{{percent}}%

Gunnar Hagen har dyrket solbær på gården Ytterbø i Ulefoss i Telemark i 25 år. Sammen med naboene Torleif Velkom og Øystein Andersen leverer han i dag 35-40 tonn med økologiske bær til saftprodusentene Safteriet i Stavanger, Synnøve Finden og Bærgården i Lier.

– Det har vært en krevende jobb å finne ut hvordan jeg skulle legge om til økologisk produksjon, forteller Gunnar, og legger til at det er lite forskning på økologisk bærproduksjon i Norge. Men etter tre år som en såkalt karensgård, er nå­ 60 mål med solbærbusker ­­­D­­­­ebio-godkjent.

– Solbær inneholder mer antioksidanter enn noe annet bær, fortsetter øko-bonden.

– For eksempel spiser astronauter store mengder solbær for å beskytte seg mot stråleskader i rommet, og i den atom-katastroferammede byen Fukushima i Japan har helsemyndighetene gjort en avtale med solbærprodusenter på New Zealand om storimport av bær for å forebygge stråleskader i befolkningen. Så tenker man på solbær som forebyggende medisin, sier det seg selv at bærene ikke kan sprøytes med gift!

I dag brukes det ingen sprøytemidler på Ytterbø. Den omstridte Roundup-giften som blir brukt av så mange bønder, og som både dreper nyttedyr og gjør plantene mer utsatt for soppangrep, er blitt et skjellsord. Giften havner i bærene, og det ville ikke Gunnar Hagen være med på lenger.

 

Der han tidligere sprøytet med Roundup, har han i dag sådd hvitkløver. Det tiltrekker seg humler og villbier, og drar til seg nitrogen, som er godt for plantene. Når han slår kløver og gress, blåses gresset inn i radene og lager et dekke som hindrer mye ugress. Gresset blir også til grønngjødsel som gir næring til jorden.

Når bærene er modne i siste halvdel av juli, høster Gunnar og naboene rundt 15 tonn om dagen med den 40 år gamle høstemaskinen, som ifølge -bonden er så god som ny. Bærene -fraktes umiddelbart til safteriene. Solbærene er av sorten Ben Tron, som er naturlig søte, og derfor bare trenger små mengder -sukker når de etter hvert blir til saft og syltetøy.

Ytterbø gård inviterer også til selvplukk fra rundt 20. juli. – Det ringer folk hit fra hele landet som vil kjøpe bær, men solbær er fersk-vare som må fryses, syltes eller saftes innen 24 timer, så det er ikke så lett, sier Gunnar Hagen. Han merker også økt etterspørsel etter økologiske jordbær og bringebær, så det er ikke umulig at sortimentet snart blir utvidet.  

 

Solbær Ytterbø
økologiske
gård

Laget av:
Gunnar HagenProduserer:

Økologiske solbær

Utsalg:
Selvplukk i julir

Facebook:
https://www.facebook.com/Solbær-Ytterbø-økologiske-gård

»Tenker man på solbær som forebyggende medisin, sier det seg selv at bærene ikke kan sprøytes med gift!«