{{percent}}%

Noen trives best i en solstol. Andre foretrekker å svette seg gjennom en 25 mil lang aktivitetsløype. Bli med på Lofoten Triathlon; den ultimate kraftprøven – og ferieopplevelsen!

 

Pang! Startskuddet går og 55 neoprenkledte skikkelser legger på svøm utover havnebassenget i Svolvær. Klokken har akkurat passert seks en vakker lørdagsmorgen i august. Skyene har begynt å sprekke opp, og solstrålene som slippes igjennom får havoverflaten til å blinke som diamanter. En gjeng måker holder disputas om noen fiskerirelaterte spørsmål borte på bryggekanten. På kaia like bortenfor står en gjeng morgenpigge tilskuere som vil få med seg dagens underholdning: Ekstremdistansen i Lofoten Triathlon. Endelig er tiden inne for tidenes aktivitetsdag! For det må vel være sånn de ser på det, disse deltak­erne som frivillig ligger som sild i tønne i det 14,5 graders vannet. Fire kilometer skal de svømme, før en sykkeltur på 196 kilometer står for tur. Og til dessert: En løpetur på 45 kilometer, hvorav de siste 18 foregår på fjellet. Det er klart dette skal bli moro!


»Fire kilometer i friskt lofothav går som en drøm.«

SALT OG FRISKT

Etter bare et par hundre meter blir det strekk i feltet. Uti der, et eller annet sted, ligger Katrin Elfberg og fokuserer på ett svømmetak av gangen. Puste, strekke armen helt ut. Være rolig, men samtidig holde trøkket oppe. Katrin har aldri svømt så langt sammenhengende før. Fire kilometer. Dagens mål er å gjennomføre svømme-etappen. Klarer hun noe mer etter det, er det å anse som bonus. Åtte måneder tidligere kunne den svenske tromsøværingen ikke crawle. Det var rett før jul at hun meldte seg på konkurransen. En fin anledning til å lære seg å svømme ordentlig, tenkte hun. Og å teste om hun er utholdende. Det har hun nemlig lurt litt på.

BESTEMORMUSKLER

Det som tidligere kun var en aktivitet for spesielt interesserte, har de siste årene opplevd stadig økende tilslutning. Kari Lingson i Norges Triathlonforbund kan fortelle at forbundet har om lag 180 medlemsklubber, og at det stadig dukker opp nye.
– Triatlon appellerer til mange fordi det ikke er et voldsomt prestasjonsfokus, forteller hun.
– Målet er å komme til mål. Vi har truffet en nerve som handler om mestring fremfor prestasjon. Dessuten kan hele familien være med, både sønn, mor og bestemor kan holde på med dette. I enkelte konkurranser ser vi både sykler med kurv og topp moderne konkurransesykler. Man kan stille med det utstyret man ønsker. Vi heier på alle uansett! Her i Lofoten er allerede bestemor-teorien realisert. I går foregikk nemlig en kortere variant av triatlon-løpet, Lofoten Triathlon Olympic+. De 104 deltakerne svømte 1 km, syklet 50 km – ut til pittoreske Henningsvær og tilbake – før de løp 12 km, blant annet oppom det populære turfjellet Tjeldbergtind. Og bestemor viste muskler! Camilla Johansson fra Kabelvåg ble tredje beste av 37 startende kvinner, i det som var hennes aller første triatlon. Bestemoren til to syntes det gikk overraskende lett, og angret på at hun ikke hadde meldt seg på ekstremvarianten. Hun hadde så mye mer å gå på!

PÅ VILLSPOR

Men hva er det som foregår? Nå går det litt vel fort i svingene for Allan. Fyren er fullstendig ute av kurs! Hva ville Lars Monsen sagt til dette? Allan nærmer seg Leknes for andre gang før han oppdager at noe er riv ruskende galt. Han møter flere syklister og drar kjensel på landskapet. Når Allan endelig innser den fatale feilen, har han selvfølgelig mistet ledelsen. Der pilen pekte mot høyre i et kryss, tok han til venstre. Dette er like dramatisk som da Magnus Carlsen glemte å notere et trekk i sjakk-VM i New York i 2016, og havnet i tidsnød! Først blir Allan fortvilet, så lettet. Arrangørene har nemlig sett på GPS-trackingen at han har syklet feil, og skysser han tilbake til krysset der han tok feil vei. Tilbake på rett kurs skifter humøret nok en gang. Nå er Allan for­bannet. Opphentingen begynner!

