{{percent}}%

En dag i 2012 stod bodøværingen Tore Hongset over grytene hjemme ved kjøkken­benken da han kom på en artig idé: Tenk å lage salt av vannmassene i Salt­straumen, verdens sterkeste malstrøm! For Tore var det ikke langt fra tanke til handling. − Men det gjensto å lære seg å lage salt, for det visste jeg jo ikke noe om, ler han. De neste to månedene gikk med til prøving og feiling. Lite ante han om hvordan saltflakene oppsto, så det gikk med noen gryter i prosessen.

undefinedSaltvann bar han i 10 liters kanner fra straumen over svabergene, lastet inn i bilen, kjørte til byen og bar inn på kjøkkenet. Etter to måneders damping og googling – og en fånyttes henvendelse til den kjente saltprodusenten Maldon for å forsøke å vri noen bedriftshemmeligheter ut av dem, begynte han imidlertid å få litt sving på sakene.

En velvillig kokk smakte på resultatet og ga gode tilbakemeldinger. Tre år senere har investeringsstøtte fra Innovasjon Norge og utallige arbeidstimer gitt Tore, som til daglig er redningsleder for Hovedredningssentralen Nord-Norge, en ny yrkestittel: Saltmaker. Målet er å produsere 10-12 tonn med salt i året. Hver eneste liter saltvann hentes fra svabergene til bryggerhuset, der det dampes og tørkes med nennsom hånd. – Blir jo ganske våt på beina av det livet da, flirer Tore.

Etter to måneders damping og googling begynte Tore å få litt sving på sakene.

48 timer tar det å skille de unike mineralene fra vannet. Akkurat som snøkrystaller, er ikke to saltkrystaller like. Vanntemperatur, årstid og luftfuktighet ved Saltstraumen setter avtrykk på hvert enkelt flak.

undefinedVann fra malstraumen pumpes opp med håndkraft, dampes i to 4000 liters tanker, før saltet tørkes og pakkes. Og så er det på’n igjen. En automatisk pumpe står på investeringslisten. – Basicly er det mæ, svarer Tore på hvor stor arbeidsstokken er, men han har også fått en dugende mann i praksis fra NAV, som skal få utsjekk som saltmaker.  

I dag brukes saltet på to av Bodøs beste restauranter, Smak og Bjørk. (”De har bedt pent om å få kjøpe.”), og etter hvert skal mange flere få anledning til å smake saltet som er laget under den kalde arktiske himmelen. Fra havets eget kretsløp.