{{percent}}%

Å arrangere musikkfestival i Nord-Norge på sommeren kan være en risikosport. Men når sommernatten lyser, musikken gir stemning og Hurtigruten siger forbi i sundet, da er det magisk. 

M

idt på sommeren, midt i den idylliske helgelandske kystbyen Brønnøysund, arrangeres Rootsfestivalen. I mange år hadde festivalen tilholdssted i en gammel tørrfiskbrygge, innsauset i en eim av tørrfisk. Nå har festivalen blitt voksen og flyttet ut i friluft, men lukten av salt sjø river fortsatt i nesen. Og festivalen ekspanderer stadig.

– Det er helt utrolig hva vi har fått til, sier festivalsjef Torstein Moe. – Vi har sunn økonomi og har alltid vært selvfinansiert. Vi har til nå ikke hatt en krone i kreditt. Med en omsetning på 8,5 millioner kroner i 2015, har vi penger på bok, både til å få gode artister hit, og som en buffer hvis vi skulle få et dårlig år.

Vi er svært fornøyde med den etter hvert lange artistlista som har besøkt festivalen disse årene.

FEST FRA 2001

Det var Ragnvald Paulsen som startet Rootsfestivalen i 2001. Etter tre år kastet han inn håndkleet. En rekke musikkinteresserte personer syntes det var for ille at det skulle slutte slik, og startet Kulturcompagniet, som overtok festivalen i 2004. 

– Vi var en gjeng med ønske om å skape positiv aktivitet i hjembyen vår. Det har vi fått til. Vi er svært fornøyde med den etter hvert lange artistlista som har besøkt festivalen disse årene. Både norske og flere store internasjonale navn har satt lille Brønnøysund på verdenskartet, sier festivalsjefen.

Tørrfiskbrygga hadde intim stemning med nærhet mellom artister og publikum. Ulempen var at lokalet kun tok 800 publikummere. Etter hvert var det så mange som måtte gå skuffet hjem uten billett, at festivalen ble flyttet ut i 2015. I fjor var det 2500 betalende hver kveld, kanskje blir det ny publikumsrekord også i år. Likevel snakker vi om en intim festival der artister og publikum blir tatt godt vare på.

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter

RØTTER TIL HJEMSTEDET

Rootsfestivalen forbindes av mange med musikksjangeren Roots. Mange rootsartister står på plakaten hvert år, men begrepet har også fått en annen betydning: Røtter. Røtter til hjemplassen. Festivalen har blitt en årlig møteplass for utflyttede sør-helgelendinger. Sommerferien blir lagt til Brønnøysund. Skoletreff og slektstreff legges også tett opp til festivalen. I festivaluka syder det av folk i byen, butikkene har juleomsetning, og kjente og fremmede ansikter, med ulike dialekter og språk, inntar byen.

ROOTSTELTET

Noe av det unike med Rootsfestivalen er alle gratiskonsertene i Rootsteltet. I løpet av fire dager blir det avviklet over 20 konserter med høy standard i teltet, og publikumstilstrømningen har vært enorm. Teltet har blitt større for hvert år; i 2015 fikk rundt 1200 mennesker plass. 

Dette tilbudet er det mange som legger merke til. Fem-seks timer gratis musikk daglig med adgang for alle. Teltet er Rootsfestivalen for mange. Det har en stor egenverdi for festivalen, og er et tilbud vi fortsatt vil satse på, sier Moe.

Ledelsen i Rootsfestivalen har i alle år lagt seg på en bookingprofil med noe for enhver smak. Festivalledelsen mener de har truffet godt med festivalens musikalske innhold. Arrangørene er godt voksne folk, og listen over artister bærer kanskje litt preg av det. Flere gamle helter har stått på plakaten, som for eksempel Roger Hodgson fra Supertramp, som ga en magisk konsert i fjor. Kanskje én av de beste konsertene noensinne.

Festivalen har blitt en årlig møteplass for utflyttede sør-helgelendinger.

FRIVILLIGHET

Bærebjelken i Rootsfestivalen er basert på frivillighet. En dugnad for hjembyen. I fjor var det 270 frivillige som drev festivalen og skapte god stemning blant publikum og artister. 

– Uten de frivillige har det ikke vært mulig å drive denne festivalen. I tillegg har vi gode samarbeidspartnere, artister og ikke minst et trofast publikum. Jeg føler meg ydmyk og stolt som kan lede denne festivalen, forhåpentligvis til nye høyder, avslutter festivalsjefen. 

5om festivalen

1KARSTEN, BODØ

"Må bare bøye meg i støvet for et utrolig velsmurt arrangement!"

2HEIDI, TRONDHEIM

”Rootsfestivalen i Brønnøysund er utrolig bra. En passe stor festival. Logistikken fungerer utmerket, lite kø både i bar, matservering og toaletter. Veldig flinke arrangører og frivillige. Trivelige mennesker på festival. Jeg har vært der fem ganger nå, og har aldri opplevd bråk. Anbefales :-)!”

3AGMA, NAMSOS

”Jeg har vært årlig på Rootsfestivalen i over 10 år. 2015 var høydaren, både hva gjelder musikkinnslagene og selve arrangementet! Gleder meg bare til fortsettelsen!”

4TROND, MO I RANA

”Flott stemning, godt øl, hyggelige gjester, genialt med teltet, og ikke minst flotte artister.”

5GROMAR, OSLO

”Den beste festivalen vi har vært på!”..

Widerøe flyr deg til Brønnøysund
Finn billetter

Artister 2016

Torsdag:

 • Sondre Justad
 • Danko Jones
 • Di Derre Sivert Høyem

Fredag:

 • Lissie
 • Paperboys
 • Bernhoft and The Fashion Bruises
 • BigBang

Lørdag:

 • The Fjords
 • 10CC
 • Moon Safari
 • Åge Aleksandersen & Sambandet