{{percent}}%

Til Henningsvær strømmer klatrere, kunstinteresserte, sportsfiskere og bobilturister. I noen hektiske sommer-måneder – og under vinterens Lofotfiske – er det lille fiskeværet en eksotisk møteplass for folk fra hele verden 

Henningsvær er Lofotens mest kjente fiskevær, og står i sentrum for verdens største torskefiske. Grunnskallen og Henningsværstraumen har gjennom århundrer vært en av Lofotens beste fiskeplasser. Her samles skreien hvert år for å gyte. Fiskeværet Henningsvær ligger bare 15–20 minutter med båt unna, så det gjør stedet til det rette valget for fiskefolk fra hele verden; både profesjonelle og sportsfiskere. 

Utbyttet av skreifisket har variert; fra bunnår med kun noen titusen fisk, til topp­året 1895 med 6,5 millioner skrei. På det meste trakk fisket 10 000 mann og over tusen båter kjempet om plassen i den smale havnen. Kanskje ikke så rart at væreier Henrik Drejer en gang var Norges rikeste mann? Da han døde uten arvinger i 1882 risikerte for øvrig Henningsvær å bli solgt til et engelsk handelsselskap. Heldigvis protesterte befolkningen høylytt mot å bli kjøpt opp av utenlandsk kapital, og utgangen på det hele ble at Nordland Amt (fylket) ble væreier isteden. 


»Fra Roma, Buenos Aires, Oslo og Stockholm flyr folk inn for å klatre Presten og Vestpillaren.«

FARGERIKT FELLESSKAP

Fremdeles har Henningsvær, som også kalles Nordens Venezia, bevart det opprinnelige miljøet med blankskurte sjøhus og salryggede rorbuer tett i tett. Og over alt i fiskeværet rager de markante hjellene – Lofotens katedraler. Nå i mai er de fremdeles fullesset med skrei som skal bli bacalao på italienske og portugisiske matbord – eller hundemat og annen mindre attraktiv utnyttelse, avhengig av kvaliteten på fisken. En eim av tørrfisk følger oss uansett hvor vi går.

Bak bryggehusene ligger en fargerik blanding av bolighus, butikker, verksted­er, gallerier og kafeer. Og i gatene vandrer et like fargerikt fellesskap av folk fra alle himmelretninger. De seneste årene er fiskeværet ikke minst blitt et yndet reisemål for klatrere. Fra Roma, Buenos Aires, Tromsø, Oslo og Stockholm flyr de inn for å klatre Presten og Vestpillaren, eller kanskje forsøke seg på Svolværgeita noen kilometer unna; Norges mest ikoniske fjell. Nord Norsk Klatreskole holder til i en rødmalt sjøbu midt i Henningsvær. Herfra tilbyr de kurs og guiding. Klatreskolen ble etablert allerede i 1973 av lokale klatrere.

Før og etter en økt i fjellveggen menger klatrerne seg med kunstnere, bobilturister og sjarkfiskere på Klatrekafeen. Her fristes det med god mat – som bacalao og hjemmelaget sjokoladekake, god stemning, live musikk og kaldt øl. 

Eller som Stein P. Aasheim – kjent turmann med flere ekspedisjoner på merittlisten – har uttalt: ”Klatrekafeen er en underlig hybrid av engelsk pub, nepalsk tea house, fortausrestaurant i Nice og base camp i Everest.” Intet dårlig skussmål.

Fakta

Breddegrad 68°09’21’’N
Lengdegrad 14°12’09’’Ø

Henningsvær ble befolket i løpet av 1700-tallet. I 1842 kjøpte Henrik Drejer fiskeværet for 6000 speciedaler (ca. 1,2 millioner i dagens kroneverdi). Ved hans død ble været overtatt av Nordlands Amtskommune. I dag, som tidligere, er fiskeri hovednæringsveien, med eksport av tørrfisk som største inntektskilde.

I Henningsvær er det midnattssol fra 28. mai til 14. juli og mørketid fra 6. desember til 6. januar .

