{{percent}}%

Da reiseguiden.no for et par år siden ba det norske folk kåre årets beste sommerby, havnet Stavern helt på topp, med Sandefjord og Tønsberg blant Topp 10. Siden Stavern påberoper seg å være det stedet i Norge med flest soldager, var det kanskje ikke så rart. For sol og badeliv er vel noe de fleste ønsker seg i sommerferien sin? På strender og svaberg langs hele Vestfoldkysten nytes sommerdagene med svømmeturer, sandslottbygging, krabbefiske, hopping, stuping og annen morsom vannlek.KURBAD

Sandefjord har lang historie når det kommer til vann og bad. Som sjøfartsby med skipsbyggerier og hvalfangst, men også som et attraktivt sted å dra på kurbad. I 1837 ble Sandefjord kurbad etablert av Dr. Heinrich A. Thaulow. Her behandlet han for det meste reumatiske lidelser, og kurmidlene var blant annet illeluktende gytjebad, slimete tanginnpakninger og bad i kummer fulle av brennmaneter (!). Kort etter oppdaget doktoren en svovelholdig kilde i området og snart ble også kurgjestene servert glass med svovelvann fra svovelbrønnen hver morgen. 
I dag foretrekker badegjestene heller å kose seg med en gigantisk is eller supergod milkshake i den kule iskrembaren med retro 50-tallsinnredning i Kongensgate, eller å plaske rundt i det salte, friske sjøvannet på en av Vestfolds vakre sandstrender. Å bade i en grøt av brennmaneter er definitivt gått helt av moten!BO I TRETOPPENE

Mange som kommer til Vestfold om sommeren velger å tilbringe ferien på egne sommersteder eller i leiehytter eller campingvogner langs kysten, men det finnes også folk som er litt mer eventyrlystne. Da er det bra det ikke er mer enn rundt ti mil med leiebil fra Sandefjord lufthavn Torp til trehyttene i Gjerstad. Her har Åse Kristine Mæsel Trydal og ektemannen Jens Trydal bygget overnattingshytter syv meter oppe i furu­toppene. 
En drøm ble til virkelighet etter at familien hadde vært på bilferie og selv overnattet i en trehytte.
– Både små og store var helfrelste etter å ha sovet blant fugler og ekorn. Vi begynte å leke med tanken på om vi kunne lage våre egne tretopphytter i skogen hjemme i Gjerstad, og allerede første dagen hjemme begynte vi å planlegge hvor de skulle ligge, forteller Åse.
I dag tar vertskapet imot gjester hele året i Kråkeslottet, Gjøkeredet og Flåklypa, tre toppmoderne tretopphytter med store vindusflater som glir i ett med naturen høyt oppe blant høye, ranke furutrær. Utenfor hyttene har familien bygget Tarzan-løype der unger kan boltre seg i naturens egen lekeplass. En gammel seter er blitt til snekker­bod, og på stranden like neden­for ligger en liten båt som gjestene kan låne hvis de vil prøve fiske­lykken. (Det napper titt og ofte, for­sikrer Åse.) Her er det flott turterreng både sommer og vinter, bortgjemte badeplasser og et rikt dyre- og fugleliv. Blant annet opplever mange å se beverhus og beverdemninger på nært hold under besøket. Beveren er en sky skapning som helst holder seg unna mennesker, men det er uansett moro å se byggverkene den lager.DYRELIV

