{{percent}}%

Fotballsupporteren

Da Endre Kleiven spilte løkkefotball på 80-tallet lå det ikke i kortene at han skulle ende opp som medeier i en engelsk fotballklubb et par tiår senere.

Nå må du ikke fremstille meg som noen fotballmagnat, ler styrmann Endre Kleiven i Widerøe. – I AFC Wimbledon kan du bli medeier med innskudd fra 25 pund og oppover. Endre har vært fotballinteressert siden han var smågutt, men kommersialiseringen av fotballen skjøv ham etter hvert lengre og lengre vekk.

– Det ble for mye fokus på penger. Illojale spillere som går fra klubb til klubb på jakt etter høyere lønn.

DRAMATIKK

I 2002 kom vendepunktet. Eierne (ingen andre enn våre hjemlige Røkke og Gjelsten) tok den dramatiske avgjørelsen å flytte fotballklubben Wimbledon FC fra London-forstaden med samme navn til Milton Keynes. Dette skjedde til sterke protester fra klubbens supportere, The Dons. Resultatet ble at fansen snudde ryggen til gamleklubben og startet en ny.

– Det AFC Wimbledon representerer er noe jeg brenner veldig for, sier Endre. – Her styres det etter prinsippet én mann, én stemme. Vi bestemmer alt selv, det er ingen arabisk sjeik som styrer klubben.

I 2002 hadde den nystiftede klubben verken et fotballag, manager eller egen stadion. – Det første laget ble tatt ut ved at spillere ble invitert til audition, ler Endre. Men dette var tydeligvis et system som funket. I dag innehar laget den engelske rekorden for flest spilte kamper uten tap. 78 strake seiere står det respekt av. Det neste store steget er bygging av ny stadion. Planene er godkjent og The Dons' Trust jobber med finansieringen.

– I dag går hjemmekampene på Kingsmeadow et par togstopp fra Wimbledon, men det blir bra og viktig å komme tilbake i hjertet av lokalsamfunnet, mener Endre.

KLUBBLEDER

Selv besøker han favorittlaget et par ganger i året. Han er leder av den norske supporterklubben Norsedons, som for øvrig var den første offisielle supporterklubben til AFC Wimbledon. Foreløpig teller den bare rundt hundre medlemmer.

– Det er ikke så mange som er interessert i å bruke tid på en fotballklubb som ligger litt ned i divisjonene, sier Endre, som selv har fulgt klubben siden starten i 2002, – men siden 2011 har vi kommet opp i ligasystemet igjen, og det er stas. Tusenvis av supportere møter på kampene og det er skikkelig fotballfamilie-følelse.

I tillegg har også norske Manchester United-supportere fått nyte godt av Endre Kleivens fotballinteresse. Sammen med andre fotballfans i cockpiten hos Widerøe har han på dugnad chartret fly og fløyet medlemmer til hjemmekamper på Old Trafford.