet. Nå har også Hvitserk, Norges største ekspedisjonsleverandør, kastet øynene på havaktiviteter i Lofoten. Sammen med Hattvika Lodge og Ut i Lofoten starter de sommersesongen med havkajakk-kurs fra 9.-12. juni.
– Hvitserk leverer opplevelsesbaserte reiser over hele verden, så et samarbeid med dem betyr mye for å sette Lofoten på kartet, sier Kristian Bøe i Hattvika Lodge. Sommerens neste kajakk-camp foregår 23.-29. juli. Denne retter seg mot middels erfarne padlere som må besitte visse grunnleggende ferdigheter i kajakken.

Målet er å padle yttersida av Moskenes, det mest øde og naturmessig kanskje mest ekstreme området i Lofoten. Første natta tilbringes på Hattvika Lodge på Ballstad, før kajakkene pakkes og «ekspedisjonen» tar til. De neste fem nettene tilbringes i telt på steder de færreste får muligheten til å oppleve.

LEKNES


Fakta
Leknes er administrasjonssenteret i Vestvågøy kommune. Stedet fikk bystatus i 2002, og er nå sammen med Svolvær én av to byer i Lofoten.

Midnattssol fra 26. mai til 18. juli. Mørketid fra 7. desember til 5. januar.

Antall innbyggere: Cirka 3250

Leknes lufthavn ligger omkring 10 kilometer fra Ballstad, og er blant de mest trafikkerte kortbaneflyplassene i Norge.

INTENS NATUR

– Sikkerheten er selvsagt vår fremste prioritet, og det er grunnen til at vi krever en viss grad av erfaring hos deltakerne som skal være med. De bør kunne egenredning og kameratredning og ha erfaring med padling i middels høye bølger.

Værforholdene vil til en viss grad være bestemmende for hvordan turen legges opp, og vi har en god plan B hvis det skulle vise seg å være litt for krevende forhold til at turen kan gjennomføres helt etter planen, sier han.
I Lofoten har folk opp gjennom tidene karret seg til en til­værelse på de skrinneste av knauser og på de mest ufremkommelige steder. Det sier derfor sitt at det i dag ikke bor et eneste menneske på yttersida av Moskenes. Kyststrekningen er svært eksponert, uten skjærgård og med få mulige ilandstigningspunkter. Til gjengjeld er naturinntrykkene intense. Dramatiske fjell skyter opp av havet og gir ly til sjøfugl og ørn. De samme fjellene skjuler flere huler hvor folk har bodd i tidligere tider.
Som en nesten absurd kontrast til de værbitte, spisse fjellene skjuler yttersida av Moskenes også tre svære og stort sett totalt folketomme hvite sandstrender som minner mer om hva man ville forvente å finne i Karribien enn på ei forblåst øy i Nord-Norge.

 Å padle yttersida av Moskenesøya gir en følelse av å være på ekspedisjon.

Visste du at…

Ressurs
Fiske for livet
Inntil 1940 var Lofotfisket den viktigste inntektskilden for befolkningen. Den gytende skreien som samles utenfor Lofoten mellom januar og april er fortsatt en fantastisk ressurs, men antall deltakende fiskere har sunket fra hele 32 000 mann i 1933 til om lag 2000 fiskere i 1990.

Omtalt
Sagnomsust malstrøm
Moskstraumen er en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Malstrømmen oppstår som følge av at tidevannet flyter inn og ut mellom Norskehavet og Vestfjorden gjennom et sju kilometer bredt sund utenfor Lofotodden. Strømmens styrke er omtalt i europeisk litteratur helt tilbake til 1600-tallet, og finnes i verker av størrelser som Edgar Allen Poe, Jules Verne og Petter Dass.

Hurtigruten
Kystens riksvei
 Lofoten ankommer både sørgående og nordgående Hurtigrute til anløpshavnene Stamsund og Svolvær hver dag, hele året. Hurtigruten har de senere årene rettet seg stadig sterkere inn mot turismen, ikke minst gjennom en systematisk satsing på lokal mat fra leverandører fra hele norskekysten.