DELMÅL 

Samtidig, uberørt av navi­gasjonsdramatikken rundt Allan, tråkker Katrin stødig på. ”Én mil av gangen.” Setningen blir et mantra i hodet hennes. Medisinstudenten begynner å bli sliten, men hun gir ikke seg selv lov til å tenke på hvor langt og lenge det er igjen. Hun tenker kun én mil av gangen. Mil etter mil etter miiiiil. Hun er i en boble, men får likevel med seg det vakre landskapet fra sykkelsetet. I store deler av løypa slyng­er veien seg helt ute ved havet, forbi hvite sandstrender og gjennom fargerike fiskevær. Katrin får ekstra energi av heiaropene underveis. Passerende biler tuter, og publikum og de mange frivillige på drikkestasjonene heier av full hals. De frivillige står på, på mange plan. Rundt 80 pågangsvillige hjelpere er i sving denne helgen. Oppgavene er mange. Noen har ansvar for matstasjoner, mens andre jobber med sikkerhet, media, kommunikasjon, drift av skiftesoner med mer. Etter en annerledes sightseeing rundt Vestvågøy og Gimsøy, og en svipptur til Henningsvær, er Katrin tilbake i skifte­sonen på torget i Svolvær. Hun har vært i aktivitet i 8,5 time når hun knyter på seg joggeskoene og gjør seg klar til å løpe en maraton.

»Værgudene er smørblide og varter opp med perfekt triatlonvær.«

UNIKT

Det finnes stadig flere triatlonløp rundt om i landet, men ingen i så spektakulære omgivelser som her i Lofoten. Bratte fjell stuper i havet. Der ute på bøljan blå trekker fiskerne line mens en havørn seiler forbi på sterke vinger. Sauer går og beiter oppe i fjellskråning­en. Solen og skyene leker gjemsel og bytter på hvem som har’n. Friskere luft til hardtarbeidende lunger er det ikke mulig å oppdrive. Med andre ord: Lofoten er et vakkert sted å slite seg ut! Og det er mange som sliter nå. Krampe, blodsukkerfall, svimmelhet, magesmerter, gnagsår. Mange mentale kamper kjempes mens én fot settes foran den andre. Igjen og igjen. Katrin er overrasket over hvor godt kroppen holder. Hun er sliten, men ikke tom for energi. Motivasjonen går i bølger, men hun har heldigvis ingen store fysiske plager. Asfaltøkten på 27 kilometer var blytung, men nå er hun endelig på vei opp på fjellet. Her føler hun seg hjemme. På fritiden driver Katrin med fjellklatring og skikjøring. Hun er vant til å bevege seg i fjellet, og holder jevn fart opp bakken fra Haugen gård. Stadig forserer hun nye høydemetre. På cirka 500 meter over havet flater terrenget ut i noen kilo­meter, før det går nedover mot Svolvær. I ned­overbakken begynner Katrin å ta igjen gutta, for så å frese forbi. Én etter én; to, tre, fire, seks, åtte, ti, tolv, femten! Katrin er som en sulten tiger som spiser smågutter til frokost! 

Fakta

Breddegrad 68°15’13’’N
Lengdegrad 14°37’12’’Ø

Svolvær kommer fra samisk Spållavuolle eller Suolu-vær som betyr øy-været.

Svolværs kjennemerke er Svolværgeita. Den 569 meter høye fjelltoppen ble første gang besteget i 1910.

Antall innbyggere:
4600 Svolvær lufthavn Helle ligger seks kilometer øst for byen.

MÅL I SIKTE

Og smaken av mannfolk gir Katrin ekstra energi opp dagens andre fjell, 367 meter høye Tjeldbergtind. Fra toppen ser hun Svolvær. På vei ned passerer hun ytterligere fire-fem karer, før hun løper inn til byen, langs bryggen forbi restaurantene Bacalao og Du Verden, hvor turister sitter på uteserveringen og heier mellom ølslurkene. Hun smiler når hun runder torget og hører applausen og heiaropene fra tilskuerne. Katrin gir det siste hun har av krefter og stormer over målstreken som er plassert i enden av en fiskehjell, før hun synker gråtende ned på kne med målflagget rundt skuldrene. Hun klarte det! Hun gjennomførte. Hun vant, for pokker! Venninnene som er med fra Tromsø blir sprøytet i champagne. Tårene dunster snart bort, og nå er det bare smil å se hos vinneren. For en fantastisk opplevelse!

Svein Vestøl løper over fjellet med solen i ryggen.

EPILOG

Det som i fjor var det hardeste Allan hadde vært med på, ble i år til det vakreste løpet han har deltatt i. Allan fant tilbake til teten på sykkeletappen og holdt riktig kurs hele veien inn til mål på tiden 12.05.48. Vår italienske venn Francesco endte som nummer ti med tiden 14.08.45. ”Belissimo, belissimo” var alt han orket å si før han gikk i bakken med et stort smil om munnen. Katrin vant altså kvinneklassen overlegent med tiden 14.23.10, én time og 43 minutter raskere enn neste kvinne på listen. Katrin knuste dessuten 38 av de 50 herrene som stilte til start, og fant også ut av det der med utholdenheten!

Fly til Svolvær
Finn billetter