{{percent}}%

På Angvik Gamle Handelssted skjer det rett som det er at hotellgjestene blir funnet drept. All fornuft skulle tilsi at godtfolk holdt seg langt unna, men så er det altså det motsatte som skjer. Er du klar for en spennende helg?

Den mørkhårede kvinnen i tettsittende silkekjole og kort minkjakke sveiper med blikket over gjestene i peisestuen. Hun vet allerede hvem morderen er, men de øvrige gjestene må vente i spenning et døgn til.

– Location har alt å si, forteller Eva Gikling, som har kombinert teatererfaring med fantasi og skrivelyst, og nå tilbyr klassiske krimdramaer blant patinerte trevegger, dype ørelappstoler, myke skinnmøbler og nasjonal­romantiske oljemalerier i vakre gullrammer. Angvik Gamle Handelssted, en liten time utenfor Molde, er en perfekt ramme rundt de intrikate histo­riene.

En uke før gjestene ankommer, har de mottatt en kort briefing per mail og fått tildelt sine roller. Noen lever seg totalt inn i rollefiguren og bruker timevis på å skape en interessant karakter, andre tar det litt mer som det kommer. Noen har kanskje spilt amatørteater tidligere, andre er noviser.

– Mordmysterier egner seg best for 10-15 gjester, sier Eva, – men de behøver ikke kjenne hverandre fra tidligere. Jeg lager alltid en historie der det er flere mistenkelige personer og der alle har hemmeligheter og noe å skjule. Ofte må jeg skrive om stykket i løpet av helgen, fordi det utvikler seg i retninger jeg ikke hadde planlagt.


Eva Gikling står for manus, men deltar også selv som skuespiller når mord­mysteriene skal løses.


MORD-PAUSE

Fredagen starter med samling i peise­stuen og utdeling av rekvisitter fra Evas medbrakte koffert. Mange har også sørget for å ta med tidstypiske antrekk og effekter selv. Så er vi i gang! I løpet av kvelden drives spillet fremover, godt hjulpet av to-tre proffe skuespillere og hjelpsom innsats fra personalet.

Lørdag formiddag er det mord-pause, slik at gjest­ene kan nyte badehuset og spaet, ta seg en tur i det interessante museet på eiendommen eller kanskje besøke det flotte galleriet til kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik, som befinner seg et steinkast unna hovedbygningen. Etter sagnomsust afternoon tea fortsetter intrigene og overraskelsene, før hele gjengen samles rundt middagsbordet lørdag kveld. Da florerer teoriene og det diskuteres høylytt over smakfulle komposisjoner av fisk og skalldyr, lokal sau og hjort, grønnsaker fra hotellets egen kjøkkenhage på Sunndalsøra, selvplukkede urter og vekster og ost fra Tingvoll litt lenger ut i fjorden. Etter maten kommer anklageskjemaene på bordet. Hvem er morderen? Hva var egentlig motivet? Og sist, men ikke minst; hvem har det fineste kostymet? – Mange overrasker både seg selv og andre ved å ”ta’n helt ut”, ler Eva.

Kjøkkenet på Angvik Gamle Handelssted svinger opp med årstidens delikatesser.

GRÜNDERÅND

Som navnet tilsier, er Angvik Gamle Handelssted et sted med lang historie. Skogen og elven var utgangspunktet for alt liv i bygda. Høyreiste og saktevoksende furutrær var svært etterspurt av hollenderne som på 1600-tallet bygget diker og seilskuter i høyt tempo. Så velkjent var faktisk Angvik, at det var avmerket allerede på Barentskartet fra 1599.

Først ble rundtømmeret hentet helt av hollandske seilskuter som la til kai i Angvik, etter hvert bestemte danskekongen at det skulle anlegges sagbruk i bygda. Velstanden varte i hundre år, men så var det stopp. Helt frem til 1880, da ekteparet John og Gurianna Angvik satt plassen innerst i Tingvollfjorden på kartet igjen. Det driftige ekteparet utviste en uvanlig gründerånd, som i sin tur smittet over på den tallrike ungeflokken. Til sammen startet familien fjorten bedrifter. De leverte kasser og tønner til sildehandlerne i Kristiansund, drev dampbåt og rutebil og hadde hånd om post og telegraf, de åpnet landhandel, skjorte­fabrikk, pelsdyrfarm og møbelfabrikk, for å nevne noe. De staselige møblene ble eksportert til fjerne land, og i 1951 fikk familien sågar bestilling fra hoffet i Addis Abeba. Keiser Haile Selassie ønsket seg soveromsmøblement i polert bjørk.

