{{percent}}%

Turistveien

Atlanterhavsveien svinger seg fra holme til holme helt ytterst i havgapet mellom Molde og Kristiansund. For noen år siden kåret den britiske avisen The Guardian veien til "Best road trip in the world”, foran langt mer berømte strekninger i Australia og Himalaya. Og veien er ikke blitt mindre spektakulær siden den gang.

Veien ble åpnet i 1989, etter en seks år lang -byggeperiode som blant annet bød på hele 12 -orkaner. I 2012 ble Atlanterhavsveien offisielt en av Norges 18 Nasjonale turistveger. På de mange rasteplassene kan man lett parkere leiebilen og vandre ned til fine svaberg og fiskeplasser.

Noen steinkast mot vest går skipsleia over den fryktede Hustadvika, der utallige skipsvrak ligger på bunnen.

Rundt år 1900 -livnærte 120 mennesker seg av fiske og tørking av fisk på disse forblåste holmene.
nasjonaleturistveger.no

1Smaken av hav

Stopp langs veien og fråts i øyrikets smaker, som fiskesuppe eller sjøkreps med ramsløkmajones fra herlige Bjartmars Favorittkro ved Kårvåg i Averøy. Her satses det stort på lokale råvarer. De har også vunnet priser for sin bacalao. favorittkro.no
favorittkro.no

2Fiskevær

På 15–1600-tallet var Bud det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim. Det siste riksmøtet i Norge ble holdt her i 1533 under ledelse av erkebiskop Olav Engelbrektsson. I dag er Bud fortsatt et aktivt og sjarmerende fiskevær som fortjener et stopp. 

3Fisketur

I 2010 ble Altanterhavsveien kåret til landets beste sykkeltur av Ut.no og NRK. Turen er totalt 60 kilometer lang, men det er mange steder underveis der dere kan starte eller stoppe hvis dere ønsker å ta en kortversjon.
Ikke glem fiskestang!

4Kjærlighetssorg

Ifølge reiseguiden Lonely Planet er Hustadvika og Atlanterhavsveien det beste stedet i verden å dra til om du har kjærlighetssorg. Helst om høsten, da er utsikten med vind, bølger og måkeskrik den perfekte medisin, enten du ønsker å pleie sorgen eller komme over et havarert forhold.

5Under vann

Har du dykkersertifikat, anbefales en tur ned i den frodige tareskogen hvor du kan oppleve et rikt undervannsliv. Strømsholmen sjøsenter og Sveggvika arrangerer dykketurer og masse andre opplevelser for aktive besøkende.
stromsholmen.no
sveggvika.no

6Alternativ rute

Selv om Atlanterhavsveien altså er kåret til verdens vakreste bilreise, er det de som hevder at strekningen er enda vakrere fra sjøen. Norsk Gåsehud tilbyr deg å padle sammen med en erfaren instruktør og her kan du også leie alt av utstyr du trenger til en flott opplevelse.
norskgaasehud.no

7I havgapet

Håholmen Havstuer er eventyreren Ragnar Thorsets 1700-talls fiskevær med originale brygger, rorbuer og bakeri. Yttersiden av den 50 mål store øya danner en siste skanse mot storhavet og skipsleia utenfor. På innersiden finnes en godt skjermet naturhavn med et trettitalls bygninger, flere fra 1700- og 1800-tallet. Håholmen har eget sommerprogram med båtturer og film i Saga Siglar-hallen. Du kommer hit med båt fra Geitøya på Averøy.
haholmen.no

8Utsikt

Ytterst på moloen ved Askevågen utsiktspunkt kan du nyte vær og vind beskyttet av en glassvegg. Flere fine utsiktssteder langs Atlanter-havsveien finner du på nasjonaleturistveger.no

9Gammelt handelssted

Angvik Gamle Handelssted har røtter tilbake til 1500-tallet da hollandske seilskuter ankret opp i bukta for å kjøpe tømmer. På slutten av 1800-tallet var det både dampskipskai, handel og tønneproduksjon her. Dagens hotell ligger helt nede ved fjorden, og har lagt stor vekt på å holde ­­på historien og lokale tradisjoner.
classicnorway.no
angvik-hotell.no

For mer informasjon, se
visitkristiansund.com
visitmolde.com