{{percent}}%

La sommerferien bli en opplevelse barna sent vil glemme. Dra på kanotur, prøv dere som tømmerfløtere eller nyt hele dagen utendørs i friluftsparken midt i Røros sentrum.

Røros er kjent for over tre hundre års gruvehistorie, og byen, eller rettere sagt bergstaden, står på UNESCOs liste over verdens kulturarv på grunn av den godt bevarte trehusbebyggelsen. Kirken Bergstaden Ziir og Slagghaugene er to velkjente elementer i Røros sentrum, men denne lille, rare byen på fjellet har så mye mer på programmet for familier som er ute etter en spesiell og minnerik opplevelse.

Til tross for at Røros har noen av de laveste vintertemperaturene i landet, kan en sommerdag her være både varm og innbydende for utendørsaktiviteter. Doktortjønna friluftspark ligger en kort spasertur fra Kjerkgata og de fleste overnattingsstedene, og området er tilrettelagt for barns glede og utfoldelse. Aktivitetene spenner fra å kjøre den populære Elias-båten, padle i kano, prøve fiskelykken, leke i de mange klatre- og balanseapparatene og dra på insektjakt, til tradisjonelle og lærerike aktiviteter som å fløte tømmerstokker i tømmerrenna, lafte lekehus, besøke og fôre husdyrene og tove ull.

undefined

“Flere setergrender byr på nærkontakt med husdyr og seterdrift slik det har blitt gjort i generasjoner.”

Selve ”tjønna” i Doktortjønna er en såkalt dødisgrop. Den er en del av et eskersystem fra Femunden gjennom Hådalen til Røros som munner ut i Kvitsanden, Røros sin egen ”ørken”. På grunn av dette huser Doktortjønna også Femundsmarka nasjonalparksenter, som er en del av Rørosmuseet. Dermed er det muligheter for både voksne og barn til å lære en god del om naturen rundt oss, geologi og biologi.

MEKKA FOR AKTIVE

For familier som ønsker en aktiv sommerferie, er det mange muligheter i tillegg til Doktortjønna. I Mølmannsdalen, som ligger øst for sentrum, finner dere en flott sti som kan nås både til fots og på sykkel. Natur- og kulturstien begynner i enden av Dalsveien, og fra de oppsatte tavlene kan man lære hvordan istiden har formet landskapet, hvilke planter og dyreliv som finnes der, samt se spor etter menneskers bruk av naturen gjennom tidene. Naturstien er litt over åtte kilometer lang, og terrenget er barnevennlig. Stien ligger i furuskog, og flere steder er det tilrettelagte badeplasser og rasteplasser hvor man kan tenne bål. Området er også et av egnens beste for å plukke blåbær og tyttebær, så ta gjerne med spann eller litt ekstra appetitt om dere legger turen til sent på sommeren.

Både i fjellbygda Vingelen og i Doktortjønna friluftspark koser ungene seg på fine sommerdager.

Enda lenger øst ligger Femundsmarka. Hva med å utforske landets nest største innsjø, Femunden, fra det våte element? Spreke familier kan følge tømmerfløternes reisevei fra Femunden til Røros. Turen går gjennom flere oppbygde tømmerrenner, og det ligger flere buer man kan overnatte i på veien. På Langen gjeste­gård, som ligger midt mellom start- og sluttpunktet for denne populære turen, kan man leie kanoer, kjøpe fiskekort og få tips om hvordan man best opplever nasjonalparken. Ulike turoperatører tilbyr også kanoturer, så det er en aktivitet som passer både for nybegynnere og viderekomne friluftsentusiaster.

OPPVARTING I ØDEMARKA

Om man synes det krever for mye å være sin egen kaptein i kajakk eller kano, kan man også nyte Femunden og den røffe naturen i Femundsmarka fra dekket på MS Fæmund II, et over 100 år gammelt skip som tidligere ble drevet av damp. Hver dag i sommersesongen går båten i rute fra Synnervika til Elgåen og tilbake. Man kan enten bli med på hele runden eller gå av for å ta en dagstur eller overnattingstur på vei tilbake til Røros eller videre inn i villmarka. Kanskje sove under åpen himmel? Ved Nasjonalparksenteret i Elgåen kan man også leie sykler og dra videre til Svukuriset, hvor det ligger en betjent hytte velkjent for sine deilige vafler.

undefined
Turområdet byr på flere tilrettelagte rasteplasser der man kan tenne bål.

