{{percent}}%

På 71° nord, nærmere bestemt Rolfsøy mellom Hammerfest og Nordkapp, driver Siss Heidi Hansen verdens nordligste birøkteri. Her har hun fem kuber omkranset av brottsjø eller svøpt i midnattssol. Av det blir det mellom 50 og 100 kilo honning. Et svært eksklusivt produkt, med andre ord. – Å drive med honningbier på disse breddegrader er ekstremsport, sier Siss. – Biene må ha det varmt for å produsere honning, og finnmarkskysten kan være nådeløs. Noen år må jeg hjelpe dem å overleve. 

undefinedBelønningen i gode år er arktisk honning med en helt spesiell og intens smak. Noe Siss gir nordlysets magiske kraft og midnattssolens konstante lys en del av æren for. Lyset får bakken til å bugne av ville blomster som gir opphav til den unike smaken. At Rolvsøy er fri for forurensing og sprøytede jordbruksområder, er heller ikke å forakte for en birøkter.

Men Siss har flere lidenskaper enn bier. I 2009 fikk hun for alvor øynene opp for moltebær, selve kystgullet i Finnmark.
– Jeg fatter ikke at jeg ikke så potensialet i moltebær før. Det får meg til å tenke om det er mer vi som bor i denne flotte landsdelen ikke ser!

Siden den gang har moltene til Siss blitt rost opp i skyene av amatørkokk Jørn Hoel, de har feiret Jul med Hellstrøm, og vært med på å sikre tidligere Bagatelle-konditor Kanako Sakakura en sølvmedalje under VM i kokkekunst. Og nylig skrev Bent Stiansen på Facebook at han ”ble forelsket ved første bær” etter å ha smakt luksusmoltene fra Siss. Under Grüne Woche 2015 i Berlin fikk hun tildelt Unik Smak-merket fra Matmerk for tre av sine produkter, så det er mye kjærlighet i luften.

I 2009 fikk Siss for alvor øynene opp for moltebær, selve kystgullet i Finnmark. 

undefinedHun selger også løvetannsirup og gressløkpuré av vill gressløk hun sanker selv, men det er moltene som skal gi levebrød fremover. Til sommeren flytter hun produksjonen fra kjelleren hjemme til restaurerte lokaler i Tufjord. Planen er i nær fremtid å friste tilreisende med bærplukkeropplevelser, sjøluft, fjellturer og grønt reiseliv i tillegg til gode, kortreiste produkter. Da kan spesielt interesserte få oppleve barsk natur og særegne molte­myrer i Finnmark.

– Under Matstreif-festivalen i Oslo spurte folk om vi hadde farget bærene, de var så røde, ler Siss.