{{percent}}%

Har du fått det skikkelig tett i nakken, roper Bjørn Mo over elvebruset.
– Er det en liten åpning, ­risikerer du å få halve elva inni drakten! Han gliser og trekker hardt i et par ­glidelåser, nikker fornøyd og viser vei mot elvebredden. Det eneste stedet i verden der du kan dra på laksesafari, er her i Suldal i Rogaland. Siden oppstarten for ti år siden har 26 TV-team besøkt stedet. Nå sist kom de fra Taiwan og Japan. For dem kan det knapt bli mer eksotisk enn å flyte med strømmen nedover ei lakseelv i susende fart. Med tørrdrakt, snorkel og dykkermaske – på laksespeiding. Tenk om du plutselig farer forbi en 20-kilos rugg? PRIKKEN OVER I’EN – Det er ingen garanti for at vi ser en laks, men sjansen er stor, forklarer Bjørn Mo.
– Å fare avgårde med strømmen i ei stor elv, er kanskje den største opp­levelsen. Å kjenne kreftene på kroppen, se elvebunnen suse forbi, det er heftig det. Du får se en verden under vannflaten som du aldri før har sett. Laksen er bare ­prikken over i’en.

Bjørn Mo har drevet med reiseliv på gården sin siden 1982. Nå er han reiselivsbonde på fulltid. Ideen til lakse­safarien fikk han etter å ha vært kjentmann for forskerne som kom til bygda for å telle laks i elva. På grunn av den store ­kraftutbyggingen har mange fulgt nøye med på hvordan fisken har tilpasset seg de nye tidene.

– Jeg hadde alltid hatt et forhold til Suldalslågen, men å flyte nedover elva med snorkel og dykkermaske var noe helt nytt. Jeg tenkte at dette må jeg bare dele med andre, forteller han.

Så han skaffet våtdrakter. I første omgang samme type som brukes i Nordsjøen. Men Bjørn ville ha mer fleksible drakter, så nå har han fått tak i noen som både er tynne, lette og vanntette. For å holde varmen i det kalde vannet får alle på seg en varmedress under. Pluss dykkervotter og lue. Og så er det bare å tilpasse snorkel og maske. Guiden Tron Svendsen går i elva sammen med den gulkledde gruppen. Han forklarer sikkerhetsreglene. Pass dere for bropilarene, hold dere tett sammen, unngå hullene der vannet ­renner oppover, så ­slipper dere å svømme tilbake.

Bjørn padler ved siden av og har et langt tau hengende etter kanoen – i tilfelle noen får hetta og vil på land.
– Her tøyer vi ikke grensene, dette skal bare være gøy. Så om du får lyst til å ombestemme deg, er det lov. Da tar du bare tak i tauet, så drar jeg deg rett inn til land. Bare ikke prøv å klatre opp i kanoen. Det har vi testet ut, det går ikke, humrer han.

SOMMERJOBB

På grunn av luften inni dressen flyter du som en kork. Elva bestemmer farten. I dag er den høy. Vi suser forbi elvebredden, ser riksveien der oppe, runder en sving, farer forbi kulpen der laksefiskerne står tålmodig med stengene sine. Under en bro, forbi dyrket mark, og så svinger Lågen inn mot skogen.

Der turen slutter, står en fransk professor og venter på elvebredden. Marc Sourdot har vært her og fisket hver ­sommer i 35 år. Da han ble pensjonist, byttet han ut universitetet i Sorbonne med sommerjobb på Mo Laksegard.

– Joda, jeg har prøvd meg på lakse­safari, smiler franskmannen og retter på det røde skjerfet i halsen.

– Du vet, laksefiske er et sofistikert fiske, mange høflighetsregler. Å ligge uti den kalde elva i en tørrdrakt var ikke min greie, jeg svømte i land etter et par hundre meter. Jeg liker meg best på land med stang.

Turen er over, gjengen subber inn mot elvebredden – fortsatt tørre under drakten etter 40 minutter i elva, trykker seg sammen i minibussen og humper avgårde langs skogsveien. Latteren henger løst, vinduene dugger. Det gjør egentlig ingen ting at det ikke var en eneste laks å se i dag. Det er jo alltid mulig å prøve igjen.

5 om Suldalslågen

1Laksestudio

Har du lyst til å se laksen uten å bade i elva? Ta turen til lakse­trappa i Sandsfossen og besøk laksestudioet. Her er det vinduer rett inn i det femte trinnet i lakse­studioet og du kan få med deg en bit av laksens ferd oppover lågen.
suldal-turistkontor.no

2Opphav

Suldalslågen har sitt opphav ved Suldalsvatnet (69 moh) og renner 22 km før den munner ut i Sandsfjorden. 

3Overvåking

Siden 1990 har Statkraft testet og overvåket ulike vannføringer i Suldalslågen. Dette har gjort elva til en av de mest undersøkte lakseelver i verden.
suldalslagen.com
statkraft.no/energikilder
statkraft.no/vannkraf
statkraft.nosuldalslagen

4Kraft

Mellom 1963 og 1987 ble det ­gjennomført to store kraftutbygginger i Suldalsvassdraget. Først Røldal-Suldal og deretter Nord Europas største ­vannkraftanlegg, Ulla-Førre.

5Årets bro

Nasjonal Turistveg Ryfylke har stoppunkt ved Suldalslågen. Høsebrua er tegnet av Rintala Eggertson Arkitekter, og ble i 2014 kåret til Årets bro av ­magasinet Travel+Leisure.

Widerøe flyr deg til Stavanger
Finn billetter