{{percent}}%

Til daglig er Sverre Sletten travel sjef på Widerøes kontor på Fornebu utenfor Oslo. I helgene, derimot, skifter han sengetøy, vasker gulv og serverer frokost til gjestene på Annas B&B ved Gøta kanal.

Og Anna, det er Sverres bedre halvdel. Sammen startet de for et år siden gjestehus og café i nabohuset fra slutten av 1700-tallet. Det rødmalte huset, som ligger langs den gamle hovedveien mellom Stockholm og Gøteborg, har en lang historie, blant annet har det vært posthus her. Etter totalrenovering huser bygningen nå fire sjarmerende rom, med utsikt til en av Sveriges mest populære og en av verdens lengste menneskeskapte turistattraksjoner; Gøta kanal.

LANG HISTORIE

Det hele begynte i 2013. – Vi hadde lyst til å prøve noe helt nytt, forteller Sverre. De forlot den pyntelige forstaden til Oslo, la trafikk og storbyliv bak seg, og slo seg ned i Lyrestad. Kona Anna hadde alltid hatt lyst til å drive et overnattingssted, så da de kom over det mer enn 200 år gamle huset, var saken klar. I dag driver paret også café i hele sommersesongen samt i helgene ellers i året, der interiør- og gaveartikler frister de besøkende sammen med kaker, is, salater, paier og gode smørbrød.

Sverre pendler hver uke til kontoret på Fornebu, men savner fort roen og naturen langs Gøta kanal. Skjønt ro og ro; i tiden de nå går inn i er det mer eller mindre døgndrift, men heldigvis for Sverre er det Anna som drar brorparten av lasset. – Jeg gjør regnskapene da, ler Sverre, og ellers alt som kommer i hans vei når han har fri fra jobben i Widerøe.

Den gamle ”landsvägen” er for lengst historie, men den nye Europaveien går -heller ikke langt fra huset, så mange bilturister svinger innom. Ellers kommer folk med båt og sykkel langs kanalen, som ble åpnet i 1832 etter at 60 000 mann – inkludert titusener av svenske soldater og russiske desertører – hadde lagt ned 7 millioner dagsverk à 12 timer med å grave, sprenge og mure den 190 km lange vannåren tvers igjennom Sverige, med hele 58 sluser. Til tross for lange arbeidsdager tok det 22 år
å få den ferdig.

Dagens besøkende har det langt behageligere. De kan sitte i Annas og Sverres trive-lige hage, mens de spiser hjemmelagde kaker og ser båtene gli sakte forbi.


Sverre Sletten

Stilling: Rutesjef regionale ruter

Alder:48 år

Bor: Lyrestad i Sverige annabedandbreakfast.se

Livsmotto: I livet finnes ikke problemer, bare muligheter