{{percent}}%

Gå utenom løypa. Se den andre veien. Finn stien dit du aldri planla å gå. Snu døgnet. Gjør noe uvanlig denne sommeren, så får du opplevelser du aldri hadde drømt om.

Menneskene på campingplassen helt nede ved sjøen, litt utenfor Bodø, tar med seg pledd og kaffekopper og lukker døren til bobilen. Det er leggetid. På gress-sletta like bortenfor er det et yrende liv. Paragliderpiloter fra inn- og utland har kommet for å overvære årets Midnattssol Cup. Ariane Künzli fra Sveits er vant til høye fjell og har flydd para­glider over hele verden, men aldri om natten. Rett før midnatt står solen inn mot Keiservarden. I over en time seiler hun over stranden og fjellene, opplyst av midnattssol. – Det ble kaldt på fingrene, sier hun og gliset vil ingen ende ta der hun sitter med lua på under ullpleddet på campingen. – Men billetten til Bodø var verdt hver krone.

Ariane Künzli fra Sveits får igjen varmen etter et luftige paraglider-svev.

Undertøy får skylt seg i bekken og tørker i frisk, nordnorsk sommervind.


Turdamene trår til og samler plastsøppel underveis.

»Noen av jette­grytene er store som badestamper«

JUBELSKRIK

En dag stråler solen om kapp med oss, neste dag får tåken overtaket. I leiebilen på fergeleiet i Andenes er vi glade for at vi ikke er så sporty – og gjennomvåte – som syklistene. Etter fergeturen, der betjeningen deler ut spyposer, går vi bleke i nebbet i land i Gryllefjord på eventyrøya Senja. Mellom skyene skimter vi solgløtt og blå himmel. Optimistisk bestemmer vi oss for å kjøre mot stranden i Ballesvika. Her camper allerede et knippe jenter med kajakk og et vestlandspar på sykkel. Skyene forsvinner, vinden spakner og solen skinner. Jeg hiver paraglideren på ryggen, og en god time senere står jeg klar, med midnattssolen midt i fjeset. Tre steg nedover en bratt snøflekk, så flyr jeg utover, med jubelskrik. Og blir møtt av applauderende kajakkdamer fra Danmark og Norge på stranden.

Widerøe flyr deg til Tromsø
Finn billetter

KVALØY-MAGI

Vi pakker sammen etter noen døgn i fjæra og flytter oss til fjells, en halvtime fra fergeleiet på Brensholmen møter vi magien. Det er knapt mulig å sette ned foten på Kvaløya uten å tråkke på ville orkideer. Sekken er fylt med telt og soveposer og fiskestenger, i tillegg har vi med reservepølser. Undertøy får skylt seg i bekken, og temperaturen tilsier endelig kjole. Stillheten senker seg, vi myser utover vannet, nyter solstrålene, og plutselig ser vi det. Ringer i vannet. Det er fisk i vannet! Vi monterer fiskestenger og stiller oss på hver vår stein og kaster. Håpefullt. Kaster igjen. Det vaker rundt oss. Rosa småørret som kan krølle seg godt i stekepannen, bare vi får dem på kroken. Vi er definitivt mer gira enn fisken, den har tydeligvis mat nok, og lar seg ikke lure av damene på land. Det blir reservepølse i kveld også, men vi er enige om at det er en nydelig kveld. Det kan ingen ta fra oss.

Widerøe flyr deg til Molde
Finn billetter

SISTE MIDNATTSSOL

Midt i steinura, på tur oppover mot Skamtind over Rekvika på Kvaløya utenfor Tromsø, står jeg nærmere midnatt i 23 varmegrader og lengter opp­over mot snøflekken der oppe. Jeg klyver over stein, pauser, drikker og går videre. Innimellom spør jeg meg selv om det kanskje kunne vært like greit å nyte midnattssolen fra teltet, ved et bål på stranden. Så tørker jeg svetten og går på. Oppover. Hunden ruller seg på bakken og gnager i seg skaresnø. Han spretter rundt med ny energi, og så går vi de siste meterne til topps. Jeg behøver ikke spørre igjen. Det sier seg selv. Se på den utsikten! Se det lyset! Det var verd hver eneste svettedråpe.

 

5 i midnattssol

1
Tandemhopp

Befinner du deg i Bodø-området i juli, og har lyst på et eventyr utenom det vanlige, bør du svinge ut mot campingplassen på Løp. Der selger de tandemturer i midnattssol. For mer informasjon, se Bodø Hang & paragliderklubb.
bhpgk.club

2
Surfing

Unstad i Lofoten har verdens nordligste kvalitetsbølger. For erfarne surfere er august til november den beste tiden. For nybegynnere er sommeren perfekt. Unstad Surf Camp tilbyr kurs og overnatting. Og kanskje midnattssol.
unstadarcticsurf.com

3
Ingen garanti

Gylne solnetter eller trist tåke? Ingen vet. Beregn tid. Og spør lokalbefolkningen om den beste utsikt­en. I fjellrike kyststrøk kan det fort stå et fjell i veien.

4
Fin utsikt 

  • Rønvikfjellet i Bodø, med utsikt mot Landegode og Lofotveggen.
  • Eggum på yttersiden av Lofoten, med fri sikt over havet.
  • Tungenesset på Senja, med solen mot klippeformasjonen Okshornan.
  • Fjellheisen i Tromsø, med solen over toppene på Ringvassøya.

 

5

Midnattsgolf

Lofoten links ved Hov på Gimsøy i Lofoten er kalt verdens råeste golfbane. De 18 hullene er også kåret til Norges beste golfbane av World Golf Awards. lofotenlinks.no Salten Golfklubb ved Bodø ligger i strandkanten med Landegode som kulisse. Også her kan du spille i midnattssol.
bodogolfpark.no