ERFARNE INSTUKTØRER

Instruktøren lover en lærerik tur for deltakerne. – Det blir en fin mulighet for å vokse for middels gode padlere. Vi vil dele all informasjon, hva vi tenker om vær og vind, tidevann, tidsbruk og sånne ting, sier han. Både Nordli og Vandbakk er erfarne kajakkinstruktører og padleentusiaster. Begge har gjennomført de nødvendige kursene for å bli sertifiserte som aktivitets- og turledere gjennom Norsk Padleforbund.

Litt tørrtrening må til før nybegynnere i kajakken slippes ut på havet.

Vandbakk satte seg i en kajakk for første gang for fem år siden, og har siden den gang brukt så mange ledige timer som mulig i eskimofarkosten. Ved siden av annen jobb selger han kajakker og driver en liten instruksjonsvirksomhet på Østlandet. Men han har allerede begynt å glede seg til sommerens Lofoten-tur.

Snart klart for en ny dag og nye eventyr i padle-paradiset rundt Ballstad.

– Jeg padlet yttersida av Moskenes i 2014 og ble fullstendig bergtatt av Lofoten. Det var en unik opplevelse og jeg gleder meg som en unge til å komme tilbake. Å få lov til å vise dette til andre padlere blir en fantastisk opplevelse, sier han. – Det er noe med nærheten til naturen. Uansett vær og forhold, så er man til stede i elementet og kommer tett på fugler og dyr. Man ser naturen på en annen måte. Selve padlingen, med repeterende bevegelser; det er en herlig følelse når man er innenfor komfortsonen. Nesten meditativt, forklarer Vandbakk.

FLUST AV PERLER

Uka etter «ekspedisjonen» på Yttersida gjennomføres sommerens neste padlecamp på Hattvika Lodge, fra 1. til 5. august. Her er kravene til tidligere padleerfaring lavere, da turene sentreres i de mindre eksponerte havområdene på Innersida. Det legges opp til overnatting på Hattvika Lodge hver natt, med dagsturer ut i skjærgården på sørøstsiden av Vestvågøya. Dette er å regne som bakgården til Svein Nordli, som selv drar på padleturer i området flere ganger i uka.
– Strekningen fra Smorten til Ballstad er faktisk helt unik. Skjærgården er enorm, med flere holmer og skjær enn jeg tør gjette på. Det er flust av små perler der ute, steder som de færreste vet om, hvor det er perfekt å gå i land og slå leir en time eller to, sier han.
Padlecampen får også et visst workshop-preg, med tre ulike temaer deltakerne skal fordype seg i ute på turene. Ett av temaene er sporløs ferdsel, nemlig det å bruke naturen uten å etterlate spor og sår i landskap­et. Til å undervise deltar en instruktør med fortid fra Royal Marines, som på den måten har sin egen spesielle inngang til temaet. I tillegg blir det kokke­kurs om matlaging i naturen, samt en egen workshop om spiselig tang og tare.

Rett utenfor Ballstad er det hundrevis av holmer og skjær. Dette er farlig farvann for fiskere og båtfolk, men spennende og utfordrende terreng for havkajakk-padlere. Deltakerne på padlecamp flytter egne grenser sammen med erfarne guider og instruktører.

AKTIV FERIE

Dette blir andre året Hattvika Lodge huser padlere som legger turen til Lofoten spesifikt for å oppleve øygruppa fra kajakk. Eier Kristian Bøe har sammen med kona Guri Cecilie Jentoft bygget opp overnattingsstedet med spesiell tanke på aktivitetsreiser og eventmarkedet. Med kun 12 senge­plasser skiller Hattvika Lodge seg ut fra de mange store turistanleggene i Lofoten, og det er også litt av sjarmen. Her bor gjestene helt nede i strandkanten i det som er Lofotens viktigste fiskevær for kystflåten, nemlig Ballstad. Gjestene kan nyte godt av en rekke aktivitetspakker tilpasset årstiden, som skreifiske, toppturer, ski, sykling, dykking, surfing, RIB-turer og ikke minst padling. 