Naturen i Femundsmarka er særegen, og det kan gjøre godt både for liten og stor å koble av noen dager. Man kan for eksempel følge stier eller grusrygger som er flere kilometer lange. Grusen som elveløpet under isen la igjen for flere tusen år siden kalles eskere, i likhet med de som går inn til Røros sentrum og Kvitsanda. Ved å ta veien om Nasjonalparksenteret på Doktortjønna før en slik tur, får man en større forståelse av hvordan naturen har utviklet seg.

SETERBESØK

Flere setergrender i regionen byr på ulike arrangementer som konserter og markedsdager, gode matopplevelser, samt nærkontakt med husdyr og seterdrift slik det har blitt gjort i generasjoner. Få følge av en guide på dagstur i Forollhogna Nasjonalpark, på natur- og kulturvandring i Dalsbygda (gulljenta Therese Johaugs hjembygd) eller på villreinsafari. Flere driver fortsatt seterdrift, mens andre har gitt setrene nytt liv med andre aktiviteter. Ljøsnåvollen, ei gammel seter fra slutten av 1600-tallet, drives fremdeles på den gamle måten med husdyr. På Gjetbergsvollen serveres hjemmelaget tradisjonskost i det gamle fjøset fra 1700-tallet. På Gammelsetra i Os i Østerdalen kan besøkende melke kyr, bake flatbrød eller slappe av i badestampen. Vingelsgaard Gjestgiveri, den eldste bebyggelsen i fjellbygda Vingelen, har utleie av sykler og serverer mat basert på råvarer de selv produserer.

undefined
På Røros kan du kjøre hest og slede på de gamle slagghaugene.

Hvis de voksne i familien ønsker å få et bredere innblikk i matkulturen, kan man dra på lokalmatsafari. Det er tre ulike safari-­ruter, og alle stopper hos lokale matprodusenter og serveringssteder. En lokal guide forteller om den lokale mathistorien, råvarene og produktene, og på stoppestedene får man mulighet til å smake og kjøpe med favorittene hjem.

DET ER FALI’ DET!

”Sju og tredve mil nordover, litt øst og oppover”; en drøy times kjøretur sør for Røros ligger Alvdal, bygda hvor Kjell Aukrust fikk alle sine ideer og inspirasjon til mange av fortellingene som har gjort ham til en av landets mest folkekjære forfattere og tegnere. På Aukrustsenteret kan barna følge Solan og Ludvig med på en reise i Aukrusts fantasifulle verden, og se på noen av Reodor Felgens oppfinnelser. I fjor åpnet Flåklypatoppen og Felgens Månerakett, La Pollo 13, som er en fire-etasjers rakett like ved senteret. Fremtidens rakettforskere og astronauter starter kanskje på sin reise gjennom det krevende 12-trinnsprogrammet som må til for å kunne titulere seg Flåklypa-astronaut. Raketten har plass til åtte astronaut-aspiranter, og flere instruktører veileder aspirantene på turen ut i verdensrommet. Blir det behov for påfyll underveis, kan du få servert kjøttkake på gaffel eller kose deg med ”spesialtilpasset mjølkesjokolade” fra Reodor Felgens sjokolademaskin mens du ser på Flåklypa-film. Benytt også anledningen til å få bildet ditt på trykk i Flåklypa Tidende og bli lokalkjendis!

Den gamle trehusbebyggelsen er Bergstadens stolthet.

I DET MØRKE DYP

333 år med gruvedrift har ikke gått ubemerket hen i Bergstaden. I sentrum er det flere spor etter det som har foregått, blant annet de store slagghaugene, restavfallet etter kobber­smeltingen. Kirken hever seg over den beskjedne trehusbebyggelsen som et bevis på hvor mye penger som var i omløp på grunn av utvinningen av kobber. Men du kommer nærmest historien ved å gå i de samme dype, mørke gangene som gruve­arbeiderne gjorde den gang. Turen ned i Olavsgruva går 50 meter under bakken, og på veien kan dere se trykkluft—borene som ble brukt i nyere tid, heissjaktene med innredninger fra krigen og gruve­ganger som munner ut i totalt mørke.

For å få en enda bedre forståelse av hva som egentlig har foregått, illustrerer Rørosmuseet Smelthytta bergverks­historien på en spennende måte med bevegelige modeller av vannhjul, hestevandringer og pumper. Bli med en guide eller ta med en audioguide som med bilder og video forklarer smelteprosessen. I juli omfatter omvisningen også støpning av miniatyr-kobberbarrer, som kan være et fint minne å ta med hjem.

undefined
Jø, så fyse for et museum! 

