{{percent}}%

I mars kunne Bergen nok en gang friste bysbarn og tilreisende med eksperimentell musikk under ­Borealis-festivalen. Men det var bare starten på det vestlandske musikkeventyret. Utover våren og somme ren venter et utall konserter og opplevelser på sitt publikum.

ASpør du en innfødt bergenser om hva de liker med byen sin legger de entusiastisk ut om ”smauene” og Bryggen, om Fløyen og Vågen, der staselige Statsraad Lehmkuhl troner ved kai.

Glødende hyllest går også til Hansa-ølets fortreffelighet, festspill, buekorps, Edvard Grieg og Ole Bull. Og nå som våren er her, blir rhododendronenes blomstring et skue. Allerede på vei inn fra flyplassen gir de fargesprakende buskene tilreisende en forsmak på hva denne vakre byen har å by på.

Turistene på Fisketorget, som pruter på troll Made in China og spekepølse fra Voss, er ikke alle bergensere like begeistret for, til tross for at byen er mer enn vant til innslag av fremmede språk og oppsyn. Fra midten av 1400-tallet frem til 1750 var halvparten av byens innflyttere utlendinger, majoriteten fra Tyskland og Danmark, og det merkes selv i dag. Ikke minst langs UNESCO-vernede Bryggen, som også er kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, og var knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge. I dag er den landets tredje mest besøkte turistattraksjon, og huser både Hanseatisk museum og Det hanseatiske hotell.

TURISTMAGNET

Det innendørs fisketorget er også blitt en turistmagnet. Prisene er riktignok litt stive, men det er lite å utsette på sjømaten som serveres. Gratinert kongekrabbe, hummersuppe, bacalao og cognacmarinert laks fra eget røkeri går ned på høykant for besøkende fra Os, Oslo og Osaka.

Beveger du deg noen skritt vekk fra Bryggen og Vågen finner du hyggelige smågater og smug med gode restauranter (som Colonialen på Litteraturhuset i Østre Skostrede og 1877 i den gamle Kjøtthallen), kaffebarer (som Det lille Kaffekompaniet i Nedre Fjellsmauet), kule butikker (som designeren T Michaels Norwegian Rain i Skostredet, antikviteter og bruktbutikker i Lille Øvregate). Ved Lille Lungegårdsvann ligger byens kunstmuseer under fellesbetegnelsen KODE, bokstavelig talt som perler på en snor, i gamle, staselige bygninger. I KODE 4 driver kokk Christopher Haatuft, Datarock-vokalist Fredrik Saroea og tre kompiser Lysverket (restaurant, bar og kulturscene). Enkelte har etterlyst Bergens første Michelin-stjerne etter å ha spist der.

SLAG I SLAG

Våren og sommeren i Bergen preges først og fremst av musikk. Fra samtidsmusikkfestival­en Borealis drar i gang i mars går det slag i slag med Festspill, Nattjazz, Bergensfest, Grieg-festival og konserter med kjente artister. Er det slutt på billetter i ordinært salg, kan det likevel

være at ulike arrangører sitter på billetter for salg til grupper, via hotellene og så videre, så ikke gi opp håpet med én gang. Bestill en tur til Bergen og nyt musikken, kunsten, den gode maten og de blomstrende rhododendronene. Og ikke glem å skryte litt til bergenserne av den vakre byen deres, den bergenske fiske­suppen og utsikten fra Fløyen. Vil du være sikker på å få et stort, bergensk smil tilbake, er det bare å legge til at du stemte på Trude Drevland da den tidligere ordføreren svingte seg rundt på parketten i ”Skal vi danse”.

5 til havs med Statsraad Lehmkuhl


1
Skjærgårdsturer

I mai og juni er det mulig å bli med på skjærgårdstur med Statsraad Lehmkuhl.

2

Sjørøvertur

27. mai heises sjørøverflagget og Statsraad Lehmkuhl legger ut på tokt. Det blir real sjørøver­fest om bord.

3

Ski & Sail

Fra 25.-29. april kan du bli med Statsraad Lehmkuhl og Hardanger Åtgaum på en eventyrlig opplevelse der snødekte fjell møter irrgrønne fjorder.

4

Shantytokt

2. mai setter Statsraad Lehmkuhl seil mot Shetland og den 37. Shetland Folk Festival. Underveis mot vikingøya lærer du både å seile og bli en dreven shantysanger.

5

Seil & Climb

9. mai kan du bli med på en helt unik naturopplevelse med både seiling, fjord og klatre­tur til fjells på Via Ferrata i Loen.

Widerøe flyr deg til Bergen
Finn billetter