{{percent}}%

Ramsalte fiolin, det her er vilt vakkert!
Jeg står alene og snakker høyt til meg selv, sjarmert i senk av 360 graders storslagen skjønnhet. Blåne etter blåne velter imot meg. Skarpe, fine konturer av heftige fjell tegner en taggete horisont. Her er hav og fjord, snø, svartberg og irrgrønne daler. Himmelen er rosa, blå og varmt gul, alt ettersom i hvilken retning jeg snur meg. Etter fem timers vandring i motbakke er det deilig å endelig sette seg ned. En lett bris stryker over bare knær 1262 meter over havet. Klokken har passert elleve på kvelden og jeg befinner meg på toppen av Møysalen, Vesterålens høyeste fjell.

NABO MED LOFOTEN

Vesterålen er et mangfoldig øyrike som ligger nordøst for Lofoten og vest for Harstad. I overkant av 30 000 mennesker er bosatt i de fem Vesterålen-kommunene Andøy, Bø, Hadsel, Sortland og Øksnes. Fiskeri og fiskeforedling er det viktigste næringsgrunnlaget i området, samt at det drives en god del jordbruk. Landskapet her er variert, med spisse, bratte fjell rundt Trollfjorden og på Hinnøya i sør, og et åpent, bølgende myrlandskap på Andøya. Hvite sandstrender er det mange av, for eksempel er Fjærvollsanden, Bleikstranda og Malnessanden alle verdt et besøk. 

Vesterålen kan skilte med et rikt fugle- og dyreliv, og det arrangeres hvalsafari både fra Andenes og Stø. Her er det gode muligheter for å møte havets vennlige kjempe. Vesterålen er også midnattssolens rike, og fra midten av mai til midten av juli går solen aldri ned under horisonten.

TROLLFJORDSLAGET

En av Vesterålens mest berømte steder er Trollfjorden, en tre kilometer lang fjordarm som stikker ut fra det smale Raftsundet. Det var i denne smale fjordarmen at Trollfjordslaget fant sted 6. mars 1890. Dampskipene var i ferd med å overta fisket med sine store båter og effektive fiskeredskaper, og de bygget en barrikade av skip for å sperre robåtene ute fra den svært fiskerike fjord­en. Dampskipenes eiere krevde betaling for å slippe småbåtene inn i fjorden. Robåtfiskerne samlet seg og gikk fysisk til angrep på de store båtene. Opptøyene førte frem, og som resultat av bataljen ble det gjort lovendringer som førte til bedre forhold for fiskerne.

I den senere tid har Trollfjorden fått oppmerksomhet i Hollywood. Sommeren 2016 ble det spilt inn scener her til filmen Downsizing med Matt Damon i hovedrollen.

TILBAKE TIL START

Vi forflytter oss i tid og sted, vekk fra Trollfjorden og Trollfjordslaget til Ingelsfjordeidet ved E10, hvor turen min til Møysalen starter. Det er over middagstid før jeg snører på meg fjellstøvlene og legger avgårde. Stien på nordvestsiden av Storvannet er velbrukt, og det er enkelt å ta seg frem over myra på de fine kloppene som er lagt ut. Det er godt med en snill oppvarm­ing i slak motbakke før det blir brattere stigning lenger inn i dalen. Det er et fascinerende landskap å bevege seg i; frodig terreng, fyldige bekker og fete fjell på alle kanter.

Et stykke opp i dalen leder stien over en elv. En vennegjeng er i ferd med å krysse elva og låner velvillig ut en hånd som tar meg imot idet jeg jumper over det brusende vannet. Tørrskodd kan jeg fortsette oppover det kuperte dalføret.

OPPTUREN

Lårene er stinne av melkesyre og jeg hiver etter luft der jeg beveger meg oppover toppryggen av fjellet. I større partier ligger det løs grus, mens det andre steder er fast og fint fjell å klatre i. Kveldssolen dusjer sitt milde lys over omgivelsene. Fargene i naturen er rene og klare, akkurat som den friske luften jeg puster inn. Langt der nede i dalen ligger tåken tykk. Det er et velkjent fenomen at havtåken velter inn på varme godværsdager. Da gjelder det å komme seg opp i høyden, for over skyene er himmelen alltid blå!

Ved Øverbreen, som må krysses like under toppen av fjellet, setter jeg ned tempoet. Snøfeltet er bratt på venstre side, og på høyre side stuper snøfonna rett ned i intet. Jeg angrer litt på at jeg ikke tok med stegjern og isøks, men med varsomhet går det greit uten. Det er ikke mange meterne som er skumle, snart blir snøbakken mindre bratt, og jeg kan storfornøyd spankulere opp til toppen.

VESTERÅLENS DRONNING

Med sine ­1262 høydemeter er Møysalen det høyeste fjellet i Vesterålen, i et fjellområde som lokalt går under navnet Vesterålsalpene. Ikke særlig overraskende er det på grunn av de spisse, mektige fjellene her. Møysalens karakteristiske profil er lett gjenkjennelig fra mils avstand; et stort, flatt topp-platå med to distinkte pilarer ved siden av. Pilarene kalles Møyene og krever fullt klatreutstyr for å nås. Selve Møysalen krever også sin kvinne eller mann for å bestiges, men er absolutt overkommelig for fjellvante som ikke lar seg skremme av luftige høyder.

OVERNATTING

Mange som går topptur, knipser kanskje et bilde når de når toppen før de umiddelbart vender nesen hjemover. Hvorfor ikke nyte toppen av kransekaka litt mer, når man endelig får smake på den? I natt skal jeg sove her på Vesterålens tak. Ute på den brede, snødekte nordtoppen er det flatt og fint for en teltleir.

