{{percent}}%

Svolvær og omegn er sterke opplevelser i kategorien ”vilt, vakkert og vått”. Ja, man kan bli helt ”hautuillat” av mindre. Se her hvordan neste kick-off, ledermøte, konferanse eller tur med gjengen kan ta helt av.

Da Erik Taraldsen overtok som hotelldirektør på Thon Hotel Lofoten i Svolvær hadde han to ting klart for seg: Én: Ingen kommer til Lofoten bare for å bo på hotell. To: Vi skal være best på det som er innenfor huset fire vegger.

Altså trengte han en samarbeidspartner. Det naturlige valget falt på ”naboen”, XXLofoten.

– Med én gang gjestene trår ut av døra her, skulle de gå inn i armene på de aller beste, sier Erik.

Sammen har de to bedriftene skapt en av reiselivs-Norges største suksesser, og gitt titusenvis (hittil) av mennesker fra hele verden sitt livs opplevelse. I 2014 ble hotellet kåret til Årets Arena av HSMAI. Tidligere har de også vært nominert til Årets Reiselivsbedrift. Og i 2012 kunne XXLofoten ta hjem den gjeve tittelen. Men kanskje er det ikke så rart? Alt Norge markeds­fører åpenbarer seg rett utenfor døra.

STYRKEPRØVE

Når det er sagt, finnes det nok av steder med vakker natur i dette landet, men få som trekker flere opplevelsessugne tilreisende enn de driftige menn og kvinner i Svolvær. Mye av hemmeligheten ligger i det allsidige tilbudet. Her er det ikke snakk om å sende 300 konferansegjester ut på tur i samlet flokk.

– Folk er forskjellige, så vi lager individuelle opplegg, forteller daglig leder Frank Hagen i XXLofoten. – Her kan du gå ut av hotelldøra, hoppe rett i en kajakk, RIB eller fiskebåt, eller komme deg opp i fjellet på noen få minutter, til fots eller med sykkel. Alle aktiviteter er lagt opp med en ”soft” versjon og en mer fysisk krevende.

Topptur til landemerket Vågåkællen, for eksempel, er for viderekommende. Med nesten tusen meter rett opp, er det ikke direkte klatring, men temmelig ”luftig”, ifølge Frank. For noen holder det å nyte synet av fjellet fra bakkenivå, der det ligger innhyllet i en rosa skykappe i kveldssolen. Midnattsgolf og turer med sykkel, kajakk eller per ben i den lyse lofotnatten er også saker som frister sommerstid. Skulle du være klar for en skikkelig mental styrkeprøve, er Svolværgeita stedet. Å hoppe fra ”horn til horn” er ikke for pyser, særlig ikke ettersom ”landingsplassen” er knappe kvadratmeteren stor.

– Men alle som hopper i vår regi er godt sikret, forsikrer Frank.

– Og så ligger jo kirkegården rett nedenfor, fleiper Kristian Getz, salgssjef på hotellet.

XXLofoten har for øvrig alt av utstyr, fra sykler og klatretau til fiskestang, ski og varmedresser, så det eneste du og ditt følge behøver å ha med er normale turklær tilpasset årstiden og godt fottøy. Men husk at været i Lofoten kan gå fra sommer- ­idyll til ruskevær på null komma null.

UNIK UTSIKT

Tilbake fra dagens aktiviteter er det tid for ”debrief” og ”after sea”. Enten i XXLofotens rustikk-chice lokaler på kaikanten eller på Full Steam hos Kalle Mentzen, i et herlig maritimt innredet lokale.

– Sørpå heter det antikviteter, vi kaller det ”gammel mannskit”, ler Kalle og byr på en Vestfjordtoddy – vann, sukker, 60 % og varm tran. Mer som en gimmick enn for smakens skyld.

I lokalet finnes også eget trandamperi og en fullskala miniatyrlinje for tørrfiskproduksjon.

Vel tilbake på hotellet venter moderne rom med en god seng – og kikkert. – Vi trenger ikke kunst med denne utsikten, mener Erik.

Vi er rørende enig. Våre to dager her har gått så altfor fort.

– Selv etter en uke vil du ha mye ugjort, sier Kristian, – så det er bare én ting å gjøre: Kom snart igjen!

5 litt 
utenfor

undefined

1Lys og solskinn

Til usedvanlig sjarmerende Henningsvær Lysstøperi & Cafe kommer folk langveisfra for å spise solboller
og kjøpe lys i alle regnbuens farger.
henningsvarlys.no

2Kaviar Factory

Et av landets mest spennende gallerier befinner seg i havgapet i Henningsvær. Her inviterer ildsjel Venke Hoff til permanente utstillinger og sommerlige høydepunkter.
facebook.com/kaviarfactory

3LOFOTKATEDRALEN

Kirken i Kabelvåg var den største trebygningen nord for Trondheim da den ble reist i 1898. Her samlet de mange fiskerne og deres familier seg. I dag kan du blant annet oppleve flotte konserter her.
lofotkatedralen.no

4Rørvikstranda

Svolværs egen paradisbukt er et kjært utfluktssted i sommerhalvåret, selv om badetemperaturen knapt er tosifret.

5Fiskekrogen

”En ekte lofottorsk jeg er for jeg er født i Henningsvær” heter det i sangen, og på veggen til Fiskekrogen i Henningsvær, der det serveres dagfersk torsk og andre sjømatspesialiteter.
fiskekrogen.no

Fly til Svolvær
Finn billetter