{{percent}}%

Da Palace Grill åpnet bak Lapsetorvet i Oslo i 1994, med 24 plasser og ambisjoner om å gi byens borgere og tilreisende en gourmetopplevelse av de sjeldne, var det få som så for seg at spisestedet snart 25 år senere hadde blitt en institusjon i hovedstadens restaurantjungel.

I portrommet i Solligata 2 fantes det allerede en godt etablert brun bar, en lett fushion mellom cowboy og rock’n’roll, som The New York Times en gang beskrev stedet. I bakgården ligger ett av byens mest populære utesteder, Skaugum. 


 

Palace Grill
Restaurant med ikon-status
palacegrill.no

Men nå er det altså Palace Grill det skal handle om. Ordet Grill har for øvrig forvirret mang en gourmand gjennom årene. Tanken går unektelig i retning frityr-os og gatekjøkkenmat. Så feil kan man ta! På de hvite, nystrøkne dukene serveres hver kveld en 10-retters meny, som skiftes ut hver dag ut ifra årstid, de beste tilgjengelige råvarene og kokkenes humør. 


Dukene er ellers det nærmeste man kommer ”nystrøket” her. Palace er ikke stedet for folk som foretrekker krypende personale og forutsigbare matopplevelser. Servicen vi har fått her gjennom årene oppleves personlig, ja, av og til nesten litt på kanten, men kommentarene ramler alltid ned på riktig side. Som eier og daglig leder Jon Arthur ”Jonna” Messel har sagt: ”Her kaller vi en stekespade en stekespade. Vår filosofi er den uformelle, og vi er åpne for alle som er åpne for oss.”


Inntil for noen få år siden var det ikke mulig å bestille bord på Palace Grill. Dermed kunne man oppleve profilerte næringslivstopper og kjendiser side om side med hipstere med nytt studielån i 
lommen i kø utenfor når dørene åpnet klokken 18.30. Hit kommer de fremdeles for 
å meske seg med sjøkreps og kamskjell, kalvebrissel og reinsdyrfilet, alt servert med særdeles velsmakende og kreativt tilbehør. De fleste gjestene velger å supplere måltidet med en sjenerøs vinpakke. 


– Vinkjelleren vår kan få hvem som helst ned i knestående, lover Gunnar Heilemann, vår kunnskapsrike servitør for kvelden, og bidrar velvillig med gode tips til vingårder vi bør besøke under en forestående reise til Piemonte. 


Palace Grill anbefaler

Dagens 10-retter

”Det er ganske imponerende at dette stedet har holdt seg på topp i restaurant-Oslo i så mange år. Det er ikke mye som er forandret”, skrev Dagens Næringslivs restaurantanmeldere Salt & Pepper for noen år tilbake. Og kanskje er nettopp det noe av suksessfaktoren. Gjestene her, som er en ”god blanding”, skal vi tro servitør Gunnar, vet alltid hva de får: Nydelig mat, spennende viner, en kjapp kommentar som kaller på latteren, og et interiør så langt fra dagens hippe betong- og skandi-look som mulig. Det hele er herlig upretensiøs. Noe ikke minst den håndskrevne menytavlen viser. Her er det ingen franske gloser eller kompliserte beskrivelser av de kulinariske opplevelsene vi har i vente. Skrei, står det. Og Sløsj, Ost, Sjokolade. Men bak de enkle ordene skjuler det seg fremdeles en matopplevelse av de helt sjeldne.