{{percent}}%

10. mai starter sommerens ukentlige onsdagsflyvninger med Norges eneste gjenværende Dakota DC 3. Rett som det er med Widerøe-kaptein Stig-Rune Håvardstun bak spakene.

Stiftelsen Dakota Norway har 2200 medlemmer, men noen er mer dedikerte enn andre. Gjennom vinteren har en håndfull ildsjeler håndpusset de 420 kvadrat-meterne som utgjør en Dakota DC 3 – med sølvpuss. I tillegg har de skiftet den ene motoren, til en verdi av 600 000 kroner. Vedlikehold av historiske fly er avhengig av dugnadsånd og penger på bok.

Nå i mai takser sølvfuglen – som ble produsert i 1942 på Dakota Douglas-fabrikken i California, deltok under 2. verdenskrig, for så å bli kjøpt opp av det finske luftforsvaret og brukt som VIP-fly for statsminister Urho Kekkonen, før det kom på norske hender i 1985 – skinnende ut fra vinteropplag i hangaren på østsiden av rullebanen på Sandefjord Lufthavn Torp, og er nok en gang klar for tokt. Nærmere bestemt med forventningsfulle passasjerer som gladelig betaler 600 kroner hver for en halvtimes flytur over åker og eng og Vestfold-byer.

Elleve yrkesaktive og pensjonerte piloter deler på å fly. Fem har sitt daglige virke i Widerøe, som Stig-Rune, som er flygesjef for pilotene i stiftelsen og den som har oppfriskningskurs med samtlige hver vår før koseturer med flyentusiaster og diverse stevner tar mye av sommeren. – Dette er the good old way å fly på, forteller kaptein-en. – Her er det spaker, knapper og wire
til alle ror, så det er en stor og tung dame
å manøvrere.

”Damen” er også på langtur fra tid til annen. I fjor var Dakotaen med under 70-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie. Med stor sannsynlighet var flyet med på tokt over Normandie 6. juni 1944, da allierte styrker klarte å trenge igjennom Hitlers Europa.

Flyet er det eneste av sitt slag i Norge, og er å anse som et ekte klenodium. Det siste kan også sies om et annet legendarisk fremkomstmiddel med vinteropplag i hangaren; nemlig Stig-Runes røde Mustang fra 1968. Nylig har den fartsglade kapteinen også gått til innkjøp av en Harley-Davidson, så nå mangler han bare MC-lappen før heste-kreftene kan settes i aksjon.


Stig-Rune Håvardstun

Stilling: Kaptein og Senior Supervisor i Widerøe, basesjef på Sandefjord Lufthavn til 2014

Alder: 52 år

Bor: Sandefjord

Livsmotto: Nei, har egentlig ikke det…