{{percent}}%

– Folk trodde vi var sprø da vi fortalte om planene våre, sier Arve Øverland som har en fortid innen markedsføring og digital strategi før han ble gourmet­salt­­-gründer. Sammen med kona Michal og broren Sverre har han blåst liv i en urgammel norsk tradisjon. På den forblåste øya Gossen i Aukra kommune i Møre og Romsdal produserer paret havsalt med metoder som ble brukt helt tilbake i viking­tiden. Den lille familie­bedriften North Sea Salt Works er i ferd med å skape et lite industri-eventyr som en av landets få havsalt­produsenter. Havsnø har på kort tid også blitt mesterkokkenes favoritt. 

Helt fra middelalderen har Norge vært kjent for eksport av torsk til landene sør og vest i Europa. Salt ble benyttet for å konservere fisken under den lange trans­porten. Siden salt var rimeligere å produsere i varmere klima, ble handels­skipene fylt opp med havsalt på hjemreisen. Dermed ble det snart slutt på norsk saltproduksjon. Det siste saltverket ble nedlagt i 1863. Hundre og femti år gikk. I fruktbare Portland i Oregon på vestkysten av USA vokste Michal opp blant økologiske gårder, markeder og vin­produsenter.

Hun ble tidlig opptatt av mat, råvarer, lukt og smak. Under familie­besøk hos ektemannen Arves foreldre på Gossen spurte hun seg selv hvorfor ingen produserte salt der når Norskehavet lå rett utenfor stuedøren. Etter møysommelig eksperimentering i en krabbekoker i sviger­foreldrenes naust, utviklet hun etter hvert et produkt som fikk svært positive tilbakemeldinger fra matentusiaster så vel som kjente kokker.

I 2014 startet de opp produksjonen av Havsnø. Tre år senere er gourmetsaltet blitt favoritt på kjøkkenet til både Maaemo, Kontrast, Renaa, Lysverket, Statholdergaarden og den danske stjerne­restauranten Noma. Produksjonen foregår i et nyoppusset fabrikklokale som lokale forretningsfolk stilte til rådighet for gründerne.

Midler til oppussing og produksjonsutstyr ble hentet fra Innovasjon Norge og Sparebanken Møre som tente på ideen og konseptet. Saltet, som i januar mottok juryens spesialpris under Det Norske Måltid i Stavanger, eksporteres også til Tyskland, USA og Australia. Selv om tiden kan synes kort fra etablering til man er ute med et prisbelønnet produkt, er det lite som har kommet gratis, skal vi tro Michal. – Vi har prøvd og feilet en del underveis, men vi har aldri mistet troen.

 

North Sea Salt Works

Laget av:
Michal Bietz Øverland og Arve Øverland 

Produserer:
Havsalt

Utsalg:
Alle Meny-butikker og flere dagligvarekjeder

Netbutikk:
northseasaltworks.no

»Den lille familie­bedriften er i ferd med å skape et lite industri-eventyr.«