I Badehuset kan du nyte spabehandlinger og utsikt over Tingvollfjorden.

NYE TIDER

I 2007 åpnet hotellet Angvik Gamle Handelssted dørene der tønnefabrikken i sin tid holdt til. De gamle gulvplankene fra fabrikken fikk nytt liv på veggene i hotellet, som ellers prydes av sort-hvitt fotografier fra tiden da John og Gurianna regjerte, samt den nye eierens interesse for innrammet nasjonal­romantikk.

Å tre inn gjennom dørene til hotellet, er som å komme inn i et privat, staselig hjem. Her er det knitrende peisild, hvite duker og fint porselen som gjelder.

– Ni og et halvt av ti andre hoteller fronter aktivi­teter, hit kommer gjestene for å slappe av og nyte, sier hotellsjef Jon Arild Birkeland og virker svært tilfreds med det. – Oppholdet her er ikke noe ekstremsportveko!

Noen velger kanskje likevel å låne robåt og duppe lett i fjorden 200 meter fra land. Og for gjester som ønsker litt mer aktivitet, kan Birkeland friste med flott turterreng langs Eikesdalsvatnet og i Innerdalen, eller laksefiske i elven Eira. Hotellet har også eget jaktterreng med lokal hjortestamme, og stiller både med kjentmann og jaktgarderobe. I Badehuset kan du nyte utsikten mot fjorden gjennom panoramavinduene eller deilige spabehandlinger utført av kyndige hender. TV finner du imidlertid ikke her, bortsett fra i en litt bortgjemt stue i hotellets andre etasje.

– Folk skal komme til Angvik for å være sammen, ikke for å se på TV, sier Birkeland. Like myndig er han når det kommer til måltidene. I den hyggelige spisestuen blir middagen servert på slaget klokken 19.30. Det er alltid en velsmakende fem-retter basert på lokale råvarer. Tilpasset vin, og vann fra den lokale produsenten Eirawater kommer også på bordet. Etter maten sjanglet i alle fall vi fornøyde i seng. De 37 rommene – nydelig og individuelt dekorert og møblert – har navn som Rutebileigar Kristian J. Angvik rommet, Pelsdyroppdrettar Julius Angvik rommet og Postopnar Helga Angvik rommet. Historien følger oss rundt i hotellet.

Etter en god frokost dagen etter er det på tide å ta farvel. Vi velger en rundtur via Kristiansund og den mye omtalte Atlanterhavsveien tilbake til Molde. Det angrer vi ikke på. Og idet vi tar av fra Moldes lufthavn Årø, blir vi begunstiget med nok et spektakulært skue. I synsranden fra øst til vest strekker Moldepanoramaet med sine 222 fjelltopper seg mot ettermiddagshim­mel­en. Særdeles nasjonalromantisk.

Widerøe flyr deg til Molde
Finn billetter

5 i Langvik

1
Galleri I det gamle Katvik-huset fra 1600-tallet møtes historien, livet og verkene til kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik. Her finner du rundt 80 brosjeskulpturer, gipsskulpturer og oljemalerier.

2
Bryllup Angvik Gamle Handelssted er en perfekt ramme rundt bryllup. Gjestene kan hentes på flyplassen med hotellets egen buss, et restaurert klenodium fra Angvik-familiens glansdager. angvik-hotell.no

3
Museum Historien om den driftige Angvik-familien fortelles i hotellets eget museum. Her vises film og det er mange autentiske gjenskapninger
av butikk- og fabrikkmiljøer.
angvik-hotell.no

4
Neste mord Hent frem detektiven i deg og bli med på mordmysterier helgen 13.-14. mai.Dette er populært, så ikke vent for lenge med å bestille! Mordmysterie-helg selges som en pakke, der rom, mat og mysterium inngår.
angvik-hotell.no

5
Mord på bestilling Hva med et mordmysterium på Angvik Gamle Handelssted som ramme rundt bedriftens neste kick-off, team building eller en ledergruppesamling? Eva Gikling skreddersyr plot og karakterer til dere etter ønske. Ta kontakt!
mordmysteriaften.no