Antall innbyggere: 466

Henningsvær ligger 30 km fra Svolvær lufthavn Helle.

BARNEARBEID

Henningsvær er bygget opp på holmer og skjær, med moloer, valer og utfyllinger, omkrans­et av hav på alle kanter. Først i 1983 stod Henningsvær-broene ferdige, og ga øyværet fergefri forbindelse med resten av Lofoten. Noen av de fastboende lengter tilbake til tiden før hundrevis av bobiler rullet over broene i løpet av noen hektiske sommeruker. Men en som hilser turistene hjertelig velkommen, er Else Marie Larsen, innehaver av Fiskekrogen på tjueåttende året. Fiskekrogen er en perle. Du får den samme følelsen som når du runder en sving på bondebygda i Frankrike og plutse­lig kommer over en gourmet­restaurant. Her disker den svenske kjøkkensjefen Johan Petrini opp med skalldyrsuppe med tørket kamskjell­rognkjeks i en kopp. Det smaker så sanseløst godt at det får oss til å drømme om en tunge som Gene Simmons i Kiss for å få hver dråpe opp av koppen. Suppen etterfølges av en fantastisk toast Skagen, før lofotlam inntar tallerkenen. Ellers går det mye i torsketunger, sier Johan, som gjorde henningsværing av seg for ni år siden.

– Torsketunger er Lofotens svar på barne­arbeid, forteller Else Marie. I generasjoner har barn helt ned til elleve år kuttet tunger mot betaling per kilo. Selv husker krovertinnen en vinter hun skar ett tonn! Og alle i Henningsvær kjenner historien om en liten jente som tjente 50 000 på én sesong.

MAGISK MIDNATTSSOL

Men Fiske­krogen er ikke det eneste spisestedet som gir tilreisende vann i munn. På Henningsvær Lystøperi & Café inviterer Line Marie Jensen og hennes søte servitører på nydelige salater og bakverk, omgitt av håndstøpte lys i alle farger og et sjarmerende, broket interiør. Kanelbollene er sagnomsuste! Fiskesuppe og hvitvin i solveggen utenfor Henningsvær Bryggehotell smakte også fortreffelig.

Besøker du fiskeværet på denne årstiden, må du for all del ikke sove bort sommernatten. Etter en god middag tar du turen opp på nærmeste høyde, og får med deg midnattssolen over fjellene i vest. Å stå under et fiskehjell, med tusenvis av tørrfisk over hodet, og skue mot den blå fjellryggen på Vestvågøya, i blekt solskinn klokken tolv om natten, er intet mindre enn magisk! Vil du se solen duppe så vidt i havet før den stiger igjen, er Gimsøy kun en kort leiebiltur unna. Der kan du også spille midnattssol-golf med utslag klokken 24.00.

NATT PÅ FILETFABRIKKEN

Det sies at folk i Nord-Norge blir litt smågale, positivt sådan, av alt lyset om sommeren. Plenklipping og kaffeslabberas er helt vanlige sysler ved midnatt. Også i lille Henningsvær er folk på farten for å få med seg solen i sene kvelds- og tidlige nattetimer. Det sies dessuten at fisken biter best om natten, men muligens er det bare en unnskyldning for å være sent oppe.

Midnattssolen i Henningsvær oppleves best under fulle fiskehjell.

På Klatrekafeen er det også liv, og noen av begersvingerne skal forhåpentligvis ikke opp i høyden tidlig dagen etter. Selv tusler vi tilbake til Gammelfileten Brygge, vårt kryp-inn i fiskeværet. Som navnet tilsier var det en gang en gammel filetfabrikk med tilhørende fiskemottak. Fabrikken ble lagt ned en gang på 1970-tallet og i 1996 ble fiskemottaket avviklet. I dag driver Kenneth Johansen og kona Silvia koselig gjestehus i de gamle lokalene. Vi sovner til lyden av måkeskrik, og vissheten om at det blir kanelbolle-frokost på Lysstøperiet dagen etter også.

Lysstøperiet Café er et must når du besøker Henningsvær.