”La Pollo 13, Reodor Felgens Månerakett, har plass til åtte astronaut-aspiranter.“

TEATER UTE OG NEDE

Røros er kjent for sine ”spel”, teaterstykker, blant annet utespelet Elden. Hver sommer tiltrekker utendørsteateret flere tusen besøkende som prøver å forstå den fortsatt dagsaktuelle problemstillingen: Hvorfor gå til krig når det bare fører til elendighet for alle involverte parter? Forestillingene går sent på kvelden og innholdet er nokså dramatisk, så Elden passer ikke for de aller yngste. Men flere av skuespillerne er selv barn, noe som kan gjøre det lettere for de yngste blant publikum å sette seg inn i fortellingen.

De to seneste årene har ildsjeler gjennom Røros museum- og historielag satt opp teater inspirert av forfatteren Johan Falkberget i ruinene av Christianus Sextus gruver, og i sommer skal det settes opp et nytt spel. Denne gangen nede i Olavsgruva. Forestillingen er også inspirert av Falkberget, og stykket skildrer livet i Bergstaden i 1731, ti år etter karoliner­hærens nederlag i Den store nordiske krigen, som er temaet for Elden.

På Røros er det aldri et kjedelig øyeblikk. Kom og opplev selv!

Fly til Røros
Finn billetter

undefined

Utsikt
Vernet avfall

333 år med kobbersmelting ga Røros Slagghaugene. De svarte ”fjellene” er vernet, men Riksantikvaren ønsker at kultur­minner skal brukes – og fra haugene får du panoramautsikt.

Spor i sand
Ørken

Med litt for mye nedbør til egentlig å kunne kalles en ørken, er Kvitsanden likevel et imponerende skue. Før i tiden gravde slakteriet ned bein der, så hvem vet hvilke overraskelser man kan finne?

Innvandring
Tysk innflytelse

På midten av 1600-tallet innvandret mange tyske eksperter innen bergverk til Røros, noe man fortsatt i dag kan se på stedsnavn og etternavn som Irgens, Prytz og Hartz.

Unikt hotell


Erzscheidergården er en av Røros’ minste, men triveligste overnattingsplasser og ligger i trehusbebyggelse fra 1600-tallet. Kos deg med hjembakst og kaffe i peisestua, en frokost det går gjetord om eller utforsk byen med hotellets egen hest.
erzscheidergaarden.no

Pjalt og sprut

undefined

Hvis du aldri har smakt pjalt eller sprut før, bør du benytte sjansen på ærverdige og populære Trygstad Bakeri i Kjerkgata.
trygstadbakeri.no

Nasjonalparklandsbyen Vingelen

undefined

Oppdag lokalt bakverk, oster og kjøttkaker fra lokale produsenter på Bunåva kafe i Vingelen, en spennende avstikker mellom Røros og Tynset. Kafeen huser også informasjonssenteret for Forollhogna Nasjonalpark. Seterkulturen er fortsatt levende i nasjonalparklandsbyen, og det er godt tilrettelagt for turer i den ville og vakre naturen.
vingelen.no

Tradisjon

undefined

Ute etter en matopplevelse som ikke ligner noe du har vært med på før? Kjør østover fra Røros til du ser et geiteskilt, og følg skiltene til du tror du har kjørt helt feil. Kjør enda litt lengre, og oppdag perlen Gjetbergsvollen. Hver lørdag og søndag i sommermånedene serveres en bugnende buffet med tradisjonsmat fra distriktet.
gjetbergsvollen.no

Retro

undefined

Solheim Pensjonat er en sjarmbombe av en bed and breakfast. Pensjonatet har både familierom og en selvhusholdsleilighet, samt avslappet, hjemme­koselig atmosfære. Solheim ble bygd i 1939, og fortidens preg sitter i møbler og inventar som fortsatt er i bruk.
solheimpensjonat.no

Livet på fjellet

undefined

Det familiedrevne fjellhotellet Vauldalen ligger like ved svenskegrensen og er drevet av et ektepar med sterkt ønske om at gjestene skal trives. Hotellet tilbyr aktiviteter som guidede fjellturer, samiske opplevelser, safari på hesteryggen og båttur til Femundshytta gård. Hotellet er også ett av stoppene på lokalmatsafarien Aursunden Rundt.
vauldalenfjellhotell.no

Fly til Røros
Finn billetter