Er det finest å våkne opp til utsikt over fjell og fjord nordover eller blir det enda fetere å se morgenlyset fargelegge hovedtoppen?

Jeg står og funderer for meg selv. I hvilk­en retning er det best å ha teltåpning­en? Klokka nærmer seg midnatt og jeg er godt i gang med å sette opp camp. Jeg har båret med meg telt og snøplugger, sovepose, liggeunderlag, kokeapparat og middagsmat – alt for å få en ekstraordinær natur­opplevelse.

Men hvor er teltstangen? Den skulle jo ligget i teltposen.

"Det er et velkjent fenomen at havtåken velter inn på varme godværsdager."

Visste du at…


VESTERÅLENS TAK

Møysalen

Møysalen er, med sine 1262 meter, det høyeste fjellet i Vesterålen. Mange spreke turgåere besøker fjellet hver sommer og det er flere adkomstmuligheter. Det enkleste er å ta båt inn Lonkanfjorden og gå opp fra vestsiden. Uten båt er det seks ekstra kilometer å gå langs fjorden. Andre alternativ er å følge ruten fra Ingelsfjordeidet opp Forkledalen eller ta ruten østfra, fra Snytindhytta.


ALPIN

Nasjonalpark

Møysalen Nasjonalpark ble opprettet i 2003. Med sine 51,2 kvadratkilometer er den den tredje minste nasjonalparken i Norge. Området har variert natur med alpine fjell – flere på over 1000 meter, isbreer, løvskog, myrområder og fjorder. Nasjonalparken omkranses av Møysalen landskapsvernområde.


BETATT

Majestetisk

Dronning Sonja er en av mange som har stått på toppen av Møysalen. I 2003 gikk hun turen sammen med Trond Løkke, leder i Vesterålen Turlag. Dronningen har uttrykt stor begeistring for Vesterålen, og har vært på tur i området en rekke ganger. En egen tur er oppkalt etter Hennes Majestet: Dronningruta mellom Nyksund og Stø.

Kilde: Wikipedia

 

 

Jeg leter febrilsk. Den er ikke i sekken, ikke blant klærne, ikke under den blafrende teltduken som er plugget fast i snøen. Det vesle énmannsteltet trenger bare én teltstang for å stå, men det forutsetter at den ene teltstangen er med på tur og ikke ligger igjen på gårdsplassen hjemme ...

Nederlaget er et faktum. Idet solen går ned like før midnatt, kryper jeg ned i soveposen, tuller teltduken rundt meg og håper at vinden ikke blir altfor røff i natt.

MANGFOLD

Vesterålen er et fantastisk område for turentusiaster. I dette vakre øyriket finnes det muligheter fra helt enkle rusleturer i fjæra til heftige klatreturer med sikringsutstyr opp det karakteristiske fjellet Ræka.

En svært populær fottur med flere valgmuligheter er Dronningruta som går i en rundløype mellom fiskeværene Stø og Nyksund, helt ute ved havet. Ruta, som er en tidligere ferdselsvei, har fått sitt navn etter Dronning Sonja, som gikk den for første gang i 1994. Ruten består av to stier; én som går i høyden oppe i fjellene, og én som følger kysten. Kombinerer man disse, får man gjennomført hele Dronningruta som strekker seg over 15 kilometer. Selv om det høyeste punkt­et bare er på cirka 450 meter over havet, må du belage deg på å bestige totalt cirka 900 høydemeter i vakkert og variert terreng.

På denne turen vil du også passere den flotte sandstranden Skipssanden, som ligger i en bukt en drøy kilometer fra Stø. Denne stranden er også et fint turmål i seg selv for dem som ikke ønsker å gå så langt.

KULTUR

Vesterålen har mye annet å by på, utover sin storslagne natur. En rekke museer, gallerier og kirker inviterer til besøk.

En fin måte å oppleve kystkultur og historie, er å besøke fiskeværet Nyksund. På begynnelsen av 1900-tallet var Nyksund et av de største fiskeværene i Vesterålen, med godt over hundre fastboende og flere hundre tilreisende fiskere under vinterfisket. Etter hvert som det ble mer vanlig med større fiskebåter, ble havna for trang, og båter og folk trakk mot Myre. Den gjenværende befolkningen i Nyksund fikk fraflyttingsbidrag fra staten, og på 1970-tallet ble fiskeværet lagt øde til en spøkelsesby. Etter å ha ligget brakk i et drøyt ti-år, begynte fiskeværet så smått å våkne til liv igjen på 1980-tallet gjennom ulike sosiale prosjekter. Stadig flere så potensialet i det vakre stedet, og i dag er Nyksund en attraktiv reiselivsdestinasjon med flere gallerier, aktivitetsmuligheter, overnattings- og serveringssteder.

VINDFULL NATT

Tilbake på Møysalen kan jeg melde om en kald og forblåst natt med lite søvn. Når fjellheimen bader i mykt morgenlys er det uansett bare å tre seg ut av soveposekokongen og bre ut smilet. Jeg nyter en lang og deilig frokost mens solen skrur opp temperaturen med overbevisende kraft. Jeg taper for solen i klespoker, ruller ut ligge­underlaget i snøen, og tar en liten formiddagslur kun ikledt bikini. Det er ikke noe hastverk, og jeg tenker også å spise lunsj før jeg begynner å bevege med nedover i terrenget. Det er ingen andre her på toppen, og jeg nyter storheten og stillheten til det fulle. Dette er Nord-Norge på sitt aller, aller beste.