{{percent}}%

Jan Hellstrøm og Kerstin Marthinsen ble innbygger nummer åtte og ni da de i 2016 meldte flytting fra Oslo til Myken ytterst i havgapet på Helgelandskysten.  – Alle trodde vi hadde realisert en gammel drøm, sier ekteparet. – Men det bare ble sånn.

I dag er de godt etablert i et staselig hus fra 1889 som tidligere var doktorgård på Sundøy, og som 
– på skjebnens merkverdige vis – en gang tilhørte onkelen til Kerstins mormor. Deler av huset fungerte før som postkontor og telegraf på Myken, og den gamle postluken er bevart i en av stuene. Så hvordan får de tidligere så travle karrieremenneskene tiden til å gå på en forblåst øy med et titalls naboer? Jo, i god dugnadsånd har de sammen med en håndfull øyboere like godt startet whiskydestilleri og gourmetrestaurant. 
Historien om whiskydestilleriet tilblivelse begynner etter hvert å bli kjent for mange. Både norske og utenlandske medier har fattet interesse for whiskyen fra Myken, den eneste i verden som lages av avsaltet sjøvann og lagres på amerikanske, franske og svenske eikefat under midnattssol og nordlys. 
– Myken har litt av det samme klimaet som vestkysten av Skottland, forklarer Jan, og mener at værforholdene bidrar til smaken. Dessuten passer det for en plass som Myken å drive med noe langsiktig, som whisky. – Whiskyen og folket som bor her modnes sammen. FRA FYRSPRIT TIL WHISKY

Rett før nyttår kunne Jan og samarbeidspartnerne smake på innholdet i tønne 001/14. Da hadde den ligget lagret i tre år og kunne endelig om­­tales som whisky.
– Inntil det kalte vi det fyrsprit, ler Jan. 
Mange titalls tønner er allerede solgt til venner, besøkende, ja, én tønne har sågar blitt bestilt fra Kina, men det blir ennå en del år før de edle dråpene kan nytes. I mellomtiden kan de som vil kose seg med et glass Myken Arctic Gin, tilsatt de tradisjonelle einebærene, men også strandkvann, rosenrot, tinnved samt pepper og koriander for sødme. 
– Vi serverer den med søl (en type tang) og lime, skyter Kerstin inn. Det er hun som er ansvarlig for restauranten med navnet Bruket Bord & Bar. I sommerhalvåret er det rift om plassene i det nedlagte fiskemottaket. Rutebåten fra Tonnes har gjerne med seg noen titalls besøkende hver dag og i tillegg kommer båtfolket for motor og seil. Siden den massive moloen ble anlagt i 1905, har Myken vært en kjær nødhavn for kyst­folket når vinden og storhavet brysker seg. Dette er et samfunn som eksisterer på tross av naturkreftene! Widerøe flyr deg til Bodø, Sand­nes­sjøen eller Mo i Rana
Finn billetter

RETRO CAMPING

I våre dager kommer stadig flere til Myken for å tilbringe noen dager på det hundre år gamle fyret på Jutøya, rett over sundet. Det leies ut med båt, og er populært blant venne­gjenger og storfamilier. For landkrabber som vil slippe å gå i båt for å nyte rå-marinert kveite med kråke­bolleskum, grytestekte kamskjell, bolinhos (klipp­fiskboller fritt etter oppskriften til lillebror Eyvind Hellstrøm – eller Hellstrøm junior, som Jan omtaler ham), hjemmelaget mjødurtiskrem eller noe annet godt på Bruket, er overnatting på Myken B&B Seng og Suppe med utsikt mot Svartisen et alternativ. B&B’en, som bare går under navnet Campingen, ligger i den nedlagte skolebygningen på øya. I den tidligere gymsalen står i dag tre retro campingvogner, komplett med erotisk kunst på veggene og palmer utenfor. I tillegg er det innredet tomannsrom på lærerværelset og skolekjøkkenet. Et tredje overnattingstilbud er Salteriet, et nydelig innredet naust i vannkanten som leies ut av Jan og Kerstin. Til sommeren blir det også mulig å bo i nyoppussede leiligheter i den gamle ekspedisjonsbygningen på kaia.


LAPPEKLAPP

For oss tilreisende, som verken skal produsere whisky eller forberede dagens kulinariske opplevelser på restauranten, byr livet på Myken på lite stress og mas. Vi rusler langs øyas eneste vei (800 meter) og beundrer floraen av blåmunker og kvann i veikanten. Vi tar turen opp til varden, eller ”steinkjerringa” som varder kalles her, og skuer 360 grader utover mot storhavet, Lovund, Træna og fjellrekkene på fastlandet med Svartisen i det fjerne. Så kommer Kerstin og lurer på om vi vil se noe helt unikt. Det vil vi så klart. Hun går for å hente nøkkelen til Gammelbutikken, som foreløpig bare er åpen etter avtale. Når hun åpner døren, blir vi stående å måpe i flere minutter. Det vi er blitt invitert inn i, er en gammel manufaktur, der alt er urørt siden eieren stengte døren på 1970-tallet. Alt er autentisk og utvalget er overveldende!


 

Widerøe flyr deg til Bodø, Sand­nes­sjøen eller Mo i Rana
Finn billetter

De som ønsker litt mer action, kan leie havkajakk eller RIB for å oppleve øyriket, eller bli med på fisketur, fjellturer eller tur til naboøyene (se 5 på Myken). Innimellom arrangeres det både vinkurs og konserter her, og selvsagt står whiskysmaking på mange besøkendes to do-liste.


Men nå tikker klokken raskt mot 14.00, en tid på dagen som er hellig for Jan og Kerstin og de andre fastboende på Myken. Da møtes de på kolonialbutikken til kaffe og vafler. Og så kommer strikkepinnene frem. Strikkelappene som Mykens kvinner (ja, for det er damene som strikker!) produserer i hopetall, blir sydd sammen til fargerike lappe­tepper. Teppene blir loddet ut i regi av Velforeningen, og inntekten har så langt vært med å finansiere asfalt på den tidligere nevnte 800 meter lange veien. Nå strikkes det for å få penger til veibelysning, forteller damene, og gir hverandre en god ”lappeklapp” hver gang 10x10 cm strikk er ferdig.


– Vi var aldri så sosiale da vi bodde i byen, ler Kerstin og Jan.

Widerøe flyr deg til Bodø, Sand­nes­sjøen eller Mo i Rana
Finn billetter

5 på Myken

1
Smaken av Myken


I juli arrangerer Bruket Bord & Bar i samarbeid med Myken Destilleri en Master class i whisky – med tasting og foredrag. Følg med på Facebook/Bruket Bord & Bar, Myken.

mykendestilleri.no

2

Vinkurs


Bruket Bord & Bar holder vinkurs med Gyri Mentzoni, tidligere sommelier på Bagatelle. Følg med på Facebook og Instagram ’Bruketbordogbar’.

3

Til Træna


Bli med på RIB-tur 
til naboøya Træna. Der klatrer dere til topps på Trænastaven før en god lunsj og tilbake­tur til Myken.

4

Piknik


Bruket Bord & Bar sørger for piknikkurv og inviterer til båttur og lunsj i fjæra på Valvær.


5

Storfangst


Bli med på kveitefiske i nærområdet. Turen må bookes i forkant, er væravhengig, og fangst kan ikke garanteres.

Widerøe flyr deg til Bodø, Sand­nes­sjøen eller Mo i Rana
Finn billetter