Vil dere se flere dyr, ligger Den lille Dyreparken bare 15 minutter unna. Her kan dere oppleve småaper, lemurer, surikater, krokodiller, slanger, fugler, fisk og gårdsdyr. Og ikke minst den fantastiske regnskogen på 1200 kvadratmeter med over 170 forskjellige plantearter og dyr som lever i sitt naturlige habitat.
Er dere så heldig å besøke Trehyttene på en fredag (kl. 11-17), bør dere stikke innom Grethe hos Gjerstadbakeren og plukke med dere noen solskinnsboller, søsterkaker, munker eller lefser til å kose dere med blant tretoppene senere.
Men dette er altså bare begynnelsen på Vestfold-eventyret. I Stavern ligger Foldvik Familiecamp i idylliske omgivelser. Her står opplevelsene rett og slett i kø for familiens yngste. Vi nevner i fleng: Minitogtur i skogen, minigolf, klatreløype, ballspill, taubane, hoppe i høyet, leke i lekestuene og spille spill. Men for mange er nok nærkontakten med gårdskatter, kaninunger og geitekillinger likevel høydepunktet. Er dere heldige, kan barna kanskje få se en kylling bli klekket ut av egget eller få spørsmål fra arapapegøyen Ludvik om de har det bra. Og to ganger om dagen i høysesong er det teaterforestilling. Den handler om maskoten Foffa som alltid er klar for å bli dagens helt, og til det trenger han gjerne litt hjelp fra barna.
Mens barna svinser rundt, kan mor og far nyte blomsterprakten som er ren terapi for øynene, eller ta en kaffe og vaffel på Café Jordbærtua. Det går også å ta med egen grillmat og benytte en av de mange gratis gassgrillene i parken.HØYDEGLEDE

Legger dere ut på en liten rundreise i ”opplevelsesparken” Vestfold, er tiden nå kommet for å svinge nordover igjen i retning Sandefjord. (Husk å ta mange badepauser underveis!) Før dere avslutter med mer is og milkshake på Iskrembaren, må dere nemlig ikke gå glipp av Nordens største og sannsynligvis råeste klatrepark. 
På Høyt&Lavt, 45 minutter fra Sandefjord med leiebil, vil selv den tøffeste mamma eller storebror kjenne blodet bruse i løypene høyt oppunder trærne. Dette er stedet for høydeglede, selv for folk med litt høydeskrekk. Her finner dere hele 245 elementer fordelt på 15 løyper med ulik vanskelighetsgrad. De mest vågale får ikke nok av de mange zip-line-banene, for ikke å snakke om Himmelfallet, der du hopper ut i løse luften etter å ha klatret 105 trinn=30 meter rett opp. For ordens skyld: Det er obligatorisk gjennomgang i opplærlingsløype med klatreutstyret før dere slipper ut i de fargekodede løypene. 
Barn under 12 år har sitt eget eldorado i Nøtteparken, en labyrint av sklier, broer og nett som byr på tøff lek, aktivitet og rå opplevelser høyt og lavt over bakken. Når dere blir sultne av alle adrenalin­kickene, serverer Kjærratunet gårdskafé alt fra gode brødblingser til lapskaus og nybakte boller. Hvis det da ikke frister mer å grille medbragt på klatreparkens grillplass. Med litt større barn med på turen til Vestfold, kan kanskje Hvalfangermuseet i Sandefjord være et interessant stopp på veien? Eller hva med å se Vestfold fra luften? Hver onsdag i sommerhalvåret kan dere fly med veteranflyet Dakota Norway fra Torp lufthavn. Så nå er det bare å vente på at godværet skal komme. Og når du hører ”Vøra Camping 20” på Reiseradioens badetemperaturoversikt, er det på høy tid å bestille tur.

Visste du at…


VIKINGSKIP

Kongegrav

Gokstadskipet ble oppdaget i en kongegrav på gården Gokstad i Sandefjord i 1879. Skipet, som ble bygget ca. 890 e.Kr., er Norges største bevarte vikingskip. Det kunne både seiles og ros, og mannskapet bestod av 34 mann. Gokstadskipet er utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.


HVALFANGST

Langtokt

Allerede fra 1850 drev skuter fra Sandefjord hvalfangst i Nordishavet og langs Finnmarkskysten. I 1905 sendte skipsreder Chr. Christensen den første hvalfangstekspedisjonen fra Sandefjord til Sørishavet. På slutten av 1920-årene hadde byen en flåte på 90 hvalbåter og 15 kokerier.


FOLKERIK

Vekst

Sandefjord kommune er Vestfolds mest folkerike kommune. Hvert år øker folketallet med rundt én prosent. Da byen fikk by-status i 1845 bodde det 749 personer i ladestedet Sandefjord. I dag utgjør folketallet cirka 62 000.

Widerøe flyr deg til Sandefjord
Finn billetter