Ballstad ligger midt i Lofoten og er på den måten et perfekt utgangspunkt for utflukter østover til vikingmuseet på Borg, Lofotakvariet eller surfeparadiset Unstad, så vel som vestover til de ville fjellene på Moskenes, Lofotodden eller det særdeles godt bevarte fiskeværet Nusfjord, hvor man virkelig får følelsen av at tiden har stått stille siden den gang fiskerne rodde på Lofothavet i åpne båter på jakt etter den sagnomsuste skreien.

ALLE ÅRSTIDER

Kristan Bøe gleder seg til en ny travel sommersesong. – For oss som elsker Lofoten, er ingenting bedre enn å få dele opplevelsen med andre!
Både Kristian og kona vokste selv opp i Lofoten før de gikk hen og gjorde søringer av seg. Men tilknytningen er sterk, ikke minst for Guri Cecilie som er født inn i den tradisjonsrike væreierslekta Jentoft på Ballstad.
Ideen om å skape en tumleplass for opplevelsessøkende gjester kom etter at paret bygde feriested på hjem­plassen. Kristian og Guri Cecilie driver i dag stedet sammen, og klekker stadig ut nye opp­levelser som kan lokke turistene til Lofoten, både sommer og vinter.
– Her på Ballstad er vi omkranset av rorbuer og fiskehjell, med mektige fjelltopper tett på husveggen og lofottorsken svømmende rett utenfor fjæresteinene. Plasseringen er ideell som utgangspunkt for hav- og fjellaktiviteter, uavhengig av årstid, smiler turistverten.

Widerøe flyr deg til Leknes
Finn billetter

Sove, spise og gjøre

Surfing

Den lille bygda Unstad er kjent blant surfere fra hele verden, og mange av dem tar turen til den internasjonale surfekonkurransen Lofoten Open. På Unstad kan man leie det nødvendige utstyret for å prøve seg i bølgene, og surfekurs arrangeres flere ganger i året.
unstadarcticsurf.com

På bryggekanten

Hattvika Lodge tilbyr kost og losji på bryggekanten i Ballstad. Lodgen med 12 sengeplasser leies kun ut under ett, til firmaer, vennegjenger eller familier. Proff kokk følger med, om ønskelig. I samarbeid med en rekke aktører tilbyr overnattingsstedet opplevelser som toppturer, havfiske, kajakk, dykking, surfing og mye mer. Kontakt Hattvika Lodge direkte, eller et av eventselskapene, for å skreddersy et opplegg som passer for deg og din gruppe. Ved behov for flere rom kan Hattvika formidle overnatting i nærliggende anlegg.
hattvikalodge.no

Padlecamp 2016

9.–12. juni 23.–29. juli 1.–5. august
hattvikalodge.no

Ut på tur 1

Lofoten Outdoor tilbyr en rekke spennende aktiviteter i Lofotens storslåtte natur. Fra lokasjonen på Reine kan du leie kajakk og utstyr eller delta på organiserte guidede turer. Lofoten er et eldorado for klatring, og med Lofoten Outdoor kan du bli med en erfaren klatre­instruktør på uforglemmelige turer.
lofotenoutdoor.com

Klatrekafeen

Fjellene ved Henningsvær lokker til seg klatrere fra hele verden. Det internasjonale miljøet møtes gjerne på Klatrekafeen for å planlegge nye turer, hvile trette klatremuskler og fylle på med god mat og drikke.
nordnorskklatreskole.no/klatrekafeen

Ut på tur 2

Reine Adventure tilbyr guidede turer med sykkel, kajakk eller til fots. Selskapet har base på Reine i Vest-Lofoten og har i tillegg egen kursvirksomhet med havkajakk.
reineadventure.com

Lofotr Vikingmuseum

Vikingmuseet på Borg er en populær attraksjon for turister som besøker øyriket. Museet er bygget i tilknytning til interessante arkeologiske funn og byr på et fascinerende innblikk i hvordan livet artet seg i Lofoten under vikingtiden.
lofotr.no