{{percent}}%

Jeg visste at mamma hadde verdens beste lemseoppskrift, men alle var skeptiske til å drive med lemsebakst. Til og med mamma, svigermor og mannen min, forteller Tove Iren Gløtheim Ryttervoll. Heller ikke Innovasjon Norge hadde særlig tro på prosjektet i starten. Med en solid dose stahet og innstillingen ”jeg skal vise dem” har Tove nå skapt et livsverk av det hun kaller sær, lokal hjemmebakst. – Men heller ikke jeg hadde trodd det skulle bli så vanvittig bra som det har blitt.

Eventyret begynte da Tove hadde behov for en jobb ved siden av gårdsdriften. Gården Kalsa ligger nord for Aursunden, en halv­times kjøretur fra jobbtilbud i Røros sentrum. Det ble langt unna, en eventuell bi-jobb ville trolig kollidere med fjøstidene, og i tillegg var guttene små og jentene gikk på skolen.

– Jeg ville være til stede for barna, og det er mange fordeler med å være hjemme på gården. Jeg ønsket også å gi noe tilbake til bygda som jeg er så glad i, forteller Tove.

De tre første årene bakte hun i samfunnshuset, til ”såmmårstuggu” fra 1700-tallet sto ferdig restaurert på gården. Med eget keramikkservise fra Potteriet Røros, basert på et serveringsfat fra 1834, funnet på en gård med aner til Brynhildsvoll-gårdene som Kalsa er en del av, er helheten på plass, mener hun.

– Det er sjel i huset. Jeg kunne ikke hatt en bedre ramme rundt bakingen.

I såmmårstuggu er det plass til en hel busslast med besøkende, og hver søndag fra Sankthans er det åpen kafe. Lemsa er det viktigste produktet, og den lages med egenprodusert melk som settes til tjukkmjølk, samt fløte fra Rørosmeieriet, og er et skikkelig håndverk. På kafeen serveres også pjalt, en type tjukklemse spesiell for regionen, og Aursundsklenning, som er lemse smurt med rørosrømme med urter, og fylt med lokale råvarer som røkt ørret eller reinsdyrkjøtt. Gårdsutsalget er åpent når noen er hjemme, men som Tove sier: – Da må folk tåle å se oss i fjøsdressen.

Og hva sier så mor Inger, nå som oppskriften hun har forsket frem selv brukes til et produkt med hennes navn som har blitt svært populært? – Hun har gått fra ”det er da ikke noe voldsomt til oppskrift”, til å være stolt, rørt og overveldet over hva som går an.